Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Krönika: Södertälje föder mer än brottslingar

Talang

Foto: TV4, Skärmdump Tv4

Tror inte någon missat att Södertälje satt sitt namn på Sverigekartan senaste veckorna, med sina talanger på TV4 programmet Talang. Inga mindre än 18 åriga sångfågeln Noor Al Jabiri och fantastiska dansgruppen Kuba Dance Company har visat att Södertälje är mer än en farlig plats.  

Jurymedlemmen Viktor Norén beskrev dansbidraget mycket fint. Att Södertälje inte endast föder brottslingar, eller står för kriminalitet, men så mycket mer. Kärlek, värme och slagkraft i form av dans som förenar människor till en gemenskap. Unga tjejer, 18 stycken i åldrarna 7 till 20 år, dansar för frihet. De dansar för att visa Sverige att Södertälje inte är endast är en plats för gängkriminalitet och rivalitet. De dansar för att visa på hur mycket mer som finns i staden. De dansar för att bjuda in människor till en värld full av kärlek, trygghet och harmoni. Där drömmar kan slå in!   

”Den här kraften som ni har i er och att ni ställer er upp, rakryggade, för Södertälje och svarar med just det här. Det är starkare än alla pistoler i hela världen.”, sade sångaren och producenten, Viktor Norén som sitter i juryn till flickorna från Södertälje. 

Kuba Dance Company fick fyra starka ja:n från juryn och stående ovationer till sin fantastiska dansuppvisning. Flickorna återkommer till semifinal igen. Det ser vi mycket fram emot. Själv har man sett de dansa live och de är helt fantastiska. Det mest bedårande är att flickorna är i alla åldrar och ändå lyckas kombinera koreografin som en härlig nyans av storslaget. Det känns i rummet att alla samarbetar och dansar ihop, de andas dans, de skrattar dans och de sover dans.

Kuba Dance Company från Södertälje. Foto: Pressbild

Veckan innan levererade Noor Al Jabiri. Hon kammade hem guldbiljetten av Helena Bergström som slog hårt och fast på buzzern. Noor gick raka vägen till final och därmed ger Södertälje en stor chans att kamma hem den 13 säsongen av talang. Visst sitter vi bänkade framför TV:n den kvällen?

Noor förmedlar inte bara fin sång och vacker melodi, utan även ett viktigt budskap. Psykisk ohälsa bland unga tjejer som lider av bland annat depression, ätstörningar, utanförskap i sitt lidande. Ingen är ensam i sitt lidande och ingen bör därför heller vara det. Noor tog emot hjälp och kan därmed se en framtid och ljuset i tunneln. Men det är inte alla som gör det.  

Mycket viktigt budskap som Södertälje talangerna levererade två veckor i rad. Än lever hoppet om att sätta Södertälje i Sverigekartan i goda dagar och i positiv anda, som idag har ett mörker av kriminalitet.

Vi lever på hoppet! Hoppet om en ljusare framtid. Ett bättre Södertälje som föder mer än bara brottslingar som ska leka gangsters.  

Noor från Södertälje fick en golden buzzer i Talang

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 februari 2023 12:21
Senast uppdaterad: 6 februari 2023 12:27

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors