Företag i fokus:

Mordet i Portugal – 39-åring släppt på fri fot

tingsrätt

Arkivbild.

Två män, en 27-åring och 39-åring, från Södertälje misstänktes och greps för delaktighet på mordet på en 20-årig man i Portugal. Nu kan Telgenytt bekräfta att en person släpptes på fri fot under lördagen.

– Han är glad att ha blivit släppt, säger 39-åringens försvarsadvokat George Yanko till Telgenytt.

Det var den 27 november som den manliga modellen, Tiago Danu, knivmördades i staden Setúbal i Portugal när han försökte rädda en vän, enligt portugisisk polis.

27-åringen, som svensk polis pekar ut som ledarfigur inom kriminella nätverk i Södertälje, misstänks för mordet och kidnappning. 39-åringen däremot misstänktes för människorov, men inte för mordet på 20-åringen.

Upprinnelsen till det hela ska enligt uppgifter från lokalpolis vara att 27-åringen blivit bestulen på bland annat bankkort och därefter försökt letat efter den skyldige. I staden Setúbal konfronterades en grupp ungdomar där de fick se ett foto på en person som de männen letade rätt på. En av ungdomarna ska enligt uppgifter ha blivit hotad om hen inte hjälpte till att leta rätt på personen.

Personen tvingades därefter in i en bil varpå tumult uppstod där den manliga modelle, 20-åringen Tiago Danu, försökte rädda sin vän. I tumultet knivskars den Danu så allvarligt att han senare omkom av sin skador.

39-åringens advokat, George Yanko.

Några dagar senare greps 27-åringen av polis i Portugal och 39-åringen greps av svensk polis efter en europeisk arresteringsorder. Portugal begärde att 39-åringen skulle överlämnas till landet vilket Södertälje tingsrätt godkände den 16 december.

Enligt 39-åringens advokat, George Yanko, gick Södertäljebon med på att överlämnas till Portugal för att hävda sin oskuld. Han har sedan överlämnandet suttit i portugisisk häkte där häktesförhandlingar hållits, men idag, den 24december, beslutade domstolen i Portugal att släppa mannen på fri fot.

– Han gick med på att överlämnas för att visa att han inte har någonting med det här att göra, säger 39-åringens advokat George Yanko. Han är glad att ha blivit släppt av portugisisk polis, säger advokaten.

27-åringen däremot sitter fortfarande frihetsberövad i Portugal, misstänkt för mord och kidnappning.

Läs även: – Nätverksledare misstänkt för mord i Portugal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 december 2022 18:47
Senast uppdaterad: 25 december 2022 02:18

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors