🕝 1 minuter
Efter polisens kontroller - Unga män med skyddsvästar
Publicerad 25 januari 2023 06:00
Uppdaterad 24 januari 2023 22:59

Allt fler unga män bär på skyddsväst i Södertälje. Under årets första veckor har polisen kontrollerat flera personer och beslagtagit allt från skyddsvästar till fordon.

Polisens kontroller visar att unga män i Södertälje bär på skyddsvästar efter senaste tidens dödsskjutningar.

Det är idag inte olagligt för privatpersoner att bära en skottsäker väst i Sverige och det krävs heller ingen licens det, men trots detta så har polisen beslagtagit flera skyddsvästar som unga män burit på i Södertälje. Anledningen till att de beslagtas är ett sammarbete mellan polis och Kronofogdens specialindrivningsenhet som ger polismyndigheten befogenhet att beslagta egendom om personen har skulder som ska utmätas.

Den nya lagen som trädde i kraft den 1 augusti 2022 har resulterat i flera beslag av skyddsvästar som unga män i Södertälje burit på under de första veckorna av 2023 men även under 2022.

Tillsammans med Kronofogdens specialindrivningsenhet arbetar polisen aktivt för att beslagta kriminellas pengar, eller egendom, om personerna har obetalda skulder som ska utmätas.

Kronofogdens specialindrivningsenhet arbetar aktivt med polisen.

Polisen har vid ett tillfälle beslagtagit 12.000 kronor i kontanter av en person som hade en stor skuld till Kronofogden. Även märkeskläder, samt ett fordon till ett värda av drygt 50.000 kronor, har beslagtagit vid en rad olika kontroller under årets första månad. Samtliga personerna visade sig ha obetalda skulder till Kronofogden.

Specialindrivningsenheten har sedan i fjol jourverksamhet som är tillgänglig dygnet runt för att hantera utmätningsbara tillgångar som påträffats hos personer i samband med exempelvis gripanden, husrannsakningar och andra tillslag.

Den ny lagen har resulterat i att polismyndigheten kunna vidta hårdare tag mot den organiserade brottsligheten runt om i landet.

Läs även: Kriminella får sina tillgångar utmätta – Kontanter och skyddsvästar beslagtagna

Dela artikeln