Företag i fokus:

Annons

Petra Jacob rekryteras till 100-miljonerprojekt

Skolidrottsforbundet

 Petra Jacob och Louise Hagström, Skolidrottsförbundet.

Svenska Skolidrottsförbundet har fått 100 miljoner kronor för att främja idrott bland barn och ungdomar i utsatta områden. Nu har Petra Jacob, Årets eldsjäl och grundare av Lebi Skol-IF, rekryterats till detta projekt.

– Jag är säker på att Petra kommer att vara en stor framgångsfaktor i att nå målet att öka idrotten i socioekonomiskt utsatta områden, säger Louise Hagström, teamledare på Skolidrottsförbundet.

Genom Idrottsklivet utmanar förbunden idrottsnormer och strukturer samt riktar resurser mot områden med störst behov. Målet är att stärka idrottsnärvaron på lokal nivå, med initialt fokus på Södertälje, Malmö och Göteborg. Regeringen tillhandahåller årligen 100 miljoner kronor under tre år, varav 2,3 miljoner kronor går till Skolidrottsförbundet det första året.

(Annonslänk)

Petra Jacob, som engagerat idrottsentusiast och grundare av Lebi Skol-IF i Södertälje, är nu en del av det nationella teamet som driver projektet under ledning av Louise Hagström på Skolidrottsförbundet.

– Det känns jättekul och spännande att jag har fått möjligheten från Skolidrottsförbundet att driva idrottsrörelsen framåt och göra den mer tillgänglig och inkluderande för fler, oavsett bakgrund, genom skolidrott på riksnivå. Det är ett uppdrag jag ser fram emot, säger Petra Jacob till Telgenytt och fortsätter.

– Detta innebär också att LEBI kommer att tas till nya höjder genom utvecklingen av vår Ledarkademi, med fokus på ungas delaktighet och inflytande i samhället. Det innebär också att fler barn i Södertälje, men även i andra städer, kommer att få sin rätt till en aktiv och meningsfull fritid genom Lebi-metoden.

Projektet syftar till att utmana och förändra idrottsnormer och strukturer och dra nytta av lokala resurser och kunskaper i utsatta områden. Genom Idrottsklivet kommer förbundet att rikta resurser till de områden där behovet är som störst. Skol-IF finns redan i många av de områden som polisen har identifierat som utsatta områden, och i början kommer Skolidrottsförbundets fokusområden att vara Södertälje, Malmö och Göteborg.

– Vi är jätteglada över att ha med Petra i den här satsningen, då hon kommer in med en otroligt viktig och färsk erfarenhet och kunskap från ett av Idrottsklivets fokusområden. Lebi Skol-IF samlar fyra skolor i Södertälje och har sedan starten engagerat över 50 unga ledare och närmare 300 barn. Jag är säker på att Petra kommer att vara en stor framgångsfaktor i att nå målet att öka idrotten i socioekonomiskt utsatta områden, säger Louise Hagström.

Läås även: – Petra Jacob utsedd till Årets ledare på Eldsjälsgalan

Petra Jacob från Södertälje utsågs till Årets Ledare och Årets Eldsjäl. Foto: Folkspel

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 oktober 2023 17:42
Senast uppdaterad: 6 oktober 2023 17:42

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors