Företag i fokus:

Deras UF-företag vann pris under Science Week

UF

Ella Jernvald, Alva Guvå, Tilde Månsson och Kira Dubois prisades för sitt UF-företag.

Under Science Week i Södertälje deltog ett 20-tal gymnasieelever som visade upp sina UF-företag. Ett företag som stack ut var sällskapsspelet ”Times Up” som fick pris för bästa affärsidé.

Fyra unga entreprenörer, Ella Jernvald, Alva Guvå, Tilde Månsson och Kira Dubois från S:ta Ragnhildgymnasiet presenterade den bästa affärsidén den gånga helgen. Gymnasieeleverna visade upp sitt UF-företag, sällskapsspelet Times Up, som riktar sig till ungdomar och har ett unikt koncept.

Spelet tar inspiration från flera andra spel och utmanar spelare att lösa en rad utmaningar under tidspress. Det kan exempelvis handla om att byta klädesplagg med medspelare, säga 5 killnamn som börjar på E på 5 sekunder eller charader.

– När vi ungdomar umgås så tar alla upp sina mobiler. Det blir inget kvalitétsumgänge och gemenskapen försvinner, säger Tilde Månsson, en av de fyra tjejerna bakom UF-företaget Times Up.

Science Week ägde rum 1-3 februari och handlade om framtidens hållbara lösningar, inklusive UF-företag.

– Det var väldigt intressant med Science Week och att få visa upp något vi är nöjda med, och som vi dessutom har gjort från grunden själva. Man får känna ansvar! I skolan känns det mer som en skoluppgift än att man driver ett företag på riktigt. Det var också kul att få inspiration från vad alla andra har skapat och få feedback av både jury och nyfikna besökare, säger Månsson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 februari 2023 13:03
Senast uppdaterad: 8 februari 2023 14:31

En person anhållen – misstänkt för mordförsök

12

Foto: Shamash Oyal

En person har anhållits misstänkt för mordförsök efter gårdagens händelse i Stadsparken.

(Annonslänk)

Det var vid halv sju-tiden på söndagskvällen som ett larm om en knivskärning inkom, varpå ambulans och flera polisstyrkor beordrades till platsen.

På plats påträffades en 20-årig person med knivskador samt en 25-årig misstänkt man som kunde gripas. Ett omfattande område spärrades av för att säkra bevis. Den skadade personen fördes till sjukhus med oklara skador efter att ha blivit knivhuggen.

De inblandade personerna ska enligt polisens uppgifter känna varandra sedan tidigare.

– Den skadade var vaken och gick att prata med innan denne fördes till sjukhus. Händelsen bedöms av polisen som en isolerad händelse, säger Anna Westberg, polisens mediecenter Stockholm till Telgenytt

Detaljer kring personens skadeläge är fortfarande oklara, men den gripne, en 25-åring, har under måndagen anhållits, misstänkt för försök till mord.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 19:02
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 19:02

Nätverkskriminella flydde landet efter fällande domar

Pass

Arkivbild

Förra veckan fällde hovrätten fyra personer i ett omfattande narkotikamål i Södertälje. Två av de dömda flydde från Sverige, varav en greps i Tyskland och den andra i Spanien, rapporterar Lt.

(Annonslänk)

Utredningen om ett stort narkotikabeslag tog fart efter ett polistillslag mot en lägenhet, vilket var en del av en operation kopplad till ett mord i Ronna i september 2022. Tolv personer med anknytning till Ronnafalangen åtalades. I tingsrätten dömdes tre personer till fängelse, medan nio frikändes. Hovrätten skärpte dock domarna, och fyra personer som initialt frikänts dömdes.

En central figur i nätverket, en 24-årig man ansedd som andreman i Ronnafalangen, fick sitt straff skärpt till åtta år och sex månader för synnerligen grovt narkotikabrott. Han pekas, enligt LTs polisuppgifter, ha en nära koppling till nätverkets ledare, en 28-årig man som dömts till 20 års fängelse för mord i Portugal.

I det omfattande narkotikamålet beslutade hovrätten att döma ytterligare fyra personer. Två av dem valde dock att fly landet istället för att avtjäna sina straff, rapporterar LT. Men deras flykt blev kortvarig. En 24-årig man greps under söndagen i Tyskland och en 26-årig man greps efter en internationell efterlysning i Spanien under måndagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 18:14
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 18:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors