Företag i fokus:

Krönika: Att vara kriminell ska inte vara ett nöje

pistol vapen Pexels

Foto: Pexels.

Föregående vecka höll nya regeringen en presskonferens där de uttryckte oro främst för elpriserna, kriminalitet och skjutvapenvåldet. Människor dör, gängvåldet har blivit så brutalt i lilla Södertälje att det med sina 100,000 invånare jämförs med London som har omkring 7 miljoner invånare.

I Sverige tävlar förorterna om vem som kan utlova värst gatuvåld, osäkerhet och otrygga gator att vandra på.

Vi läser om läget i Järva, hur personal på skolan möts av föräldrar till elever som kommer till föräldramöten och utvecklingssamtal iklädda och armerade med skyddsväst. Personalen reagerar inte längre, och frågan är om det har blivit det nya normala.

I Södertälje kan personalen på Innovativa skolan bekräfta att föräldrar är för rädda för att tillåta sina halvvuxna barn gå hem själva från skolan. Vart är vi på väg? Vi backar i utvecklingen. Från barn som blivit för självständiga, till barn som inte får röra sig i samhället. Vart är politiken i detta? Vi hör er prata fint och högtidligt kring Tidöavtalet, om kriminaliteten som jämförs med Londons bråkigaste gator.

I detta nu hade vi Södertäljebor önskat ett värmande tal från Södertäljes politiker under julhelgen.

Trots att det i synnerhet handlar om ett gängvåld, och rivalitet dem emellan, kan vi inte undgå att förändra vår vardag för att anpassa det till vad vi känner är tryggt för oss. Vem skulle våga riskera och ta chansen att låta sitt barn, som gått samma väg hem från skolan i flera årstid, göra det idag?

Politikerna kan inte skydda våra barn. Lagarna ger inte ens vårt rättsväsende och säkerhetsstyrka att kunna göra något. Poliserna som patrullerar runt i Södertälje verkar inte lyckas när det sker på öppna gator. Vart är vi på väg? Mot fjärde världskriget? Ett krig i lilla Södertälje som jämförs med stora London.

(Annonslänk)

I talet som nya regeringen höll, pratade de inte bara om det ökade våldet och skjutvapenvåldet, men även tillgängligheten och enkelheten för att bli och vara kriminell. Kriminella hittar kryphålen till att fortsätta missbruka lagen och vara brottsliga.

Yngre killar, många under 18-år och inte omfattas av samma straffvärde, utnyttjas som målvakter. Är du 18 får de även brottsreducering.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, är ingen som förespråkar mångfald, men vad gäller våldet och brottsmissbruket bland unga så blir jag oerhört glad av det han sa under pressträffen.

”Farliga människor och våldsverkare i samhället ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige som vi nu styr”, sade Åkesson.

Här talar vi om att skydda de som faktiskt följer lagen, vad gäller hans andra hjärtefrågor struntar jag i – i detta fall. Jag vill åt kriminaliteten och våldet som skadar. Gängvåldet som tagit våra unga. Skjutvapenvåldet som inte bara tagit sju liv, men lämnat avstamp i ett samhälle som skrämmer livet ur föräldrar som lämnar sina barn till skolan för att lära sig och bli goda samhällsmedborgare.

Det ska inte vara enkelt att begå brott utan seriösa konsekvenser. Det gör mig ännu gladare att Socialtjänsten får mer mandat, manskraft och befogenheter från yngre ålder. Redan från 12 år kan Socialtjänsten fatta beslut som tidigare gällt 15 åringar. Det vill säga, nu ska en myndighetsperson kunna fatta beslut som tidigare legat på vårdnadshavaren, vilka oftare än sällan har en annan agenda. 

Jag gillar det jag läser. Dubbla straff för gängkriminella, utvisning för icke svenska medborgare som är kriminella, visitationszoner. Det är som musik för mina öron.

Nu ska kriminaliteten prioriteras och det ska bli surt för den som vill välja den vägen.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 15:57
Senast uppdaterad: 27 december 2022 16:34

DEBATT: Starkare Europa, starkare Södertälje

Liberalerna-

Simona Mohamsson (L), Toppkandidat till Europaparlamentet
Pressbild

”Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje.”, det skriver debattörerna Simona Mohamsson (L) och Metin Hawsho (L)

(Annonslänk)

Det europeiska samarbetet har gett Europa fred, frihet och framgång. Genom samarbete har länderna kunnat lösa gemensamma utmaningar. Tack vare EU kan tusentals ton gods fraktas in och ut ur Södertälje hamn utan tullavgifter och handelshinder. Tusentals Södertäljebor kan resa till släktingar, vänner och familj som bor i Europa utan att behöva visa pass. Väldigt mycket med EU är väldigt bra men det finns saker som kan bli bättre.

  • Gängen måste bekämpas med en ny EU-polis
    Södertälje drabbas hårt av det fruktansvärda gängvåldet, medan gängledarna solar på spanska solkusten, utom räckhåll för svensk polis. EU måste öka samarbetet för att bekämpa brott. Det behövs en EU-polis som kan bekämpa brottsligheten över hela EU och ta fast gängledarna.
  • Möjliggör studier i fler länder genom Erasmus+.
    Erasmus+ gör det möjligt för ungdomar att studera utomlands och upptäcka världen. Vi vill att EU ökar budgeten till Erasmus för att fler ska kunna delta. Vi vill också att fler länder inkluderas, särskilt bör EU inleda förhandlingar med Storbritannien om återanslutning till Erasmus+.
  • Byt ut den svenska kronan mot Euro
    Sverige och Södertälje är beroende av handel och export med andra länder i Europa och många Södertäljebor har vänner och släkt nere på kontinenten. Det hade underlättat för både handel och relationer om Sverige blev fullvärdiga medlemmar i EU och införde Euro istället för svenska kronan.


Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje. För att kunna stoppa gängkriminaliteten, förbättra handeln och öppna portarna till Europa för Södertäljes elever behöver du rösta för ett starkare Europa. 

Den 9:e juni har du chansen att rösta för mer europeiskt samarbete. Med Liberalerna får du ett starkare Europa och ett starkare Södertälje. 

Simona Mohamsson (L)
Toppkandidat till Europaparlamentet

Metin Hawsho (L)
Gruppledare Liberalerna Södertälje 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:05

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors