Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Banken stängde hans konto – Vände sig till ARN

IMG_7005

Arkivbild

Handelsbanken har avslutat en Södertäljebos bankkonton utan att specificera varför. Detta enligt en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, som nyligen beslutade att avslå hans begäran om att banken skulle öppna hans konto igen.

Sedan 2020 har flera privatkunder och företagare i Södertälje drabbat av nedstägnda bankkonton. Något som debattören Özcan Kaldoyo uppmärksammat i debattartiklar samt ett medborgarförslag där han kallar polisen, banker och kommunen till ett möte för svar.

En av de drabbade är en Södertäljebo i 50-års ålder som i december 2021 fick sitt konto avslutat av Handelsbanken. När han inte fick tillfredställande återkoppling av banken vände han sig till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, för att få sitt bankkonto öppnat igen.

Debattören Özcan Kaldoyo lämnade i början av januari ett medborgarförslag till Södertälje kommun.

I anmälan till ARN menar Södertäljebon att banken inte specificerat varför han utsatts och att han därefter svartlistats hos alla banker. Det resulterat i att han inte lyckades öppna ett bankkonton någon annanstans.

Enligt banken ska en utredning uppmärksammat ett flertal transaktioner, mellan hans privata konton och bolag, som både till syfte och art inte överensstämmer med den kundkännedom banken har. Vidare menar banken att de bland annat saknar tillfredsställande förståelse för syftet med transaktionerna och insyn i pengarnas ursprung.

Södertäljebon framförde att han inte begått något brott eller gjort några tvivelaktiga transaktioner. I anmälan till ARN skriver han även att han kan redovisa ursprunget för varje krona fullt ut – om banken bara frågar.

I anmälan krävde Södertäljebon att banken återigen öppnar hans kontot, men ARN beslutade att avslå begäran.

”Mot bakgrund av vad som framkommit gör nämnden bedömningen att Handelsbanken har presenterat sakliga skäl”, skriver ARN i beslutet.

Läs även:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 januari 2023 14:26
Senast uppdaterad: 22 januari 2023 14:26

Sprängning riktad mot person med tidigare kopplingar till kriminella

IMG_4512

Foto: Shamash Oyal

En man i 30-årsåldern, tidigare kopplad till kriminella kretsar i Södertälje, tros vara måltavlan för sprängdåden i ett villaområde vid Västergård, rapporterar Lt.

Inom loppet av några dagar inträffade sprängdåd i ett villaområde i Södertälje. I det första fallet, exploderade en mindre anordning, men den ansågs vara ofarlig.

I det andra fallet, där boende i en annan villa larmade om ett föremål utanför bostaden, lyckades det nationella bombskyddet säkra det misstänkta farliga objektet. Men strax före midnatt på fredagskvällen detonerade en bomb vid samma adress, men mot en annan bostad.

Enligt Lt är den misstänkta måltavlan, där detonationen inträffade, en man som tidigare har varit involverad i kriminella kretsar, men mannen ska inte vara intresserad av att samarbeta med polisen i deras utredningsarbete.

Polisen är på plats i det berörda villaområdet. Foto: Shamash Oyal

Enligt tidningen har mannen tidigare blivit dömd till tre års fängelse för grov utpressning, men senare friades av hovrätten. Efter detta har han inte varit inblandad i liknande utredningar.

Under fredagskvällen ska detonationen inträffat vid mannens bostad och orsakade mindre skador. Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med sprängningen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts vilket blir det tredje fallet på tre dagar i villaområdet, men för tillfället har inga misstänkta personer gripits.

Polisen ser samband mellan incidenterna.

– Vi ser att händelserna hör ihop på något sätt. Vi ser kopplingar till den grova kriminaliteten. Vi jobbar med att få fram motivet men det är inget jag kan kommentera just nu, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Aftonbladet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 15:13
Senast uppdaterad: 23 september 2023 15:13

Sköldpadda hittad av polisen vid avfart i Södertälje

Sköld

Foto: Polisen.

Strax före klockan 13 gjorde en polispatrull i Södertälje en oväntad upptäckt – en sköldpadda som hade kommit ut på E4:an.

Även i juli, tidigare under sommaren, blev en sköldpadda hittad i Södertälje. Den gången påträffades den på Tvetavägen av en privatperson som sedan lämnade in den till polisstationen i Södertälje. Nu, i en liknande händelse, hittades en sköldpadda på E4:an vid avfarten Södertälje Syd.

Enligt polisens information mår djuret bra och har blivit omhändertaget. Polisen misstänkte att det var en havssköldpadda. Sköldpaddan, som var ungefär 30 centimeter lång, misstänkte vara en havssköldpadda som nu transporterats till en djurpark och vårdats av personalen där.

Det är fortfarande oklart hur sköldpaddan hamnade på vägbanan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 13:30
Senast uppdaterad: 23 september 2023 13:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors