Företag i fokus:

Annons

Kvinna fick 159 000 kronor för mycket i bidrag

Försäkringskassan

 Bild:Foto: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje har fått besked från Försäkringskassan att hon måste återbetala totalt 159 930 som har utbetalats felaktigt. Detta efter att kvinnan vistats utomlands och barnet varit avregistrerat från svensk socialförsäkring, vilket enligt beslutet gör att kvinnan inte har rätt till förmånerna.

Efter en granskning har Försäkringskassan fattat beslutet att en kvinna från Södertälje måste återbetala över 159 000 kronor i felaktiga utbetalningar av barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning. Beslutet grundas på att kvinnan har vistats utomlands och att barnet har varit avregistrerat från svensk socialförsäkring, vilket anses innebära att kvinnan inte är berättigad till dessa förmåner som endast gäller för vård av barn som är bosatta i Sverige.

Försäkringskassan tar ansvar för det felaktiga misstaget och kräver nu återbetalning av de överskjutande beloppen.

”Det var delvis vårt fel att du fick för mycket pengar och vi ber om ursäkt för det.”, skriver Försäkringskassan i beslutet

Av det totala beloppet handlar det om 11 250 kronor i barnbidrag som har betalats ut för mycket under perioden september 2021 till maj 2022. Dessutom har kvinnan fått 675 kronor för mycket i flerbarnstillägg under samma period. Den största delen av återbetalningen gäller föräldrapenningen, där kvinnan har fått utbetalt 148 005 kronor för mycket under perioden 20 augusti 2021 till 31 januari 2022.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 juli 2023 04:00
Senast uppdaterad: 18 juli 2023 17:31

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors