Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Krönika: Att vara kriminell ska inte vara ett nöje

pistol vapen Pexels

Foto: Pexels.

Föregående vecka höll nya regeringen en presskonferens där de uttryckte oro främst för elpriserna, kriminalitet och skjutvapenvåldet. Människor dör, gängvåldet har blivit så brutalt i lilla Södertälje att det med sina 100,000 invånare jämförs med London som har omkring 7 miljoner invånare.

I Sverige tävlar förorterna om vem som kan utlova värst gatuvåld, osäkerhet och otrygga gator att vandra på.

Vi läser om läget i Järva, hur personal på skolan möts av föräldrar till elever som kommer till föräldramöten och utvecklingssamtal iklädda och armerade med skyddsväst. Personalen reagerar inte längre, och frågan är om det har blivit det nya normala.

I Södertälje kan personalen på Innovativa skolan bekräfta att föräldrar är för rädda för att tillåta sina halvvuxna barn gå hem själva från skolan. Vart är vi på väg? Vi backar i utvecklingen. Från barn som blivit för självständiga, till barn som inte får röra sig i samhället. Vart är politiken i detta? Vi hör er prata fint och högtidligt kring Tidöavtalet, om kriminaliteten som jämförs med Londons bråkigaste gator.

I detta nu hade vi Södertäljebor önskat ett värmande tal från Södertäljes politiker under julhelgen.

Trots att det i synnerhet handlar om ett gängvåld, och rivalitet dem emellan, kan vi inte undgå att förändra vår vardag för att anpassa det till vad vi känner är tryggt för oss. Vem skulle våga riskera och ta chansen att låta sitt barn, som gått samma väg hem från skolan i flera årstid, göra det idag?

Politikerna kan inte skydda våra barn. Lagarna ger inte ens vårt rättsväsende och säkerhetsstyrka att kunna göra något. Poliserna som patrullerar runt i Södertälje verkar inte lyckas när det sker på öppna gator. Vart är vi på väg? Mot fjärde världskriget? Ett krig i lilla Södertälje som jämförs med stora London.

(Annonslänk)

I talet som nya regeringen höll, pratade de inte bara om det ökade våldet och skjutvapenvåldet, men även tillgängligheten och enkelheten för att bli och vara kriminell. Kriminella hittar kryphålen till att fortsätta missbruka lagen och vara brottsliga.

Yngre killar, många under 18-år och inte omfattas av samma straffvärde, utnyttjas som målvakter. Är du 18 får de även brottsreducering.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, är ingen som förespråkar mångfald, men vad gäller våldet och brottsmissbruket bland unga så blir jag oerhört glad av det han sa under pressträffen.

”Farliga människor och våldsverkare i samhället ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige som vi nu styr”, sade Åkesson.

Här talar vi om att skydda de som faktiskt följer lagen, vad gäller hans andra hjärtefrågor struntar jag i – i detta fall. Jag vill åt kriminaliteten och våldet som skadar. Gängvåldet som tagit våra unga. Skjutvapenvåldet som inte bara tagit sju liv, men lämnat avstamp i ett samhälle som skrämmer livet ur föräldrar som lämnar sina barn till skolan för att lära sig och bli goda samhällsmedborgare.

Det ska inte vara enkelt att begå brott utan seriösa konsekvenser. Det gör mig ännu gladare att Socialtjänsten får mer mandat, manskraft och befogenheter från yngre ålder. Redan från 12 år kan Socialtjänsten fatta beslut som tidigare gällt 15 åringar. Det vill säga, nu ska en myndighetsperson kunna fatta beslut som tidigare legat på vårdnadshavaren, vilka oftare än sällan har en annan agenda. 

Jag gillar det jag läser. Dubbla straff för gängkriminella, utvisning för icke svenska medborgare som är kriminella, visitationszoner. Det är som musik för mina öron.

Nu ska kriminaliteten prioriteras och det ska bli surt för den som vill välja den vägen.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 15:57
Senast uppdaterad: 27 december 2022 16:34

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna