Företag i fokus:

Inbjudan till samråd

AZ


AstraZeneca AB tillverkar läkemedelssubstanser och läkemedel i Snäckviken, Södertälje. AstraZeneca AB har som avsikt att under 2023, till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, inge en ansökan om ett ändringstillstånd enligt 9 kapitlet miljöbalken.

Ändringen gäller en ökning av produktionen av porösa partiklar från nuvarande 3,6 ton till 10 ton och därmed en ökad användning av PFOB (Perfluorooctyl bromid). Porösa partiklar används i inhalationsprodukter genom att läkemedelssubstanser fästs vid dem. Partiklarna har sådana egenskaper att de hålls svävande i flytande lösningar vilket ger förbättrad dosnoggrannhet jämfört med andra produkter i lösning inom inhalationsområdet. En annan fördel med porösa partiklar är att de i vissa produkter kan ersätta fluorerade gaser (f-gaser), som används i några av bolagets produkter globalt, och är en potent växthusgas. Produktionen av porösa partiklar motsvarar en liten del av den totala produktionen vid Snäckvikenanläggningen. Ansökan omfattar befintligt verksamhetsområde inom fastighet Pyramiden 18, Södertälje kommun.

Produktionen av porösa partiklar påverkar miljön genom bland annat utsläpp till luft, där en mindre mängd PFOB avgår till luft efter rening med dimensionerad reningsnivå på minst 99,5%. Annan miljöpåverkan från produktionen är kemikalieanvändning, energi- och vattenförbrukning, buller och generering av avfall. Vid ansökt verksamhet bedöms samtliga delar som påverkar miljön, förutom buller, öka proportionerligt med produktionsökningen. Bullervillkoren kommer fortsatt att innehållas och närmiljön bedöms inte påverkas av ändringen. En fullständig miljökonsekvensbeskrivning kommer att bifogas tillståndsansökan

För frågor eller för att erhålla samrådsunderlag, kontakta:
Tove Nordling
072-553 96 06
tove.nordling@sweco.se

Har ni upplysningar eller synpunkter på vad som bör ingå i miljökonsekvensbeskrivningen önskar vi att ni skickar dessa till oss senast den 6 mars 2023 via e-post till tove.nordling@sweco.se (märk gärna e-posten med ”AstraZeneca”), alternativt per post till: Box 34 044, 100 26 Stockholm (märk brevet med Tove Nordling).

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2023 15:32

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors