Företag i fokus:

Annons

Anställda på kommunen vittnar om en tystnadskultur

Sodertalje-kommun

Foto: Alexander Isa

En kommuntjänsteman sparkades i juni efter att ha dömts för tagande av muta i tingsrätten. Domen har ännu inte vunnit laga kraft då hovrätten beslutat att pröva domstolens beslut. Nu rapporterar Lt om att flera kollegor i stadshuset talar om en tystnadskultur, dålig arbetsmiljö och en hög personalomsättning.

– Vi blev uppmanade att inte prata med honom och flera kollegor känner sig misstänkliggjorda. Det är skrämmande att se hur dåligt många mår, säger flera oberoende personer som tidningen talat med.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden. Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Locket på.

– Alla la locket på. Vi fick inte veta något internt, utan har fått läsa om det som hänt, säger personer från Samhällsbyggnadskontoret som Lt pratat med.

Kommuntjänsteman dömdes för tagande av muta i tingsrätten. Hovrätten har beslutat att granska tingsrättens beslut.

Efter domen vittnar flera kommunanställda om bristen på information som har lett till spekulationer eller ryktesspridning, rapporterar Lt. Dessutom anser flera att kommunen har hanterat situationen katastrofalt och vittnar om en tystnadskultur i stadshuset med dålig arbetsmiljö och en hög personalomsättning.

Konsultkostnader för över 17 miljoner.

I en granskning kunde Lt konstatera att cirka en tredjedel av personalen på Samhällsbyggnadskontoret utgörs av konsulter och att 75 procent av de anställda har slutat sedan förra året. Dessutom har kostnaderna för konsulter ökat avsevärt.

– Det är en verksamhet som är utsatt för konkurrens på arbetsmarknaden, det är den mest svårrekryterade delen av samhällsbyggnadskontoret. Så har det varit historiskt också, och därför har vi haft en stor del konsultstöd, säger högsta chef för samhällsbyggnadskontoret, Andreas Klingström, till Lt.

Under 2021 uppgick kommunens konsultkostnader för exploatering till 8,3 miljoner kronor. Denna kostnad fördubblades under 2022 och nådde 17 miljoner kronor. Enbart de fem första månaderna av 2023 har summan förvånansvärt nog redan överträffats och kan komma att passera över 30 miljoner kronor om det fortsätter i samma takt.

Läs även – Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 juli 2023 03:00
Senast uppdaterad: 13 juli 2023 13:19

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors