Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

23 elever från Södertälje deltar i semifinal på Science Park

Press

Pressbild Science Park. Foto: Ola Jacobsen

I mars inleds semifinalen av Unga Forskare 2023 på Södertälje Science Park. I år deltar totalt 23 elever från Södertälje.

Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. 

I år deltar 782 gymnasieelever från hela Sverige i utställningen, som har slagit rekord i antal deltagare. En av semifinalerna och den nationella finalen kommer att hållas på Södertälje Science Park, där 23 Södertäljeelever kommer att delta i semifinalen.

– För Södertälje Science Park är det hedrande att få arrangera både en semifinal och den nationella finalen av Utställningen Unga Forskare. Södertälje Science Park huvudfokus är ökad hållbarhet och det är av mycket stor vikt att väcka och vidareutveckla det intresse för vetenskap och teknik som vi ser hos dagens ungdomar. Det är dessutom fantastiskt roligt och inspirerande att möta ungdomarna och ta del av deras projekt, säger juryordförand Mikael Ek från Södertälje Science Park.

(Annonslänk)

Totoalt kommer 40 gymnasieprojekt inom teknik och natur att bedömas och 10 av projekten går sedan vidare till den nationella finalen.

Finalisterna kommer att träffa forskare, experter och universitet inom forskning och utveckling, och delta i spännande föreläsningar och aktiviteter. Prisceremonin för Sveriges Unga Forskningslandslag kommer att hållas den 30 mars, där priserna till ett värde av över 500 000 kr kommer att delas ut.

– Ungdomar behöver få ta plats och ges utrymme inom forskning. Det är de som är unga idag som kommer att stå för viktiga vetenskapliga genombrott i framtiden, och vi behöver skapa förutsättningar för deras engagemang. Sveriges Unga Forskningslandslag utgörs av Sveriges mest lovande gymnasieelever och de bidrar på ett viktigt sätt till bilden av Sveriges position som forskningsnation i världen, säger Anna Hedlund generalsekreterare på Unga Forskare.

Semifinalen hålls den 7 mars och finalen mellan den 27-30 mars, som visas i hybridformat med både digitala och fysiska inslag.

Läs även: – Deras UF-företag vann pris under Science Week

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 februari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 26 februari 2023 22:34

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors