Företag i fokus:

Annons

Tre kvinnor frias efter pojkes drunkningsolycka i pool

086A2196-1AF5-452D-A62A-B13079E7BB7E

Bild: Alexander Isa.

Domen mot tre personer som var misstänkta för vållande till annans död efter att en 4-årig pojke drunknade i en pool förra sommaren har nu fallit. Under måndagen friades alla tre åtalade av tingsrätten.

Den 14 juni 2022 lyckades en fyraårig pojke rymma från Lindängens förskola i Hagaberg och hamnade i en närliggande villa där han föll i poolen och hittades livlös. Trots intensiva räddningsförsök avled pojken senare på sjukhuset.

I december väckte åklagaren åtal mot tre kvinnor för vållande till annans död. På den aktuella dagen befann sig rektorn, som misstänktes ha brustit i tillsynen, ute på gården tillsammans med pojken och två andra barn som lekte i en sandlåda cirka 4-5 meter. Skolchefen och ordföranden för Evangeliska fosterlandsstiftelsen misstänktes för oaktsamhet i samband med brister i säkerheten på förskolan.

Rättegången inleddes den 26 april där åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter för de åtalade kvinnorna samt en företagsbot på 1,5 miljoner kronor för fosterlandsstiftelsen, som äger fastigheten.

Tidigt på måndagen offentliggjorde Södertälje tingsrätt domen mot de tre misstänkta kvinnorna.

Tingsrätten konstaterade att det inte finns några specifika lagkrav för höjden på ett staket runt en förskola. Trots att staketet vid Lindängens förskola var lågt och inte lämpligt för förskoleverksamhet finns det ingen reglering om höjden på staketet. Dessutom genomförde kommunen en tillsyn av förskolan 2016 utan anmärkningar.

Tingsrätten bedömde att rektorn borde ha sprungit istället för att gå när hon insåg att 4-åringen var försvunnen. Trots detta ansåg rätten att hennes agerande inte var präglat av likgiltighet eller nonchalans och att det inte var straffbart. Dessutom hade rektorn, som var ny i sin tjänst, inte befogenhet att vidta säkerhetsåtgärder som att höja staketet på förskolan.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 maj 2023 10:13
Senast uppdaterad: 29 maj 2023 10:13

Ungas framtid i fokus vid konferens i Södertälje

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Frågan om ungas välbefinnande och framtidstro står i centrum för Södertälje kommuns och Samordningsförbundets kommande konferens tillsammans med nationella samordnaren för Agenda 2030.

Sedan 2022 har Samordningsförbundet i Södertälje finansierat pilotprojektet ”Nu börjar vi med barnen, ett projekt om framtidstro!”, för att kartlägga ungas behov och önskemål. I samband med projektet sker en konferens i Södertälje stadshus i december som syftar till att sprida kunskap och inspiration kring hur samhällets olika aktörer gemensamt kan bidra till att unga mår bra och ser ljust på framtiden.

Under konferensen kommer projektledare som arbetat med pilotprojektet att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Bland annat kommer man att diskutera skillnaden mellan främjande och förebyggande insatser för ungas välmående.

Målet är att hitta sätt för samhällets alla sektorer – offentlig, privat och ideell – att gemensamt bidra till att skapa goda förutsättningar för alla barn och unga att må bra och se ljust på livet.

Konferensen äger rum klockan 08:30-10:30, imorgon, den 11 december, i stadshuset.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 18:14
Senast uppdaterad: 10 december 2023 18:14

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.