Företag i fokus:

Kaldoyo: – ”Dolt samarbete mot assyrier/syrianer”

Kaldoyo

Özcan Kaldoyo. Bild: AssyriaTV.

Företagare och privatpersoner, främst assyrier/syrianer i Södertälje lider skada utan att ha åtalats eller dömts i domstol. Det menar Özcan Kaldoyo som kräver att kommunen kallar polisen och banker till ett möte.

Medborgarförslag om Polisens och Storbankernas dolda samarbete mot Södertäljebor och Södertäljeföretagare” – så lyder rubriken på förslaget som Özcan Kaldoyo skickat in till Södertälje kommun.

Sedan år 2020 har flera företagare och privatpersoner, som varit mångåriga kunder i sina respektive banker, fått sina bankkonton nedstängda utan en godtycklig förklaring, vilket Telgenytt i flertalet artiklar rapporterar om.

Enligt uppgifter till Telgenytt kan det röra sig om 1000-tals bankkonton som drabbats, och av allt att döma är en stor majoritet av de drabbade oskyldiga. Enligt Kaldoyo rör det sig om ett dolt samarbete mellan storbankerna och polisen som utsatt Södertäljebor och Södertäljeföretagen för lidande.

Varför få, eller om någon överhuvudtaget, fått svar av bankerna förblir en gåta.

”En 50-årig kvinna som har varit fast anställd i Södertälje kommun under lång tid ville köpa en villa och fick ett lånelöfte av Swedbank på 2 miljoner kronor. Efter att kvinnan hade betalat en handpenning på 500 tusen kronor, gick en osynlig hand in och stoppade lånet. Kvinnan gick vidare till SEB och fick först lån, men sen stoppades lånet även här av samma krafter.” skriver Özcan Kaldoyo i medborgarförslaget till Södertälje kommun.

Kvinnan äger en fastighet värd cirka 20 miljoner kronor och har enligt Kaldoyo än idag inte fått någon förklaring av bankerna om varför hon behandlades på detta sätt. Avslutningsvis tvingades hon att ta ett lån från familjemedlemmar i utlandet för att kunna fullfölja köpet.

Ett annat exempel är en egenföretagare som fick sitt bankkonto avstängt för drygt två år sedan. Än idag blir han inte beviljad banklån och kan inte genomföra sina affärer samt att banken har sagt upp företagarens lån. Snart försättas han i konkurs och hans fastigheter kommer att säljas på exekutiv aktion.

Krokben för en hel folkgrupp i Södertälje.

”Endast svenskar kommer kunna delta vid den exekutiva försäljningen. Ingen assyrier-syrian kommer våga köpa fastigheter idag. Ingen assyrier-syrian kommer heller beviljas något lån av Storbankerna.”, skriver Kaldoyo.

Privatpersoner utsätts för lidelse, affärsmöjligheter saboterats och få ser slutet på den utomrättsliga behandling som samarbetet innebär.

Jämför häxjakten på assyrier/syrianer med judeförföljelserna under Hitlers och naziternas storhetstid.

”Så här började det på 1930-talet i Tyskland vid judeförföljelserna. Idag 2023 upplever vi assyrier-syrianer detta med polis och Storbankerna i utomrättsligt samarbete.”, skriver Kaldoyo.

”Ingen assyrier-syrian kommer heller beviljas något lån av Storbankerna.”, skriver Özcan Kaldoyo.

Alla dessa privatpersoner och företag har utsatts och lidit skada men utan att de har åtalats eller dömts i domstol. Hur länge får dessa Storbanker behandla Södertäljebor, privatpersoner och företag, på ett så godtyckligt och till synes regelvidrigt sätt? Hur länge skall Polisen och vår rättsapparat se på när deras samarbete med Storbankerna har resulterat i negativa samhällseffekter för så många?”, skriver Özcan Kaldoyo.

I en intervju med Lt säger kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), att kommunen inte pratar med bankerna, utan att deras samarbete enbart är med polisen.

– Vi har inget att säga till om, säger Godner till tidningen efter att Södertäljebor beskyllt kommunen för delaktighet i kontonedstängningarna.

Nu kräver Özcan Kaldoyo att ett möte anordnas med polis och banker och pekar på att Södertälje kommun måste försvara sina invånare och företagare så länge de är oskyldiga. Han framför att det utomrättsliga samarbetet, mellan bankerna och polisen, inte kan få fortsätta så länge det så brett drabbar personer och företagare som inte har visats begå brottsliga handlingar.

”Därför kräver jag att min hemkommun Södertälje kallar Polisen, Storbankerna samt Svenska Bankföreningen till ett möte för att få klarhet i hur deras samarbete kan omformas så att det inte drabbar oskyldiga.”, avslutar han i medbeorgarförslaget som skickades in till Södertälje kommun den 4 januari 2023.

Läs även: – Stängda bankkonton – Dra inte alla människor över en kam

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 januari 2023 21:28
Senast uppdaterad: 12 januari 2023 03:15

Södertäljes stora padelhall begär konkurs

Padel

Södertälje padel vid Södertälje Hamn.
Foto: Maps/Pexels

Södertälje Padel, en gång en av Sveriges största padelhallar som öppnade 2019, står nu inför osäker framtid efter att ha begärt konkurs den 15 april.

(Annonslänk)

När Södertälje Padel först öppnade sina dörrar i Södertälje hamn 2019, var det en av de största padelanläggningarna i Sverige. Med kapacitet att välkomna närmare 40 spelare samtidigt, markerade hallen starten på en padelboom. Under pandemin ökade antalet padelbanor markant, en trend som stöddes av uppgifter från Svenska Padelförbundet, som noterade en fördubbling av banor landet runt.

Trots denna initiala framgång har intresset för padel sporten avtagit de senaste åren. En nedgång i popularitet har lett till att flera hallar runt om i Sverige har tvingats stänga. Södertälje Padel, drabbat av samma trend, har nu officiellt begärt konkurs.

Även om hallen fortfarande är öppen och välkomnar spelare, är dess framtida öde osäkert.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 22:38

Bil voltade i Södertälje – Förare flögs till sjukhus

Ambulans-helikopter

Arkivbild

En allvarlig trafikolycka inträffade på Järnavägen i Södertälje under fredagskvällen där en bil voltade. Föraren har förts till sjukhus med ambulanshelikopter.

(Annonslänk)

En singelolycka inträffade i Vårding där en bilförare voltade på Järnavägen under fredagskvällen vid 19-tiden. Olyckan ledde till att föraren behövde transporteras med ambulanshelikopter till sjukhus, men skadeläget för föraren är i nuläget okänt. Bilen, som blev kraftigt skadad i olyckan, har bärgats från olycksplatsen.

Polisen, som var snabbt på plats, har bekräftat att det inte finns några omedelbara misstankar om brottsligt uppsåt bakom olyckan.

En formell anmälan har gjorts avseende trafikolyckan utan att det för tillfället finns några brottsmisstankar kopplade till händelsen. Detaljer kring olycksorsaken kommer att undersökas.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 23:18
Senast uppdaterad: 19 april 2024 23:18

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors