Företag i fokus:

Slussprojektet: – ”Medvetna om att vi stört närboende”

ResourceQuery-2

Foto: Trafikverket

Arbetet med Södertälje sluss och kanal är i full gång med planerad färdigställande 2026. De nya anläggningarna förväntas inte bara förbättra transporteffektiviteten utan även öka sjösäkerheten.

Arbetet med att förnya Södertälje sluss och kanal går framåt i full fart. Denna omfattande projekt innefattar spontningsarbete, konstruktionen av en ny sluss, broar, krönbalkar och anläggande av gång- och cykelvägar, allt i olika etapper. Den förväntade slutförandetiden är satt till 2026.

De förbättrade sluss- och kanalanläggningarna förväntas ha en positiv inverkan på godstransporterna i regionen, med ökad hållbarhet och effektivitet som huvudfokus. Genom att möjliggöra passage för större fartyg på farleden förväntas även avlastningen av vägnätet, vilket stöder målet att överföra en större del av godstransporterna till järnvägar och sjöfarten.

Pågående spontningsarbete vid Saltsjöbron. Foto: Trafikverket.

För närvarande pågår intensiva och högljudda arbeten i den södra kanalen, och dessa förväntas avslutas under oktober.

– Vi är medvetna om att vi stört närboende och vill passa på att tacka för allas förståelse, säger projektledare Tobias Kednert.

I början av september meddelade Trafikverket att Slussbron stänger i tre år i samband med arbetet och förväntas att öppna återigen under 2026.

Över 2000 fordon passerar Slussbron varje dag. Foto: Trafikverket

Senare under hösten kommer en annan entreprenör från Sjöfartsverket att fortsätta sina projekt i den södra kanalen. Deras huvuduppgifter kommer att omfatta markarbete och betonggjutning.

Dessutom kommer de att behöva borra ett tiotal stag för att installera hamnspecifik utrustning, såsom fendrar och pollare. Även om ljudnivån kan förväntas minska kommer arbetet i området att pågå fram till hösten 2025.

Läs även: – Så kommer nya området vid Maren och slussen se ut

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 oktober 2023 14:48
Senast uppdaterad: 10 oktober 2023 14:55

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors