Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

KRÖNIKA: Vi är alla människor i slutändan!

90

Jordbävningen i Syrien och Turkiet. Foto: Rawpixel

Ingen, absolut ingen har undkommit att se, höra eller prata om jordbävningen i Turkiet som drabbat bland annat Syrien, Libanon och Palestina. Alla människor som omkommit i en av den senaste tidens värsta naturkatastrof. Dödsiffran har passerat 37.000 tusen människor och siffran ökar i skrivande stund.

Många har donerat pengar och förnödenheter, många instanser och organisationer har gått ihop, vissa bättre än andra. Vissa går oavkortat till de drabbade människorna, bland de ser vi A Demand For Action, Södertäljebaserade välgörenhetsrörelsen som drivs av Ronnabon Nuri Kino. Han är alltid där när människor upplever sitt livs värsta katastrof – för att hjälpa. Han får med sig eldsjälar som ställer upp för att det ska gå att nå hela vägen fram. Eldsjälar som utan någon ersättning, utan att tveka spenderar sin tid och levebröd för att sprida ordet, och göra det som behövs för andra människor i nöd. Alla med hoppet och viljan av att hjälpa sina medmänniskor till ett bättre öde.

Den lokala grossisten Herr Gurka har också gjort en stor insats även denna gång. Med ett flertal lastbilar fyllda med förnödenheter, livsmedel av alla dess slag som ska fraktas till de drabbade i Turkiet och Syrien. Det märkliga är när man hör om flera verksamheter, rörelser och organisationer som går ihop i en liten ort som Södertälje, i jämförelse med hela Sveriges rikeland. Varför hör man inte om andra rörelser eller verksamheter i andra delar av landet som förenas för att hjälpa till under denna katastrof? Vart är ni människor som aktivt deltog i arbetet för ukrainska krigsdrabbade människor?

Men hjärtat svämmar över av tacksamhet och kärlek att i Södertälje finns mer kärlek än hat. Vi kan förenas i kärlekens kraft när det behövs, och lägga otrevligheterna åt sidan för att människor behöver oss. Det är medmänsklighet i sitt esse!

ADFA. Här vid klädinsamling till behövande i Ukraina. Amar Sabri, Klara Shabo och Nuri Kino. Foto: Karin Dahlström.

Trots dessa styrkekrafter, sammankomster, empatifyllda människor finns det alltid de som bär på andra agendor. Det finns tyvärr de motkrafter och motpoler som önskar något annat. Snacket om att Gud har straffat människorna med denna jordbävning. Att det är rätt åt muslimerna. Dessa människor förtjänar vad de får. Vad är det för sinnessjuka kommentarer? Hjärtlösa antydande. Hur kan man ens önska sin medmänniska något så hemskt och ont i livet? Oavsett vem de är, vart de kommer ifrån, befinner sig eller hur de ser ut.

Vi är alla människor. Vi är alla lika mycket värda. Vi går på jordens markyta med likadana fötter och med lika mycket kraft för påverkan, lika sköra för naturkatastrofer oavsett förmögenheter. Vi älskar våra barn. Vi älskar våra familjer. Vi kämpar för överlevnad. På samma sätt som man gör i Sverige, gör man i Turkiet, Syrien och andra länder. Hur kan man då önska sin medmänniska, en förälder, ett barn, de äldre och sjuka människor det värsta en någonsin kan få uppleva i sitt liv.

I dessa tider, spelar det ingen roll vilka fördomar man har. Vilka åsikter man sitter med. Vilka erfarenheter man bär på. Det är i dessa tider allt det där ska läggas åt sidan för att kunna se människan bakom eländet. Människan som är lika sårbar som du hade varit i den situationen. Hjälplös. I en katastrofal situation. Vart ska vi gräva fram medmänskligheten? Jag letar efter det civila kuraget. Jag söker medmänsklighet som ska sträcka sig längre än till Södertäljes gränser.

Låt oss Södertäljebor inspirera andra till mer kärlek och mer medmänsklighet som man hade önskat skulle växa fram per automatik. Låt Södertälje få inspirera till andra platser att ta efter!

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 februari 2023 15:22
Senast uppdaterad: 15 februari 2023 15:22

KLART: Han blir Syrisk-ortodoxa kyrkans nya biskop

Tommy

Patriarken på besök i februari när tidigare biskopen klev av. Foto: Tommy Hanna.

I februari valde ärkebiskopen Abdulahad Shabo att avsäga sig sin tjänst efter 35 års trogen tjänst för att gå i pension. Sedan dess har man sökt efter en ny biskop, och det meddelades på söndagen att man nu har funnit en efterträdare, rapporterar SVT.

Ärkebiskopen Abdulahad Gallo Shabo ledde ärkestiftet för den Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, med S:t Jacobs katedral i Hovsjö som dess huvudsakliga plats. I samband med hans avgång och valet av en ny efterträdare besökte patriarken Mor Patriark Ignatius Aphrem II från Damaskus, Syrien Södertälje.

– Jag är oerhört glad att vara här idag och ser fram emot att tillsammans med er välja en ny ärkebiskop, sade Patriark Ignatius Aphrem II, till åhörarna i S:t Jacob under besöket i februari.

På söndagen tillkännagavs det, cirka sju månader efter Abdulahad Shabos avgång, att en ny biskop har blivit vald. Det blir Youhanon Lahdo, som är i fyrtioårsåldern och har tidigare erfarenhet som munk i en av de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping, enligt SVT.

– Vi förväntar oss att den nya biskopen tar tag i en hel del viktiga frågor som rör kyrkan, framför all vikten av att kyrkan engagerar ungdomar, säger Besim Aho, ordförande i S:t Jacobs församlingen i Södertälje, till SVT.

Läs även: – BILDEXTRA: Patriarken på besök när biskopen kliver av

Patriarken Mor Patriark Ignatius Aphrem II och tidigare ärkebiskopen Abdulahad Shabo.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 07:00
Senast uppdaterad: 24 september 2023 22:42

Siktar på avancemang – ”Vi ska kunna vara med och utmana”

Gill

Foto: Patric Gill

Första oktober spelar SSK:s damlag sin första tävlingsmatch för säsongen. Som ett första steg i deras färd mot målet – SDHL, kommer de möta 6 andra lag både på hemma och bortaplan i NDHL Damettan Östra. Ett högt mål är uppsatt. Läs huvudtränare Robert Johanssons tankar om säsongen som stundar.

Hur ligger ni till i förberedelserna inför den stundande säsongen 2023 – 2024?

– Vi har ju kört på is sedan början på augusti och kört hela sommaren med dem som varit på plats i Södertälje. Några av spelarna har anslutit när isträningen satte i gång. Senaste tillskottet, målvakten Lollo (Lovisa Berndtsson) anslöt förra veckan.

– Vi kör på nu och har spelat fem träningsmatcher med blandat resultat. Vi gjorde en bra match senast mot SDHL-motstånd, AIK (13/9). Det är kul att se, vi har jobbat mycket på vårt anfallsspel. Det vi tränar på är något som tjejerna anammar och försöker implementera i träningsmatcherna. Det är riktigt kul att se och bra inställning av spelarna.

Utöver senaste nyförvärvet Lovisa Berndtsson, 34 så fanns två andra målvakter i Landslagsmeriterade Nicole Jackson, 31 och hennes landsmaninna från England, den 12 år yngre Emma Nichols sedan tidigare under kontrakt. En lagdel där SSK:s damlag alltså står sig väl rustat.

– Ja, vi har tre målvakter. En trygghet, vi såg att vi var sårbara där om det skulle bli någon skada eller sjukdom på någon av dem.

Vad utmärker den här gruppen jämfört med förra säsongens?

– Det vi sökte var att få in lite mer erfarenhet till laget. Träna lite mer, lite äldre och mer erfarna spelare med erfarenhet från högre nivå. Vi hade ett bra lag förra året men tycker vi har fått in mer rutin.

– Vi kommer att vara ett lag som åker mycket skridskor, ett lag med mer fart. Det tycker jag vi fått ihop på något sätt nu. Lite mer erfaret om man jämför med förra säsongen.

Är truppen komplett nu eller ska det in någon mer innan det ska börja spelas om poäng?

– Vi söker ingenting utan nu har vi det här gänget och vi vill ge dem chansen, vi tror på det här laget. Det är det här vi kör nu.

Huvudtränaren Robert Johansson. Foto: Patric Gill

Ett redan profilstarkt lag har adderats med mer spets och rutin, finns flera att hålla ett extra öga på i vinter när laget jagar segrar. Inte lätt att förutspå vilka som kommer höja sig över mängden anser lagets huvudtränare, då fler spelare ska kunna axla en stor roll med tanke på att truppen har en större bredd än den hade under fjolårssäsongen.

– Vi hoppas att de som är kvar från förra säsongen fortsätter att leverera på en hög nivå. Pia Pren kommer att leverera, Hunter Mosher. Jag tycker flera av de nya spelarna som kommit in ser riktigt bra ut. Estelle Forsberg, Mimmi Gill. Det är svårt att välja ut någon speciell, vi har försökt att sprida ut poängproduktionen på flera spelare. Det är de här jag känner som jag kommer kunna göra det lilla extra om man säger så då.

En fartfylld hockey med mycket skridskoåkning säger du. Kommer det finnas något annat i spelet som ni kommer att ta till en ”annan nivå” jämfört med tidigare?

– Förra året gjorde vi mycket mål och visade genom hela playoff att vi var jobbiga att möta, i alla fall fram till de sista två matcherna mot Skellefteå. Vi är jobbiga att möta och svåra att göra mål på.

– Vi har ett bra försvarsspel som jag tycker vi ska spinna vidare på, vi jobbar mycket med snabba spelvändningar och ha ett enkelt spel. Lite rakare i spelet kan vi bli stundtals, det behöver vi vässa lite på, det är något vi jobbar på.

– Vi har i år ännu mer assistans via spelarutvecklare Taro Nihei och Mattias Beck. Vi ska den här säsongen jobba ännu tätare med dem och implementera spelidén som har satt och anpassa den efter oss. De har varit med hela vägen nu sedan säsongen tagit sin början, jag tror det kommer bli väldigt värdefullt för oss. En bra resurs.

SSK Dam är nu inne på år tre för den uttalade satsningen mot SDHL, det är nu man ska ta steget, men har laget vad som krävs för att gå hela vägen? Det har man anser Johansson:

– Ja, det tycker jag. Vi var ett steg ifrån att möta SDHL-lag redan förra säsongen. Om man tittar på oss själva tycker jag vi ska kunna vara med och utmana. Det tror vi absolut.

Om det misslyckas, kommer målet och satsningen ändå vara lika intensifierad framöver?

– Ja, det är vad jag förstår i alla fall. Man kommer inte att lägga ner damlaget om det inte lyckas den här säsongen.

Nyförvärv 2023-24

Lovisa Berndtsson, Målvakt
Nicole Jackson, Målvakt – England
Allison Attea, Back – USA
Indira Bosch, Back – Spanien
Jessica Karlsson, Back
Maja Nyberg, Back
Laerke Sondergaard, Back – Danmark
Johanna Blomkvist, Forward
Estelle Forsberg, Forward
Mimmi Gill, Center
Ellen Laurence, Forward – Kanada
Mary McDonald, Forward – Kanada
Linnea Örnqvist, Forward

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 03:00
Senast uppdaterad: 24 september 2023 20:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors