Företag i fokus:

Annons

Söderenergi vill samla in 500.000 ton negativa utsläpp

2022_03_fljpynwnb1yrtpkltncv

Igelstaverket. Foto: Söderenergi.

Energiföretaget Söderenergi har som mål att samla in hela 500 000 ton negativa utsläpp i Södertälje.

Nu har de lämnat in sin ansökan till Energimyndigheten för att kunna påbörja projektet som beräknas starta i början av 2023.

I ett tidigare beslut genomfördes en systemstuide för att besluta om en ny CCS-anläggning vid Igelstaverket. Detta för att kunna avskilja och lagra biogen koldioxid samt ta fram fakta om hur mycket koldioxid Söderenergi skulle kunna fånga in.

Nu går projektet in i nästa fas för att minska de negativa utsläppen.

(Annonslänk)

En ansökan skickades in till Industriklivet hos Energimyndigheten den 1 november och beräknas kosta 25 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada att vi kommer så här långt i att förverkliga vår vision att bidra med negativa utsläpp. Det säger Leif Bodinson, affärsenhetschef och projektägare på Söderenergi.

I förstudien framför Söderenergi att det nya projektet har en potential att fånga in och lagra cirka 500 000 ton negativa utsläpp. I nästa fas vill bolaget göra fördjupade studier av processmiljön och rökgasernas kemi och genomföra fördjupade miljöutredningar så som vattenmiljöutredning och bullerutredning.

Läs även: Söderenergi satsar på negativa utsläpp – ”Stor potential”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 november 2022 14:19
Senast uppdaterad: 16 november 2022 14:19

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)