Uppdaterad 17 november 2022 20:25
Foto: Alexander Isa
Den 21 oktober stoppades flera yrkeskriminella av polisen i Södertälje. Bland annat bar de på kontanter, guldsmycken och skyddsvästar som polis beslagtog för utmätning hos kronofogden.
Efter senaste tidens våldsspiral har polisen uppmärksammat allt fler kriminella som bär på skyddsvästar på grund av den pågående konflikten i Södertälje. Och tack vare polisens intensiva insats har ett flertal personer, med kopplingar till dödskjutningar i staden, kunnat gripas.
Men tillsammans med Kronofogdens specialindrivningsenhet arbetar polisen även aktivt för att beslagta kriminellas pengar, eller egendom, om personerna har obetalda skulder som ska utmätas.
Den ny lagen som trädde i kraft den 1 augusti i år förbättrade polisens möjligheter att genomföra utmätning på distans när de påträffar personer som har obetalda skulder till Kronofogden. Det har resulterat i att polismyndigheten kunna vidta hårdare tag mot den organiserade brottsligheten runt om i landet.
(Annonslänk)
I oktober kunde polisen stoppa flera Södertäljebor som hade obetalda skulder till Kronofogden. Bland annat stoppades en 21-åring man som bar på ett guldarmband och guldhalsband som visade sig ha obetalda skulder till Kronofogden på cirka 19.000 kronor.
Vid en poliskontroll bar en 23-åring på en skyddsväst till ett värde på cirka 1.500 kronor som beslagtogs av polisen för utmätning. Totalt var han skyldig Kronofogden 211.000 kronor.
Polisen stoppade även en 29-åring med en obetald skuld på cirka 37.000 kronor, en 26-åring med en obetald skuld på cirka 194.000 kronor och en 25-åring med obetald skuld som uppgick till 11 132 kronor. Samtliga bar på skyddsvästar med ett uppskattat värde på cirka 1500 kronor som utmättes av Kronofogden.
Polisen beslagtog även en jacka och klocka som tillhörde en 26-åring man med obetalda skulder på 294.000 kronor.
Vid ett annat tillfälle stoppades en 23-åring som hade 2.200 kronor i kontanter i sin jacka och visade sig ha en obetald skuld på närmare en miljon kronor.
Specialindrivningsenheten, som samarbetar med polisen, har en jourverksamhet som är tillgänglig dygnet runt för att hantera utmätningsbara tillgångar som påträffats hos personer i samband med exempelvis gripanden, husrannsakningar och andra tillslag. Insatsen är del i den myndighetsgemensamma satsning mot den grova brottsligheten
(Annonslänk)