Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Krönika: Att vara kriminell ska inte vara ett nöje

pistol vapen Pexels

Foto: Pexels.

Föregående vecka höll nya regeringen en presskonferens där de uttryckte oro främst för elpriserna, kriminalitet och skjutvapenvåldet. Människor dör, gängvåldet har blivit så brutalt i lilla Södertälje att det med sina 100,000 invånare jämförs med London som har omkring 7 miljoner invånare.

I Sverige tävlar förorterna om vem som kan utlova värst gatuvåld, osäkerhet och otrygga gator att vandra på.

Vi läser om läget i Järva, hur personal på skolan möts av föräldrar till elever som kommer till föräldramöten och utvecklingssamtal iklädda och armerade med skyddsväst. Personalen reagerar inte längre, och frågan är om det har blivit det nya normala.

I Södertälje kan personalen på Innovativa skolan bekräfta att föräldrar är för rädda för att tillåta sina halvvuxna barn gå hem själva från skolan. Vart är vi på väg? Vi backar i utvecklingen. Från barn som blivit för självständiga, till barn som inte får röra sig i samhället. Vart är politiken i detta? Vi hör er prata fint och högtidligt kring Tidöavtalet, om kriminaliteten som jämförs med Londons bråkigaste gator.

I detta nu hade vi Södertäljebor önskat ett värmande tal från Södertäljes politiker under julhelgen.

Trots att det i synnerhet handlar om ett gängvåld, och rivalitet dem emellan, kan vi inte undgå att förändra vår vardag för att anpassa det till vad vi känner är tryggt för oss. Vem skulle våga riskera och ta chansen att låta sitt barn, som gått samma väg hem från skolan i flera årstid, göra det idag?

Politikerna kan inte skydda våra barn. Lagarna ger inte ens vårt rättsväsende och säkerhetsstyrka att kunna göra något. Poliserna som patrullerar runt i Södertälje verkar inte lyckas när det sker på öppna gator. Vart är vi på väg? Mot fjärde världskriget? Ett krig i lilla Södertälje som jämförs med stora London.

(Annonslänk)

I talet som nya regeringen höll, pratade de inte bara om det ökade våldet och skjutvapenvåldet, men även tillgängligheten och enkelheten för att bli och vara kriminell. Kriminella hittar kryphålen till att fortsätta missbruka lagen och vara brottsliga.

Yngre killar, många under 18-år och inte omfattas av samma straffvärde, utnyttjas som målvakter. Är du 18 får de även brottsreducering.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, är ingen som förespråkar mångfald, men vad gäller våldet och brottsmissbruket bland unga så blir jag oerhört glad av det han sa under pressträffen.

”Farliga människor och våldsverkare i samhället ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige som vi nu styr”, sade Åkesson.

Här talar vi om att skydda de som faktiskt följer lagen, vad gäller hans andra hjärtefrågor struntar jag i – i detta fall. Jag vill åt kriminaliteten och våldet som skadar. Gängvåldet som tagit våra unga. Skjutvapenvåldet som inte bara tagit sju liv, men lämnat avstamp i ett samhälle som skrämmer livet ur föräldrar som lämnar sina barn till skolan för att lära sig och bli goda samhällsmedborgare.

Det ska inte vara enkelt att begå brott utan seriösa konsekvenser. Det gör mig ännu gladare att Socialtjänsten får mer mandat, manskraft och befogenheter från yngre ålder. Redan från 12 år kan Socialtjänsten fatta beslut som tidigare gällt 15 åringar. Det vill säga, nu ska en myndighetsperson kunna fatta beslut som tidigare legat på vårdnadshavaren, vilka oftare än sällan har en annan agenda. 

Jag gillar det jag läser. Dubbla straff för gängkriminella, utvisning för icke svenska medborgare som är kriminella, visitationszoner. Det är som musik för mina öron.

Nu ska kriminaliteten prioriteras och det ska bli surt för den som vill välja den vägen.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 15:57
Senast uppdaterad: 27 december 2022 16:34

Tonåringar misshandlade inne i livsmedelsbutik

Polis

Foto: Alexander Isa

På tisdagsförmiddagen slog mataffären Ica Jätten larm om en pågående misshandel inne butiken. Två tonårspojkar attackerades av flera män.

Det var klockan 09:45 som tumult uppstod i matbutiken på Erikshällsgatan i Västergård. Inne i butiken, framför flera ögonvittnen, jagades en ung man av flera män och slogs ner till golvet.

– Varor och inredning välts omkull när flera unga män springer in i en matbutik på Erikshällsgatan och misshandlar en tonårspojke med sparkar och slag, skriver polisen på sin hemsida.

Efter attacken sprang gärningsmännen från platsen och kort därefter hittades ytterligare en tonårspojke som också hade blivit misshandlad inne i matbutiken.

Polis som tillkallades till platsen utreder händelsen mot de båda tonåringarna som grov misshandel, men enligt polisens uppgifter var pojkarna inte i behov av vård. Ingen personalen ska heller kommit till skada i samband med incident inne i Ica Jätten på tisdagsförmiddagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 13:41
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 13:41

Södertäljekillarna invalda i rikstäckande ungdomsråd

34791D09-F0ED-4A4A-998C-6276C05FA84B

George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis. Pressbild: Susanne Kronholm

Tre ungdomar från Södertälje, George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. Tillsammans med flera andra ska de fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Ungdomsrådet som inledningsvis består av nio niodeklassare från tre olika skolor i Stockholms län, Södertälje, Järva och Tensta och har handplockats av läsambassadören Nioosha Shams.

Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör, den yngsta hittills, och hennes uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Tillsammans med nio ungdomar kommer hon att undersöka vad unga själva ser som meningsfullt i läsande och skrivande samt hur relationen till modersmål påverkar en som människa.

Övre raden från vänster: Nioosha Shams, Fatima Mehawes, Jeanette Bashir, Akila Mah, Emilio Sarkis, Nasteeho Shegow. Nedre raden från vänster: Rebo Mahmod, George Asaad, Nevin Berwari, George Sarkes. Pressbild: Susanne Kronholm

– För mig är det viktigt att synliggöra ungdomarna och deras röster och låta dem ta plats. Tillsammans ska vi delta på riksdagsmöte, mässor, poddar och prata om vikten av att synas också i litteraturen, oavsett bakgrund, säger Nioosha Shams.

Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och kommer att arbeta med att öka ungas intresse för läsning genom bland annat event och kunskapsutveckling. Uppdraget som läsambassadör inkluderar att inspirera och agera förebild för barn och unga, med målet att alla ska ha lika möjlighet att nå litteraturen oavsett bakgrund.

Det nya ungdomsrådet inkluderar representanter från sju olika språk – arabiska, somaliska, kurdiska, malajiska, finska, pataniska, turkiska och assyriska/syrianska.

Läs även – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 12:01

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors