Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

SENASTE NYTT: Domstol har fattat beslut i mutåtalet

2022_06_kommun

Arkivbild.

Nu har dom meddelats i den uppmärksammade rättegången mot fyra personer som stod misstänka för mutbrott. En tjänsteman och en företagare döms i Södertälje tingsrätt.

En högt uppsatt tjänsteman inom kommunen har dömts för tagande av muta. Han greps i juni förra året efter misstankar om att ha tagit emot muta från en av ägarna till en padelhall i form att speltider och sponsorpengar till sonens klubblag samt ett padelrack av en annan företagare.

Tjänstemannen döms för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men frias i punkten gällande padelracket. Två av de tre företagarna frias i tingsrätten varav en som tidigare figurerat i media. Han stod åtalad för ha gett ett padelrack till sonen, men frias efter att domstol inte anser att racket betraktas som en muta. Han friades även för mutbrott i ett tidigare mål som meddelades i mars.

(annonslänk)

Även en tidigare mäklare frias för givande av muta, men en tidigare delägaren på Länsförsäkringar döms för givande av muta för sponsorpengarna till sonens klubblag.

Det står också klart i målet att tjänstemannen inte har haft befogenhet att fatta viktiga beslut i Södertälje kommun, men tingsrätten menar att det fanns ett tjänstesamband mellan de dömda männen – som givare och mottagare. Tjänstemannen dömds till villkorlig dom och 70 dagsböter för tagande av muta. Ett totalbelopp på 17.500 kronor.

”Tingsrätten har funnit att förmånerna visserligen är otillbörliga, men inte funnit att de varit kopplade till någon specifik motprestation. Tingsrätten anser därför att påföljden kan stanna vid ett kännbart bötesstraff.”, skriver domstolen i beslutet gällande domen mot tjänstemannen.

Den tidigare delägaren döms till 50 dagsböter på 150 kronro för givande av muta och motsvarar en totalbelopp på 7 500 kronor i böter.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2023 11:34
Senast uppdaterad: 18 april 2023 14:27

Larm om brand i centrala i Södertälje 

61224826-DA47-4C48-9B2A-28117B387147

Foto: Alexander Isa

Strax efter lunch inkom det rapporter till SOS Alarm om en brand i en byggnad i centrala Södertälje. Flera räddningsenheter skickades till platsen.

– Enligt den som ringde in ska det ha varit rökutveckling från bostaden, men när vi kommer fram ser vi inte någon rökutveckling, säger räddningstjänsten vakthavande befäl till Telgenytt.

Larmet kom in vid 14:30 och enligt de första rapporterna från SOS Alarm inträffade branden i en bostad på Astrabacken. Men larmet ska ha kommit från en byggnad, och ska enligt uppgifter till Telgenytt inte användas som en bostad.

För närvarande befinner sig rökdykare på platsen, och enligt Telgenytts reporter har det observerats lätt rökutveckling från byggnaden. Inga personskador har dock rapporterats i samband med branden i centrala Södertälje.

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 13:02
Senast uppdaterad: 25 september 2023 13:05

KLART: Han blir Syrisk-ortodoxa kyrkans nya biskop

Tommy

Patriarken på besök i februari när tidigare biskopen klev av. Foto: Tommy Hanna.

I februari valde ärkebiskopen Abdulahad Shabo att avsäga sig sin tjänst efter 35 års trogen tjänst för att gå i pension. Sedan dess har man sökt efter en ny biskop, och det meddelades på söndagen att man nu har funnit en efterträdare, rapporterar SVT.

Ärkebiskopen Abdulahad Gallo Shabo ledde ärkestiftet för den Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, med S:t Jacobs katedral i Hovsjö som dess huvudsakliga plats. I samband med hans avgång och valet av en ny efterträdare besökte patriarken Mor Patriark Ignatius Aphrem II från Damaskus, Syrien Södertälje.

– Jag är oerhört glad att vara här idag och ser fram emot att tillsammans med er välja en ny ärkebiskop, sade Patriark Ignatius Aphrem II, till åhörarna i S:t Jacob under besöket i februari.

På söndagen tillkännagavs det, cirka sju månader efter Abdulahad Shabos avgång, att en ny biskop har blivit vald. Det blir Youhanon Lahdo, som är i fyrtioårsåldern och har tidigare erfarenhet som munk i en av de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping, enligt SVT.

– Vi förväntar oss att den nya biskopen tar tag i en hel del viktiga frågor som rör kyrkan, framför all vikten av att kyrkan engagerar ungdomar, säger Besim Aho, ordförande i S:t Jacobs församlingen i Södertälje, till SVT.

Läs även: – BILDEXTRA: Patriarken på besök när biskopen kliver av

Patriarken Mor Patriark Ignatius Aphrem II och tidigare ärkebiskopen Abdulahad Shabo.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 07:00
Senast uppdaterad: 24 september 2023 22:42

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors