Företag i fokus:

Annons

Södertälje får stöd från Brottsförebyggande rådet

Emir

Pressbild: Södertälje kommun.

Kartläggning, analys, insatser, uppföljning och återkoppling. Nu ska Södertälje kommun stöttas av Brottsförebyggande rådet, Brå, som en av fem kommuner för att implementera kunskapsbaserade och metodiska åtgärder för brottsförebyggande arbete.

En ny metod som stöds av Brå är Effektiv samordning för ökad trygghet, EST, där lägesbilder spelar en central roll. Södertälje kommer att fokusera särskilt på orsaksanalyser och utvärderingar som även inkluderar en platssamverkan i Lina Hage, där offentliga och privata aktörer samarbetar för att samordna resurser och motverka brott på ett effektivt sätt.

– Vår vision med att bekämpa brott är det vi jobbar med inom Pax. Det handlar om ett tryggt Södertälje där kommun och polis samarbetar mot den organiserade brottsligheten. Med stöd från Brottsförebyggande rådet vässar vi nu det övergripande brottsförebyggande arbetet ytterligare, säger Emir Gazibegovic, säkerhetschef på Södertälje kommun.

Genom platssamverkan kommer man att undersöka faktorer som bidrar till brott och störningar och genom åtgärder som möblering, rengöring, plantering och konstnärlig gestaltning utveckla miljön i stadsdelen. Södertälje har också förberett sig genom ett uppdaterat och förstärkt samverkansavtal för att möta kraven i den nya lagen, vilket inkluderar en operativ samverkansgrupp och en strategisk styrgrupp.

– När vi arbetar med lägesbilder och planerar åtgärder för att bekämpa och förebygga brott ska det ske systematiskt. Vi ska veta varför vi väljer vilka källor för information. Södertälje kommun och polisen behöver utveckla sitt arbete för att möta de krav som den nya lagen ställer, säger Gazibegovic.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 juli 2023 19:11
Senast uppdaterad: 15 juli 2023 19:11

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors