Företag i fokus:

23 elever från Södertälje deltar i semifinal på Science Park

Press

Pressbild Science Park. Foto: Ola Jacobsen

I mars inleds semifinalen av Unga Forskare 2023 på Södertälje Science Park. I år deltar totalt 23 elever från Södertälje.

Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. 

I år deltar 782 gymnasieelever från hela Sverige i utställningen, som har slagit rekord i antal deltagare. En av semifinalerna och den nationella finalen kommer att hållas på Södertälje Science Park, där 23 Södertäljeelever kommer att delta i semifinalen.

– För Södertälje Science Park är det hedrande att få arrangera både en semifinal och den nationella finalen av Utställningen Unga Forskare. Södertälje Science Park huvudfokus är ökad hållbarhet och det är av mycket stor vikt att väcka och vidareutveckla det intresse för vetenskap och teknik som vi ser hos dagens ungdomar. Det är dessutom fantastiskt roligt och inspirerande att möta ungdomarna och ta del av deras projekt, säger juryordförand Mikael Ek från Södertälje Science Park.

(Annonslänk)

Totoalt kommer 40 gymnasieprojekt inom teknik och natur att bedömas och 10 av projekten går sedan vidare till den nationella finalen.

Finalisterna kommer att träffa forskare, experter och universitet inom forskning och utveckling, och delta i spännande föreläsningar och aktiviteter. Prisceremonin för Sveriges Unga Forskningslandslag kommer att hållas den 30 mars, där priserna till ett värde av över 500 000 kr kommer att delas ut.

– Ungdomar behöver få ta plats och ges utrymme inom forskning. Det är de som är unga idag som kommer att stå för viktiga vetenskapliga genombrott i framtiden, och vi behöver skapa förutsättningar för deras engagemang. Sveriges Unga Forskningslandslag utgörs av Sveriges mest lovande gymnasieelever och de bidrar på ett viktigt sätt till bilden av Sveriges position som forskningsnation i världen, säger Anna Hedlund generalsekreterare på Unga Forskare.

Semifinalen hålls den 7 mars och finalen mellan den 27-30 mars, som visas i hybridformat med både digitala och fysiska inslag.

Läs även: – Deras UF-företag vann pris under Science Week

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 februari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 26 februari 2023 22:34

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors