Företag i fokus:

Det slår hårt – Barn ska inte leva i fattigdom

Pexls

Foto: Pexels.

Det slog mig hårt. I helgen skrevs en artikel kring barn som är utrikesfödda eller har föräldrarna som migrerat till Sverige, särskilt har man tittat på grupperna från Afghanistan, Somalia och Syrien som lever i fattigdom. Uppskattningsvis lever upp till 40% av barnfamiljer i Södertälje i fattigdom.

Dessa grupper som inte riktigt hunnit etablera sig i det svenska samhället. Kvinnor som inte gjort debut i arbetsmarknaden. Faktorerna är många, men titeln slog mig hårt. Barn, utrikesfödda barn, lever i fattigdom. Värst drabbad är de i Södertälje med 40 % av den folkgruppen som lever i misär. Vad är detta för något? Det ska inte finnas fattigdom i dagens Sverige, och allra minst i barnfamiljer, och för barn som är oskyldiga små liv som inte fattat beslutet om att födas in i en misär.

Visst kan jag förstå att man har olika förutsättningar i livet. Det vore naivt att tro annat. Men när ska vi använda de svenska resurserna till rätt saker. Till den svenska befolkningen, den vi har i Sverige. Den befolkning som försöker komma in i arbetsmarknaden, göra rätt från sig och tjäna staten, genom att bidra till näringslivet. Är det bara en fasad vi försöker upprätthålla inför omvärlden att vi ska hjälpa och tjäna andra, men vårt folk klarar sig. Så fel! Klart folket inte klarar sig utan rätt stöd och insatser. Barnfamiljer oavsett härkomst lider i dagens inflation. Där det inte bara är ”lyxlivet” som blivit dyrare utan förnödenheterna som mat, hygien, blöjor gått upp till skyhöga priser, så föräldrar som redan får en låg inkomst måste dividera huruvida de ska köpa ersättning till sitt barn eller göra eget hemma.

Jag syftar självfallet inte på de som spenderar sina pengar hej vilt, utan de som faktiskt räknar varje krona. Vrider och vänder på kronan för att se hur den ska räcka längre. ”Kanske om jag struntar i att byta en kissblöja, kanske jag inte behöver köpa ett nytt paket idag. Imorgon sjunker förhoppningsvis priset igen”. Men till det värsta uppvaknandet av alla är att priset inte har sjunkit, inte ens stannat upp, utan ökat från den ena dagen till den andra med flera procent.

Klart vi alla drabbas, men barnfamiljer är ändå beroende av att leva på vissa saker. De kan inte att inte köpa mat till sitt barn. Klart man kan strunta i burkmat, och göra eget hemma. Men till dess är det ett måste att faktiskt köpa ersättning.

Tänk på barnen om ni inte vill tänka på annat. Skänk en extra tanke till utrikesfödda barnfamiljer som idag är de värst drabbade i vårt svenska priviligierade samhälle som lever i fattigdom. Otroligt sorgligt.

Alegos EL

(Annonslänk)

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 april 2023 13:45
Senast uppdaterad: 5 april 2023 13:45

Stor polisnärvaro vid Södertälje sjukhus

Polis

Foto: Alexander Isa

Vid 18-tiden på tisdagen observerades flera poliser i full utrustning utanför Södertälje sjukhus, vilket ledde till oro och frågor från allmänheten.

Många nyfikna och bekymrade Södertäljebor kontaktade Telgenytt, och skickade in bilder för att få reda på vad som pågick.

Telgenytt kan nu bekräfta att polisinsatsen endast rörde sig om övning.

Polisen på plats för övning.
Foto: Alexander Isa

– Det är många som undrat, men det är bara en övning. Det är därför jag ställt fram skylten, säger en representant från sjukhuset till Telgenytt, som berättar att den tidigare inte var lika synlig.

Vid 19-tiden befann sig polisen fortfarande på platsen. Exakta detaljer kring övningens natur har inte offentliggjorts, eftersom polisen har valt att inte dela specifik information om övningens syfte eller innehåll.

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 19:13
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 19:13

Toppolitiker lämnar Moderaterna – Vill se ett makskifte

Lärnestad Marita

Foto: Alexander Isa

Marita Lärnestad, som tidigare varit oppositionsråd för Moderaterna mellan 2002 och 2018, har tagit beslutet att lämna partiet för att ansluta sig till Liberalerna i Södertälje. Efter tolv år som gruppledare för Moderaterna i staden motiverar hon sitt val med Moderaternas beslut att bli stödparti till Socialdemokraterna.

– Jag var engagerad i Moderaterna för att jag ville se ett borgerligt maktskifte i Södertälje. När Moderaternas nya ledning valde att istället bli stödhjul till Boel Godner och Socialdemokraterna valde jag att gå ur, säger Marita Lärnestad, (L) f.d. moderat oppositionsråd.

(Annonslänk)

Efter att ha varit en framträdande gestalt inom Moderaterna i Södertälje i över ett decennium har Marita Lärnestad tagit det överraskande steget att gå över till Liberalerna. Under sin tid som oppositionsråd för Moderaterna och som gruppledare för partiet har hon spelat en betydande roll i den politiska arenan i staden.

Vi är väldigt glada att välkomna Marita. Med hennes decennielånga erfarenhet i Södertäljepoltiken
blir hon stor tillgång och förstärkning för Liberalerna. Vi välkomnar Marita och andra svikna tidigare
moderater till Liberalerna Södertälje, säger Metin Hawsho (L), gruppledare.

Lärnestad motiverar sitt beslut med Moderaternas strategiska vägval att bli ett stödparti till Socialdemokraterna, vilket inte överensstämde med hennes politiska övertygelser och visioner för Södertälje. Genom att ansluta sig till Liberalerna söker hon en plattform som bättre harmonierar med hennes politiska synsätt och målsättningar för stadens framtid.

– I 35 år har jag arbetat för ett maktskifte i Södertälje, nu vill jag avsluta arbetet i ett klart
borgerligt parti med Liberalerna, säger Marita Lärnestad, (L).

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 13:45
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 13:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors