Företag i fokus:

Annons

Allt fler bokstavskombinationer anses väcka anstöt

E18-E20_Trafikplats_118.jpg_1350

Foto: Gunnar Creutz, Wikimedia Commons/Trafikverket

31 nya personliga registreringsskyltarna rullade ut på vägarna förra året i Södertälje. I Nykvarn godkändes sex nya personliga registreringsskyltar. Samtidigt avslås allt fler bokstavskombinationer som anses väcka anstöt – och allra oftast varianter på FUCK.

Totalt godkändes sju personliga registreringsskyltar i Nykvarn förra året. Av dem var sex helt nya, medan ett skyltar var förlängningar av redan befintliga skyltar. Sju skyltar är lika många som året innan. Under samma period godkändes totalt 39, varav av 31 av dem var helt nya.

Många försöker med F-ordet.

– Vi tar ställning till om det kan vara stötande eller medföra olägenhet. Det gäller till exempel svordomar och ord som anspelar på droger, brottslighet, sex, politik och religion. I grunden ska det vara något positivt – man kan få en unik skylt och intäkterna går till forskning om trafiksäkerhet, säger Daniel Augustini, utredare på Transportstyrelsen.

Olika varianter på ordet FUCK toppar listan. Här räknar vi in förkortningar som FU och alternativa stavningar som FCUK, FUK och FAK och olika ordkombinationer, som FUCKEN, FUCKOIL och FCKU2. Varianter på FUCK har fått avslag varje år sedan 2009 och det är det överlägset vanligaste förbjudna ordet. Därefter följer varianter på 666, samt olika kombinationer på SEX och XXX.

För personliga skyltar gäller att skylten måste ha minst två och högst sju tecken. Som tecken räknas bokstäver (även Å, Ä och Ö), siffror och mellanrum. Skylten måste ha minst två synliga tecken. Däremot får skylten inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet.

Många sätt att skriva asshole.
De personliga skyltarna lockar också till kreativa stavningar. Bokstäver byts ut mot siffror med liknande form, ordet skrivs baklänges och upp och ner eller på svengelska. Till exempel har varianter på ASSHOLE avslagits många olika skepnader under åren: allt från ASHÅL, via A22H0L3 och 3JOHSSA till 370HSSV.

– Det händer absolut att vi blir överraskade av varianter. Man är inte alltid på topp, och en variant på ASSHOLE baklänges slank nästan igenom. Men det är klart att man får rutin efter ett tag, säger Daniel Augustini.

Några av de populäraste förbjudna orden:

  • FUCK · F U · F4CK0FF · FACKYOU · FAKAINA · FAKJO · FAKKBOI · FCKPOPO · FUCKOFF · FUCKOIL · S T F U · WHTHFCK
  • 666 · 6 SIX 6 · 666 DEV · 666DDP · 666FTP · 666NOB · 666XXX · ANTI666 · BEST666 · BS 6666 · DCLXVI · TEAM666
  • S3XY · SEXY · 2SEXY · 6TOYS · 8UTT5EX · MY S3XY · SEEEEX · SEX4FUN · MR XXX · XXX · 666XXX
  • BIITCH · BITCH · 1BITCH · B1TCH · BEEITCH · BIATCH
  • A22H0L3 · ASHÅL · ASSHOLE
  • OMGMOV · OMG · OMG KÖR · OMGMOVE · OMGWTF
  • SEE YOU · CU COP · CU L8R · CU LTR · SEE YAA · SEEYAA · SYL81

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 augusti 2023 04:00
Senast uppdaterad: 16 augusti 2023 22:12

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

DEBATT: Varför ger kyrkans ledning denna specialbehandling?

Tommy

Foto: Tommy Hanna

Det var en otroligt fin ceremoni när den nya biskopen invigdes idag(lördag 9/12), och hela kyrkan lyste av Guds närvaro. Det var en vacker inramning. Men jag måste rikta viss kritik mot ledningen för S:t Jacobs.

Guds hus är öppet för alla, men varför verkar det som om ledningen ger andra specialbehandling?

”De satt oförtjänt på första parkett. De borde sitta längre bak.”

Vi har kommunstyrelsens ordförande, som gång på gång svartmålar alla assyrier/syrianer som kriminella, samt ledarskribenten i LT, som flera gånger har visat sitt rätta ansikte och sin negativa inställning mot kyrkan och dess medlemmar. De satt oförtjänt på första parkett.

Min farfar har varit en trogen besökare av kyrkan sedan han kom till Sverige för nästan 50 år sedan. Idag satt han nästan längst bak, och han förtjänade verkligen en plats längre fram. Inte de andra två, de borde sitta längre bak. Som jag nämnde tidigare, Guds hus är öppet för alla, och alla är välkomna.
Men i folkmun idag sas det: Varför placerar ledningen dessa två personer på första raden som om de vore själva kungen?

Vi som medlemmar kräver ett uppriktigt svar från ledningen.

Medlem K

BILDEXTRA: Här invigs den nya biskopen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 10 december 2023 05:08

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.