Företag i fokus:

Semifinal i Södertälje – 10 projekt vidare till final

Finalistbild

Finalisterna under semifinalen på Södertälje Science Park.

Den 7 mars hölls semifinalen i en stor tävling i Södertälje Science Park – Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare.

Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Totalt deltog 60 deltagare från olika delar av landet, vara 23 elever från Södertälje, där eleverna bland annat visade upp spännande projekt som självlandningssystem för modellraketer, genterapi för Alzheimer och hur Norrsken kan alstra energi.

– Semifinalen bjöd på många spännande projekt och fina presentationer. Projekten höll hög kvalité och eleverna hade förberett sig väl. Juryn hade ett roligt men svårt arbete att bedöma så många bra projektarbeten. Nu ser vi fram emot att få vara med och arrangera finalen om ett par veckor, säger juryns ordförande Mikael EK i ett pressmeddelande.

Av 40 projekt gick 10 vidare till final.

De som gick vidare till Sverigefinalen, som hålls i slutet av mars, tävlar om priser till ett värde av över 500 000 kronor och får representera Sveriges Unga Forskningslandslag. Bland de tio projekt som gick vidare fanns bland annat Elin Pernå från Europaskolan i Strängnäs, som presenterade hur en lampa drivs med polarsken. Hon tilldelades ”publikens pris”

Semifinalen hålls den 7 mars och finalen mellan den 27-30 mars, som visas i hybridformat med både digitala och fysiska inslag.

Läs även: – 23 elever från Södertälje deltar i semifinal på Science Park

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 mars 2023 11:51
Senast uppdaterad: 10 mars 2023 11:51

Bil voltade och hamnade på taket i Södertälje Syd

IMG_6072

Foto: Shamash Oyal

Under lördagskvällen vid 22:30 rapporterades en singelolycka i Södertälje Syd, där en bil voltade och hamnade på taket.

Larmet inkom klockan 22:30, och räddningstjänst, ambulans samt polis var på plats för att hantera situationen efter att en passagerare befann sig inne i fordonet i samband med olyckan. Polisen genomförde en utredning för att fastställa orsaken till olyckan och undersöka de exakta omständigheterna.

Enligt uppgifter ska personen som färdades i bilen ha kunnat lämna fordonet, men föraren misstänks nu för vårdslöshet i trafik.

– Det var en bil som voltade och hamnade på taket. En anmälan om vårdslöshet i trafik har rapporterats, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Skadeläget för den inblandade är i nuläget oklart.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 april 2024 02:43
Senast uppdaterad: 21 april 2024 04:29

INSÄNDARE: Noll respekt för en ren stad

RAW

Foto: Rawpixel/CC0 1

”Vad är det för fel på besökarna till stadskärnan?”, skriver insändaren.

Igår var det städning av flera gator i Södertälje. Kaplansgatan sopades från grus, fimpar samt alla möjliga sopor tidigt på förmiddagen. Det blev fint.

Endast några timmar senare är det en person från en parkerad bil som rätt ut på trottoaren kastar resterna från en hamburgerrestaurang, papper, muggar osv. Nu idag, fredag, har fimparna tillsammans med övriga sopor börjat samlas igen.

Vad är det för fel på besökarna till stadskärnan, är de flesta höga på flugsvamp eller tar dom fel på Lerhaga och Södertälje Centrum?

Jag som bor på soptippen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2024 21:00
Senast uppdaterad: 20 april 2024 17:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors