Företag i fokus:

Annons

Statsministern jämför våldet i Södertälje med London

skärm

Skärmdump. Regeringen.

På tisdagsmorgonen presenterade den nya regeringen ”Tidöavtalet” som ska bekämpa och förebygga brott i hela landet. – Nu är det dags att gå från ord till handling, säger statsministerns Ulf Kristersson under pressträffen.

Tidöavtalet är regeringens gemensamma projekt för kraftfullt bekämpa den grova brottsligheten och beskrivs som den största offensiven mot organiserade brottsligheten i modern tid.

Straffreduktionen för de som är över 18 år ska tas bort, dubbla straff för gängkriminella och ett förslag om ett system med anonyma vittnen för att bryta tystnadskulturen. Det är några av förslagen som regeringen presenterade på tisdagsmorgonen.

– Farliga människor och våldsverkare i samhället ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige som vi nu styr, säger Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.

Ett annat förslag är att införa visitationszoner för att stoppa våldet i landet. Utredare har fått som uppgift att lämna förslag, som ska redovisas 22 januari 2024, på hur ett system med tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kan införas i Sverige. 

Totalt har regeringen arbetat i nio veckor med trygghetspaketet för att stoppa den grova organiserade brottsligheten i landet. Hittills i år har det inträffat 378 skjutningar och 104 har skadas.

– Och det bara fortsätter, ingenting talar för att det här kommer att vända. Det här kommer att fortsätta tills vi vänder den här utvecklingen, säger statsministern Ulf Kristersson.

I Södertälje har totalt sju personer mördats under året.

Statsminstern jämför dödskjutningarna i Södertälje med Storbritanniens huvudstad.

– Vi har 60 döda i skjutvapenvåld hittills i år. Vi har lika många döda i skjutvapenvåldet i Södertälje som hela London, det säger nånting om dimensionen på hela det här problemet, säger Kristersson.

Men även förebyggande instats presenteras i led med det långsiktiga arbetet. Ett av dem är att man vill införa lagstadgat ansvar för brottsförebyggande arbete till alla kommuner. Redan på torsdag ska en proposition beslutas. 

Ett av de förebyggande insatserna är att ingripa mot unga som faller ner i brottsligheten – insatser mot barn utan vårdnadshavarnas samtycke. Idag kan socialtjänsten besluta om öppna insatser till barn som fyllt 15, den åldersgränsen vill regeringen sänka till 12 år. 

– Vi har länge talat vikten av att kunna gripa in tidigare och tydligare, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Ulf Kristersson avslutade pressträffen med sända ett besked till de som är oroliga för brott och de som begår brott.

– Nu börjar bokstavligt talt paradigmskiftet. Det här är steg för steg en förändring av svensk politik mot den grovt organiserad brottslighet och vi kommer inte ge oss, säger statsministern Ulf Kristersson.

Läs även: – Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 december 2022 15:01
Senast uppdaterad: 20 december 2022 15:01

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors