🕝 2 minuter
23 elever från Södertälje deltar i semifinal på Science Park
Publicerad 27 februari 2023 06:00
Uppdaterad 26 februari 2023 23:34

Pressbild Science Park. Foto: Ola Jacobsen

I mars inleds semifinalen av Unga Forskare 2023 på Södertälje Science Park. I år deltar totalt 23 elever från Södertälje.

Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. 

I år deltar 782 gymnasieelever från hela Sverige i utställningen, som har slagit rekord i antal deltagare. En av semifinalerna och den nationella finalen kommer att hållas på Södertälje Science Park, där 23 Södertäljeelever kommer att delta i semifinalen.

– För Södertälje Science Park är det hedrande att få arrangera både en semifinal och den nationella finalen av Utställningen Unga Forskare. Södertälje Science Park huvudfokus är ökad hållbarhet och det är av mycket stor vikt att väcka och vidareutveckla det intresse för vetenskap och teknik som vi ser hos dagens ungdomar. Det är dessutom fantastiskt roligt och inspirerande att möta ungdomarna och ta del av deras projekt, säger juryordförand Mikael Ek från Södertälje Science Park.

(Annonslänk)

Totoalt kommer 40 gymnasieprojekt inom teknik och natur att bedömas och 10 av projekten går sedan vidare till den nationella finalen.

Finalisterna kommer att träffa forskare, experter och universitet inom forskning och utveckling, och delta i spännande föreläsningar och aktiviteter. Prisceremonin för Sveriges Unga Forskningslandslag kommer att hållas den 30 mars, där priserna till ett värde av över 500 000 kr kommer att delas ut.

– Ungdomar behöver få ta plats och ges utrymme inom forskning. Det är de som är unga idag som kommer att stå för viktiga vetenskapliga genombrott i framtiden, och vi behöver skapa förutsättningar för deras engagemang. Sveriges Unga Forskningslandslag utgörs av Sveriges mest lovande gymnasieelever och de bidrar på ett viktigt sätt till bilden av Sveriges position som forskningsnation i världen, säger Anna Hedlund generalsekreterare på Unga Forskare.

Semifinalen hålls den 7 mars och finalen mellan den 27-30 mars, som visas i hybridformat med både digitala och fysiska inslag.

Läs även: – Deras UF-företag vann pris under Science Week

Dela artikeln