Företag i fokus:

Annons

IVO riktar allvarlig kritik mot äldreboenden i Nykvarn

Äldre hemtjänst

Bild: Pexels

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har konstaterat allvarliga brister i den medicinska vården och behandlingen vid särskilda boenden för äldre, SABO, i Nykvarns kommun. Nu kräver IVO att kommunen omedelbart vidtar åtgärder enligt Patientsäkerhetslagen.

Bristande kompetens och språkkunskaper hos personalen, osäker läkemedelshantering och bristfällig vård i livets slutskede är några av de problem som identifierats vid en granskning av äldreboenden i Nykvarns kommun. IVO kräver nu att Vård- och omsorgsnämnden vidtar åtgärder för att rätta till dessa brister och säkerställa patientsäkerheten.

Resultatet av granskningen, som inkluderar individuell bedömning, dokumentation, läkemedelshantering och vård i livets slutskede, visar att personalen som utför medicinska bedömningar bland annat saknar tillräcklig kompetens och har bristfälliga språkkunskaper. Detta utgör en allvarlig risk för patientsäkerheten, då viktiga bedömningar görs av personal med lägre utbildningsnivå som kanske inte har tillräcklig kunskap för att upptäcka och hantera förändringar i patienternas tillstånd. Dessutom kan bristande språkkunskaper och kommunikationsförmåga leda till missförstånd och felaktig information mellan olika yrkeskategorier enligt IVO.

IVO har därför begärt att Vård- och omsorgsnämnden omedelbart vidtar åtgärder. Kommunen måste rapportera vilka åtgärder som vidtagits, planeras eller genomförs för att åtgärda bristerna senast den 14 augusti 2023. Detta inkluderar information om tidpunkter för genomförande, ansvariga personer för förbättringsarbetet samt hur och när effekterna av åtgärderna kommer att följas upp.

För att förbättra situationen har Nykvarns kommun nu inlett åtgärder som inkluderar språktester vid anställning för att säkerställa tillräckliga språkkunskaper hos personalen.

Läs även: Allvarlig kritik riktas mot kommunens äldreboenden

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 18 juni 2023 23:10

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors