Söderenergi satsar på negativa utsläpp – ”Stor potential”

2022_03_fljpynwnb1yrtpkltncv

Igelstaverket. Foto: Söderenergi.

En pågående systemstuide visar att en ny CCS-anläggning vid Igelstaverket skulle kunna fånga in 650 000 ton koldioxid per år.

Studien är framtagen av Söderenergi som i nuläget undersöker förutsättningarna för en sådan anläggning i Södertälje.

– Söderenergi är en av Sveriges största fjärrvärmeproducenter och vi tar en aktiv roll i utvecklingen av en hållbar cirkulär ekonomi, säger Karin Medin, VD på Söderenergi i ett pressmeddelande

En förstudie som genomförts visar det finns stor potential att samla in stora volymer koldioxid på Igelstaverket i Södertälje. I nästa steg ska Söderenergi besluta om att etablera en anläggning och infrastruktur för bio-CCS, men först genomför bolaget en systemstudie.

Arbetet med systemstudien ska leda fram till beslut om att etablera en anläggning och infrastruktur för bio-CCS eller inte.

– Bio-CCS är en del av lösningen på världens klimatutmaning och vi skulle redan år 2030 kunna bidra med ungefär en fjärdedel av Sveriges negativa utsläpp, säger Karin Medin.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 18 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors