Företag i fokus:

Annons

Slussprojektet: – ”Medvetna om att vi stört närboende”

ResourceQuery-2

Foto: Trafikverket

Arbetet med Södertälje sluss och kanal är i full gång med planerad färdigställande 2026. De nya anläggningarna förväntas inte bara förbättra transporteffektiviteten utan även öka sjösäkerheten.

Arbetet med att förnya Södertälje sluss och kanal går framåt i full fart. Denna omfattande projekt innefattar spontningsarbete, konstruktionen av en ny sluss, broar, krönbalkar och anläggande av gång- och cykelvägar, allt i olika etapper. Den förväntade slutförandetiden är satt till 2026.

De förbättrade sluss- och kanalanläggningarna förväntas ha en positiv inverkan på godstransporterna i regionen, med ökad hållbarhet och effektivitet som huvudfokus. Genom att möjliggöra passage för större fartyg på farleden förväntas även avlastningen av vägnätet, vilket stöder målet att överföra en större del av godstransporterna till järnvägar och sjöfarten.

Pågående spontningsarbete vid Saltsjöbron. Foto: Trafikverket.

För närvarande pågår intensiva och högljudda arbeten i den södra kanalen, och dessa förväntas avslutas under oktober.

– Vi är medvetna om att vi stört närboende och vill passa på att tacka för allas förståelse, säger projektledare Tobias Kednert.

I början av september meddelade Trafikverket att Slussbron stänger i tre år i samband med arbetet och förväntas att öppna återigen under 2026.

Över 2000 fordon passerar Slussbron varje dag. Foto: Trafikverket

Senare under hösten kommer en annan entreprenör från Sjöfartsverket att fortsätta sina projekt i den södra kanalen. Deras huvuduppgifter kommer att omfatta markarbete och betonggjutning.

Dessutom kommer de att behöva borra ett tiotal stag för att installera hamnspecifik utrustning, såsom fendrar och pollare. Även om ljudnivån kan förväntas minska kommer arbetet i området att pågå fram till hösten 2025.

Läs även: – Så kommer nya området vid Maren och slussen se ut

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 oktober 2023 14:48
Senast uppdaterad: 10 oktober 2023 14:55

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors