Företag i fokus:

Annons

Här är årets finalister för kommunens hållbarhetspris

318180612_692492102441610_8028135185683049617_n

Foto: Alexander Isa.

Varje år delar Södertälje kommun ut en utmärkelse till den som aktivt arbetar för en bättre hållbarhet. Nu presenteras årets tre finalister som kan få kommunens fina utmärkelse – Hållbarhetspriset.

Hållbarhetspriset är Södertälje kommuns viktigaste utmärkelse och delas ut årligen ut till den person, företag eller förening som varit mest aktiv i hållbar utveckling. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra insatser som främjar den hållbara utvecklingen i kommunen.

Nu har tre finalister korats och presenterat. Vårdinge folkhögskola, Brf Manegen och Lebi Skol If, med följande nomineringar:

Vårdinge folkhögskola: Nomineras till hållbarhetspriset 2022 för en verksamhet som bidrar till alla tre hållbarhetsdimensioner. Medarbetare och deltagare planerar och driver tillsammans verksamheten utifrån målen i Agenda 2030. Utbildningar i ekologisk odling och ekovegetariskt kök, återbruk och återvinning, servering av ekologisk och närproducerad mat, energisnåla uppvärmningssystem och samarbete med organisationer som engagerar sig för mänskliga rättigheter globalt är några exempel på hur Vårdinge folkhögskola verkar för ett hållbart samhälle långt utanför skolans gränser. 

Brf Manegen: Nomineras till hållbarhetspriset 2022 för ett arbete som bidrar till alla tre hållbarhetsdimensioner. Brf Manegen har effektiviserat och elektrifierat sin energiförbrukning genom att bland annat installera solceller och laddstolpar, reducera vattenförbrukningen, tilläggsisolera och installera energisnåla apparater. Genom att erbjuda möjlighet att återvinna både batterier, elektronik och sprayflaskor bidrar föreningen ytterligare till både ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Gemensamma städinsatser och trädgårdsarbete samt möjlighet för boende att byta böcker i ett gemensamt bibliotek bidrar till att stärka den sociala sammanhållningen bland de boende.

Lebi Skol IF: Nomineras till hållbarhetspriset 2022 för en verksamhet som bidrar till både social och ekonomisk hållbarhet genom att främja delaktighet, inkludering och livskvalitet bland barn och unga. Lebi Skol IF finns för ungdomarna där andra inte finns. Genom att erbjuda träning för barn och ungdomar oavsett ekonomiska förutsättningar, bakgrund och identitet erbjuder Lebi Skol IF en väg in i föreningslivet och en meningsfull fritid för hundratals barn och unga. Genom Ledarskapsakademin ger Lebi Skol IF dessutom ungdomar medel och möjlighet att själva bli goda ledare och förebilder.

Vinnaren presenteras under ett hållbarhetsmingel på Södertälje Science Week, den 3 februari år 2023. I den öppna tillställning erbjuds besökarna att ta del av en vegetarisk buffé och alkoholfritt bubbel, men endast till ett begränsat antal gäster.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 december 2022 09:40
Senast uppdaterad: 21 december 2022 09:40

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors