Företag i fokus:

Annons

Helen Shabo: Julbelysningen lyser upp vintermörkret

IMG_7108

Foto: Södertälje City

Julen är min favorit högtid. Den är mysig, varm och kärleksfull. Jag är inte särskilt förtjust i hetsen kring klapphandlandet, men detta är vad människan förstorat upp. Idén bakom att handla julklappar är att visa sin omtanke, inte för att tävla i den som får den största, dyraste och bästa klappen.

Visst är det härligt med julbord och maten som hör till, men många familjer särskilt idag lider av ekonomiska svårigheter, vilket blir extra anmärkningsvärt under högtider som jul. Särskilt påtagligt blir det för ensamstående föräldrar som inte kan ge sitt barn en förträfflig jul. Men vad är det ens? I mitt huvud är en förträfflig jul, att få spendera tid med mina nära och kära utan krav och förpliktelser. Då lever jag mitt bästa liv.

Allra mysigast under jultiden är all dekoration, härliga färger och belysning som lyser upp det eviga mörkret. Allra bäst är det för att det lyser upp årets mörkaste månad. Julgranen som får flytta in, snögubbe, tomte och all annan dekoration. Älskar. Himla underbart. Vissa slår på stort och pyntar varje vrå i boendet, medan andra fokuserar på något enkelt. Oavsett, är det en mysig tid och gör det enklare att behöva vara inomhus, när man har granen som lyser upp vardagsrummet och inger värme som inget annat kan under tider som dessa.

Södertälje slår på stort och har ordnat fint med julbelysningen inför årets finaste högtid. Vi firar Jesus födelse under juletid och vill gärna få lite julefrid bort från allt oönskat som pågått.

Ljusdekoration vid stadsparken. Foto: Södertälje City.

Skottlossning efter skottlossning, ena offret efter den andra faller ner död till marken och lämnar människor i sorg. Ett stort tomrum. Paniksituation som skapar kaos i omgivningen. Idag mer än någonsin behöver vi ljuset. Vi behöver julens ljus för att kunna känna ett hopp om en bättre morgondag.

Även med ljuset behöver vi dividera huruvida det är värt det eller inte. Värt de extra kronorna som det kommer att kosta i slutet på månaden när elräkningen trillar in brevlådan. Hur ska familjer klara sig denna kalla vinter när elpriser är som högst, reaktorer ska renoveras, och hotet med så dyra fakturor att folk inte vet hur de ska göra. Tragiskt, men det är verkligheten vi lever i idag. Effekten av krig, utan ett krig.

Lidande finns, har funnits och kommer att finnas i framtiden. Oavsett vad vi gör kommer det inte försvinna helt. Vissa lidanden behövs för att kunna skapa en förändring. Tyvärr. Det vi gör för att skapa en bra vardag är allt vi lever för. Vi lever på solskenshistorierna.

Södertälje har satsat rätt i år, i synnerhet med all lidelse och mörker som fallit över staden. Ljuset visar alltid vägen mot en bättre morgondag. Följ ljuset som Södertälje tänder under årets mörkaste tid.

Läs även: – Södertälje City väcker liv i staden – ”Positiv energi”

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 december 2022 15:54
Senast uppdaterad: 12 december 2022 15:54

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors