Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Avveckla Sjunda vargrevir!

animal-wildlife-zoo-portrait-mammal-wolf-604543-pxhere.com

Foto: Pexels.

Vargstammen växer och sprider sig snabbare än någon trott. Idag ses varg över stora delar av landet och det etableras nya revir. Vi menar att det är en riktig politik att begränsa vargstammen till 170 individer i landet. Den senaste nyligen avslutade licensjakten gav inte det resultat som förväntades eller behövdes. 

Svensk Rovdjursinformation redovisar 58 vargrevir i Sverige varav 5 i Södermanland och Stockholms län. De fem reviren som finns i Svensk rovdjursinformations redovisning i anslutning till Gnesta, Nykvarn och Södertälje och är Sjunda, Ärla, Ulva, Gryten och Älgmossen

Vid enklare uppskattning av vargföryngringen med 6 valpar/ år/revir kan det nationellt bli ett tillskott på 348 vargar. Med den föryngringen per år får Sverige en vargstam som vida överstiger vad som diskuteras i Riksdagen som god bevarande status.

Tyvärr fanns det ingen licensjakt i Södermanland eller Stockholms län så Sjunda- och Ärlareviren får fortsätta att växa med 8–12 valpar per år. Vargens närvaro blir allt mer tydlig när de utan skygghet rör sig i våra tätorter. Så nu är det fler som oroar sig för sina husdjur, bland annat katter och hundar inte bara fårägare och de som bor på landsbygden och har djur både som försörjning och nöje.

Vargstammen blir på några år så stor att de gröna näringarna och till exempel älgstammen hotas. Under senare år har flera företag i jordbruksbranschen som bedriver produktion med får lagt ned. Följden blir att få vill/vågar investera och driva näring på landsbygden, som i sin tur resulterar i att vi förlorar det öppna landskapet och därmed den biologiska mångfalden. 

Sjunda vargrevir. Bild Länsstyrelsen.

Svensk Rovdjursinformation redovisar att incidenter med varg inom de 5 ovan angivna vargreviren de senaste åren är så många att det tar för mycket utrymme att redovisa det här. För medborgare som bor inom området är det allmänt förkommande att ha vargspår i närheten av bostaden, även höra varg yla. Föräldrar som bor i området uttrycker oro och rädsla att låta barnen leka ute ensamma. Det finns inga effektiva sätt att skrämma/lära vargen att inte röra sig fritt på de mest olämpliga ställen. Inte heller är enligt vittnesmål vargstängsel effektiva, ett litet misstag så är vargen i fårhagen. 

Det tål att upprepas att vi under årens lopp deltagit i möten med länsstyrelsen, landshövdingen med medhjälpare och vid olika publika möten kring vargen, träffat lantbrukare och boende. Utöver det har Centerpartiet nationellt en väl utarbetad politik för vargen och hur stor vargstammen ska få vara. 

Sjunda vargrevir berör södra delen av Södertälje, Gnesta och Nykvarn. Den gröna kil som bildas mellan nämnda kommuner och kallas Sjunda vargrevir är på intet sett någon vildmark. Det har byggts och bildats små byar utöver de gårdar och torp som finns sedan gammalt.

Sjunda är inte lämpligt område för varg. Sjunda vargrevir bör avvecklas.  Värna boende och den biologiska mångfalden!

  • Per-Anders Fritshammar, Centerpartiet, Järna-Vårdinge,
  • Håkan Ekstrand, Centerpartiet Gnesta,
  • Ola Berglund, Centerpartiet Nykvarn,
  • Tage Gripenstam, Centerpartiet Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 22 mars 2023 01:05

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors