Företag i fokus:

Annons

Är vi i begynnelsen av ett ekonomiskt folkmord?

BankID bank kort

Foto: PxHere/arkivbild.

Många drivna entreprenörer har drabbats av bankernas agerande. Utan någon vettig förklaring stängs kontona ned och därmed förstör människors liv. Ju djupare man dyker i detta desto märkligare blir det.

Klippta tillgångar, avbrutna transaktioner, förhindrade löneutbetalningar och människor som anmäler för personliga konkurser. Är det bara en specifik etnisk folkgrupp som drabbas?

Måndagen den 5 december uppstod ett bankdrama på SEB:s huvudkontor i Södertälje. Två framgångsrika entreprenörer, Andreas Nayis och Mousa Kerimo, som endast gick till banken för att få ut sin rätt till en förklaring till varför deras konton stängts ner.

De vägrade att lämna SEBs lokala kontor då de nekades en förklaring. Istället för att få ett svar från banken tillkallades polisen som visade vägen ut.

Det visar sig att Nayis och Kerimo inte är de första som drabbats av att fått sina konton nedstängda. Detta har pågått i över ett år nu och det fruktansvärda är tanken bakom att dessa drabbade människor inte fått en förklaring. Vad har denna beskyllning för grund?

Men det är inte bara entreprenörer som drabbas.

I en insändare skriver debattören Özcan Kaldoyo att roten till problemet verkar vara en hemlig rapport som kallas ”Släktbaserade kriminella nätverk i Sverige”. Där har polisen olagligt registrerat 1000-tals Södertäljebor – från små barn till gamla människor. Alla i ledet har registrerats.

För kännedom så fick Kaldoyos 90-åriga mor sitt bankkonto stängt av Swedbank. 

2013 upprättade polisen ett annat olagligt register. Den gången på svenska romer, något som DN rapporterade. I kartläggningen registrerades 1000-tals barn och vuxna olagligt – enbart för att de var födda i romska familjer. Stora demonstrationer på flera platser utfördes av personer med romsk tillhörighet med anledning av registreringen, bland annat utanför Sveriges riksdag. Polisens olagliga register visade inte brottslighet och resulterade i att många oskyldiga hamnade med i kartläggningen.

Är det likande som pågår i Södertälje?

DN skrev också om det olagliga bakom att kategorisera och upprätta etniskt baserade register i Sverige. Registreringen av släktband, hemadresser och personuppgifter kan vare ett brott mot Europakonventionens artikel 8 – det slog rätten fast till skydd för privat- och familjeliv.

Eftersom många av de drabbade är assyrier/syrianer går det inte att undvika tanken att detta kan vara ett ekonomiskt folkmord likt Seyfo på just denna folkgrupp. Tankarna går dock i hur resonemangen lyder. Varför sker sådan ekonomiskexil i det tysta?

Polisens hemliga rapport där 1000-tals Södertäljebor registrerats. Arkivbild.

Özcan Kaldoyo drev tidigare i år frågan upp till riksdagen och ville skapa en seriös debatt kring denna fråga.

Är det verkligen den nivån vi kommit till, att en folkgrupp olagligt ska drabbas på detta sätt? Beror detta på polisens hemligstämplade rapport om ”släktbaserade kriminella nätverk”.

Telgenytt har tagit del av rapporten och min uppfattning är att minst 10.000 assyrier/syrianer, kaldéer och armenier registrerats i Södertälje – oskyldigt och olagligt. Samma folkgrupp utsattes år 1915 för ett brutalt folkmord i Ottomanska riket där minst 80 procent av befolkningen utplånades.

Vart är vi på väg om vi i Sverige inte ska kunna känna oss som ett i samhället – oavsett härkomst, bakgrund eller etnisk tillhörighet. Det är just det som gör Sverige till det attraktiva land det är, att oavsett vem du är så är du välkommen.

Jag menar, till och med IS-anhängare, som öppet gått ut med att de vill få en andra chans efter sitt medvetna val till att åka ner till Syrien, endast för att mörda kristna människor, har fått återvända och fått hjälp. Men ett folk som lyft svensk näringsverksamhet, som bidrar till näringslivet, som gjort sig ett namn, ett hem och ett liv i Södertälje. De kan inte ens få upprättelse i form av att få ett svar till varför banken valt att stänga ner förmodligen deras enda tillgång till att klara sig i samhället.

Det många människor inte tänker på är att via banken sköts allting. Lön kommer in, räkningar betalas, du identifierar dig med Bank-ID på många arbetsplatser. Likt min krävs BankID för att jag ska kunna sköta mina dagliga arbetsuppgifter.

Den som drabbas stryps i förutsättningar för att överleva. Har du ingen bank har du heller inget BankID eller Swish. Hur kan detta få fortgå? Hur är det möjligt att de drabbade inte får klara besked, mer än att på grund av ”Brist på kundkännedom” stänga ner ett konto.

Uppenbarligen är assyrier/syrianer, kaldéer och armenier i Södertälje extra utsatta.

Ett mycket allvarligt läge.

Läs även: – Stängda bankkonton – Dra inte alla människor över en kam

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 januari 2023 14:31
Senast uppdaterad: 9 januari 2023 19:21

Ahrén stekhet när NIF vann efter förlängning

Lucas

#23 Hampus Ahrén klev fram och gjorde 3 mål mot Mullsjö. Foto: Roland Osbeck

Nykvarn tog sin första seger på bortaplan i SSL och klättrar därmed återigen upp på säker mark i tabellen.

Det blev tuff tillställning mot tabellfemman Mullsjö som inför matchen kom med en bra känsla efter att ha besegrat Pixbo i Nyhemshallen. Samma hall som är känt för att ha en aktiv publik och gör det mentalt svårt för alla lag som gästar Mullsjö.

Hemmapubliken fick däremot vänta med att klappa i gång sitt lag efter att Hampus Ahrén som på eget bevåg såg till att ge Nykvarn ledningen efter knappa två minuter spel. Ett läge som såg ut att inte bli någonting av men Ahrén lyckades snurra bort sin försvarar och sätta bollen högt upp i nättaket bakom en chanslös Jonathan Larrson. 

Ahrén ser möjligheter som ingen annan gör och visar match efter match varför han ska spela i det svenska landslaget. Foto: RG Foto-Media

Mullsjö som inför matchen hade ett par spelare borta pga. skador och bara timmen innan match så fick även backen Simon Möller kasta in handduken. Det skulle däremot inte visa sig påverka hemmalaget som hade en tydlig gameplan – att låta Nykvarn ta första steget. Nykvarns man-man försvar var absolut något som Mullsjö hade problem med att hantera i uppställt spel. Därmed så fick hemmalaget kliva ner djupare på egen planhalva och låta Nykvarn sätta press för att försöka spela sig loss pressen och skapa lägen. Hemmapubliken fick vid ett par tillfällen nästan jubla för en kvittering men där Lucas Orrmo stod i vägen. Det farligaste läget i den första perioden hade Anton Hedin som träffade målramen. 

Gästerna Nykvarn såg inte ut att påverkas av atmosfären eller den långa bussresan som efter ledningsmålet hade kontroll på den större delen av perioden. Det fanns även chans till fler mål men där Mullsjöförsvaret kunde rädda upp ett par situationer. 

I början av den andra perioden var det Nykvarn som satt i förarsätet och var spelade smart för att inte bjuda Mullsjö på några chanser. Det skulle dock kosta ledningen när Mullsjö kvitterar matchen efter att Nykvarn tappat boll på mittplan och där Hampus Morelius kunde sätta 1–1. Inte nog med att Mullsjö kvitterade så fastnar Niklas Ohlströms klubba på en Mullsjöspelare som faller ner och handen från domaren åker högt upp som signalerar för utvisning. Något som får hela bänken från gästerna att ställa sig upp och protestera. 

Mullsjö utnyttjar läget och kaptenen Sebastian Palmqvist kunde ge sitt Mullsjö ledningen för första gången i matchen. 

Lucas Orrmo målvaktsspel skapar en trygghet i truppen. Foto: RG Foto-Media

Med ett par minuter kvar av den andra perioden såg Nykvarn till att kvittera efter en omställning där Daniel Johansson hittar en fri Hampus Ahrén som trycker dit kvitteringen. 

Den tredje perioden skulle bli en nagelbitare.
Mullsjö återtog ledningen efter att Joel Ingesson väljer att gå på avslut som letar sig förbi bakom en skymd Orrmo i målet. Hemmalaget såg starkare ut ju längre matchen gick samtidigt som Nykvarn såg ut att återigen ha det svårt att få in bollen. Mullsjö såg ut att komma till ett farligt läge när Joel Ingesson tar sig förbi Daniel Johansson men hålls fast i samma läge vilket resulterar i ett powerplay för hemmalaget.  Återigen utnyttjar man sitt power play och efter en tilltrasslad situationen framför mål så trillar bollen ner framför Pelle Terenius som utökar ledningen till 4–2. 

Återigen får NIF jaga och denna gång såg det svårare ut med två mål upp. Något som Nykvarn har saknat lite av under säsongen är lite tur vilket behövdes i ett läge där målchanserna inte ville ge resultat. Kaptenen Karljohan Ahlroth testar skott som verkar ta på en försvarare i Mullsjö som ställer Jonathan Larsson i målet. Mullsjö kommer till ett par avslut till men Lucas Orrmo ser till att hålla Nykvarn kvar i matchen. Efter en timeout och spel med en man mer så trycker Nykvarn dit kvitteringen och det är ingen mindre än Hampus Ahrén som gör sitt tredje mål i matchen. 
Matchen slutade lika efter fulltid och förlängning väntade.

Lucas Rigogiannis med avgörandet i förlängningen vilket skickar Nykvarn upp 2 placeringar i tabellen. Foto: Roland Osbeck

Det hann knappt gå en minut innan Markus Jonsson hittar Lucas Rigogiannis som siktar in sig och sätter den bakom Larssons första kryss. Vilt jubel utbrast i Nyhemshallen och Nykvarn kunde därmed ta sin andra raka seger. 

Såhär summerar tränaren Nicklas Hedstål matchen:

”Taktiskt mycket väl genomförd match där vi får deras 1:a femma som varit seriens bästa att spela 1-1 i spel 5-5 vilket är mycket bra gjort. Helt jämn match där vi investerar mycket hårt jobb och till slut kan ta hem 2 fina poäng. 2 raka segern i SSL och Nykvarns första seger på bortaplan i SSL ger oss råg i ryggen inför söndagens viktiga match mot Hagunda hemma. ”

Nykvarns andra raka seger innebär att man klättrar 2 placeringar i tabellen och är därmed uppe på säker mark igen.

Nästa match för Nykvarn är mot Hagunda som befinner sig sist i tabellen. Matchen spelas den 17 december, 17:00 i Furuborghallen. 

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen


Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 22:02
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:02

SSK J20 missade topp tio med minsta möjliga marginal

DSC_0019_1

Deppigt i J20 som snubblade på målsnöret Bild: Daniel Hansson

SSK J20 spelade idag en direkt avgörande match om att ta sig vidare till topp 10 serien. Man mötte Frölunda på bortaplan och förlorade med uddamålet.

Det skiljde en poäng mellan lagen när de skulle mötas i sista omgången av J20 – Nationell södra. Det hade räckt med 2 poäng för SSK då man innan matchen hade bättre målskillnad än Göteborgslaget. SSK ledde med 2-1 efter första perioden. Hemmalaget kvitterade med endast 40 sekunder av andra perioden.

2-2 stod sig tills det var 7 minuter kvar av tredje perioden då Frölunda kunde ta ledningen med 3-2, ett mål ytterligare för SSK hade givit laget en chans att ta en extra poäng i förlängningen som hade räckt till spel i topp 10.

Men 3-2 blev slutresultatet efter tre perioder och SSK missar därmed avancemang. Surt då SSK J20 legat över strecket som innebär att vara bland de fem första lagen i stort sätt hela serien. Nu missade man alltså den chansen med minsta möjliga marginal i sista omgången.

Laget får nu ladda om för spel i forsättningsserien där man får möta övriga lagen i södra som missade topp fem plus de lag som missade topp 5 i norra serien.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 19:22
Senast uppdaterad: 10 december 2023 19:24

Annons

Wallesvitvaror

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.