Företag i fokus:

Annons

Kriminella får sina tillgångar utmätta – Kontanter och skyddsvästar beslagtagna

68ECD283-D370-464A-B57F-90F404E05C42

Foto: Alexander Isa

Den 21 oktober stoppades flera yrkeskriminella av polisen i Södertälje. Bland annat bar de på kontanter, guldsmycken och skyddsvästar som polis beslagtog för utmätning hos kronofogden.

Efter senaste tidens våldsspiral har polisen uppmärksammat allt fler kriminella som bär på skyddsvästar på grund av den pågående konflikten i Södertälje. Och tack vare polisens intensiva insats har ett flertal personer, med kopplingar till dödskjutningar i staden, kunnat gripas.

Men tillsammans med Kronofogdens specialindrivningsenhet arbetar polisen även aktivt för att beslagta kriminellas pengar, eller egendom, om personerna har obetalda skulder som ska utmätas.

Den ny lagen som trädde i kraft den 1 augusti i år förbättrade polisens möjligheter att genomföra utmätning på distans när de påträffar personer som har obetalda skulder till Kronofogden. Det har resulterat i att polismyndigheten kunna vidta hårdare tag mot den organiserade brottsligheten runt om i landet.

(Annonslänk)

I oktober kunde polisen stoppa flera Södertäljebor som hade obetalda skulder till Kronofogden. Bland annat stoppades en 21-åring man som bar på ett guldarmband och guldhalsband som visade sig ha obetalda skulder till Kronofogden på cirka 19.000 kronor.

Vid en poliskontroll bar en 23-åring på en skyddsväst till ett värde på cirka 1.500 kronor som beslagtogs av polisen för utmätning. Totalt var han skyldig Kronofogden 211.000 kronor.

Polisen stoppade även en 29-åring med en obetald skuld på cirka 37.000 kronor, en 26-åring med en obetald skuld på cirka 194.000 kronor och en 25-åring med obetald skuld som uppgick till 11 132 kronor. Samtliga bar på skyddsvästar med ett uppskattat värde på cirka 1500 kronor som utmättes av Kronofogden.

Polisen beslagtog även en jacka och klocka som tillhörde en 26-åring man med obetalda skulder på 294.000 kronor.

Vid ett annat tillfälle stoppades en 23-åring som hade 2.200 kronor i kontanter i sin jacka och visade sig ha en obetald skuld på närmare en miljon kronor.

Specialindrivningsenheten, som samarbetar med polisen, har en jourverksamhet som är tillgänglig dygnet runt för att hantera utmätningsbara tillgångar som påträffats hos personer i samband med exempelvis gripanden, husrannsakningar och andra tillslag. Insatsen är del i den myndighetsgemensamma satsning mot den grova brottsligheten

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 november 2022 19:10
Senast uppdaterad: 17 november 2022 19:25

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Boende efter dödskjutningen i Blombacka – ”Obehagligt”

Polis

Foto: Alexander Isa.

Trots stora polisära resursers har tre personer skjuts ihjäl på kort tid i Södertälje. I helgen sköts en 25-åring man till döds och blev skjutvapnets sjunde offer i år. Tre personer har gripits misstänkta för mord.

Trots en hög polisnärvaro inträffade ännu en dödsskjutning. Gunnar Appelgren, Kriminalkommissarie, berättar för SvD att vid söndagens dödsskjutning var uniformerad polis bara cirka 200 till 300 meter bort.

– Jag har aldrig varit med om så motiverade gärningsmän tidigare. Det har varit likadant vid tidigare mord, det är polistätt men man chansar ändå, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter kopplas söndagens dödskjutning till en pågående konflikt mellan flera olika gäng i Södertälje som sprider oro och otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det har väldigt mycket poliser som åkt runt här, men det är obehaget det som har hänt, säger en person som bor i området till Telgenytt. Polisen kan samtidigt inte vara överallt. I det här fallet så hände det ju inomhus, de kan inte stoppa allt, säger personen.

Polisen på plats efter söndagens dödsskjutning. Foto: Shamash Oyal

Den 10 juni tidigare i år sköts en ung man till döds på en lekplats, bara ett stenkast från söndagens dödskjutning. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds på väg till jobbet.

Känner ni er oroliga för att vistas i området, med tanke på att det skett två mord här på kort tid?

– Nej, inte så mycket. Jag är född och uppvuxen in Södertälje och så länge man inte lägger sig i så är man safe tycker jag. Folk går kanske inte ut ensamma om kvällarna, det är väl det. Men det är betryggande att man ser polisbilar ganska ofta, säger boende i området till Telgenytt.

Kort efter söndagens dödsskjutning meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för mordet och är anhållna för vidare utredning.

BILDEXTRA: Dödsskjutningen i Blombacka

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 14:40
Senast uppdaterad: 6 december 2022 14:40

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)