Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Inbjudan till samråd

AZ


AstraZeneca AB tillverkar läkemedelssubstanser och läkemedel i Snäckviken, Södertälje. AstraZeneca AB har som avsikt att under 2023, till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, inge en ansökan om ett ändringstillstånd enligt 9 kapitlet miljöbalken.

Ändringen gäller en ökning av produktionen av porösa partiklar från nuvarande 3,6 ton till 10 ton och därmed en ökad användning av PFOB (Perfluorooctyl bromid). Porösa partiklar används i inhalationsprodukter genom att läkemedelssubstanser fästs vid dem. Partiklarna har sådana egenskaper att de hålls svävande i flytande lösningar vilket ger förbättrad dosnoggrannhet jämfört med andra produkter i lösning inom inhalationsområdet. En annan fördel med porösa partiklar är att de i vissa produkter kan ersätta fluorerade gaser (f-gaser), som används i några av bolagets produkter globalt, och är en potent växthusgas. Produktionen av porösa partiklar motsvarar en liten del av den totala produktionen vid Snäckvikenanläggningen. Ansökan omfattar befintligt verksamhetsområde inom fastighet Pyramiden 18, Södertälje kommun.

Produktionen av porösa partiklar påverkar miljön genom bland annat utsläpp till luft, där en mindre mängd PFOB avgår till luft efter rening med dimensionerad reningsnivå på minst 99,5%. Annan miljöpåverkan från produktionen är kemikalieanvändning, energi- och vattenförbrukning, buller och generering av avfall. Vid ansökt verksamhet bedöms samtliga delar som påverkar miljön, förutom buller, öka proportionerligt med produktionsökningen. Bullervillkoren kommer fortsatt att innehållas och närmiljön bedöms inte påverkas av ändringen. En fullständig miljökonsekvensbeskrivning kommer att bifogas tillståndsansökan

För frågor eller för att erhålla samrådsunderlag, kontakta:
Tove Nordling
072-553 96 06
tove.nordling@sweco.se

Har ni upplysningar eller synpunkter på vad som bör ingå i miljökonsekvensbeskrivningen önskar vi att ni skickar dessa till oss senast den 6 mars 2023 via e-post till tove.nordling@sweco.se (märk gärna e-posten med ”AstraZeneca”), alternativt per post till: Box 34 044, 100 26 Stockholm (märk brevet med Tove Nordling).

Text:

Native

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2023 15:32

Sprängning riktad mot person med tidigare kopplingar till kriminella

IMG_4512

Foto: Shamash Oyal

En man i 30-årsåldern, tidigare kopplad till kriminella kretsar i Södertälje, tros vara måltavlan för sprängdåden i ett villaområde vid Västergård, rapporterar Lt.

Inom loppet av några dagar inträffade sprängdåd i ett villaområde i Södertälje. I det första fallet, exploderade en mindre anordning, men den ansågs vara ofarlig.

I det andra fallet, där boende i en annan villa larmade om ett föremål utanför bostaden, lyckades det nationella bombskyddet säkra det misstänkta farliga objektet. Men strax före midnatt på fredagskvällen detonerade en bomb vid samma adress, men mot en annan bostad.

Enligt Lt är den misstänkta måltavlan, där detonationen inträffade, en man som tidigare har varit involverad i kriminella kretsar, men mannen ska inte vara intresserad av att samarbeta med polisen i deras utredningsarbete.

Polisen är på plats i det berörda villaområdet. Foto: Shamash Oyal

Enligt tidningen har mannen tidigare blivit dömd till tre års fängelse för grov utpressning, men senare friades av hovrätten. Efter detta har han inte varit inblandad i liknande utredningar.

Under fredagskvällen ska detonationen inträffat vid mannens bostad och orsakade mindre skador. Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med sprängningen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts vilket blir det tredje fallet på tre dagar i villaområdet, men för tillfället har inga misstänkta personer gripits.

Polisen ser samband mellan incidenterna.

– Vi ser att händelserna hör ihop på något sätt. Vi ser kopplingar till den grova kriminaliteten. Vi jobbar med att få fram motivet men det är inget jag kan kommentera just nu, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Aftonbladet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 15:13
Senast uppdaterad: 23 september 2023 15:13

Sköldpadda hittad av polisen vid avfart i Södertälje

Sköld

Foto: Polisen.

Strax före klockan 13 gjorde en polispatrull i Södertälje en oväntad upptäckt – en sköldpadda som hade kommit ut på E4:an.

Även i juli, tidigare under sommaren, blev en sköldpadda hittad i Södertälje. Den gången påträffades den på Tvetavägen av en privatperson som sedan lämnade in den till polisstationen i Södertälje. Nu, i en liknande händelse, hittades en sköldpadda på E4:an vid avfarten Södertälje Syd.

Enligt polisens information mår djuret bra och har blivit omhändertaget. Polisen misstänkte att det var en havssköldpadda. Sköldpaddan, som var ungefär 30 centimeter lång, misstänkte vara en havssköldpadda som nu transporterats till en djurpark och vårdats av personalen där.

Det är fortfarande oklart hur sköldpaddan hamnade på vägbanan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 13:30
Senast uppdaterad: 23 september 2023 13:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors