Företag i fokus:

Annons

Miljardföretag överklagade kommunens beslut – Får avslag

Södertälje kommun

Arkivbild.

I mars tidigare i år avslutade Telge Inköp upphandlingen, ”IT- Outsourcing”, och gavs till bolaget Fujitsu.

Beslutet överklagades av Tieto som medverkade i upphandlingen och ansåg att de orättfärdigt blivit lurade på affären. Nu har förvaltningsrätten meddelat sitt beslut.

”IT-Outsourcing” innebär i princip att en leverantör tar hand om kommunens IT istället för att göra det internt. När affären, som är värd flera hundra miljoner kronor, avslutades överklagade miljardföretaget Tieto beslutet och anklagade kommunkoncernen för att ha accepterat vinnaren Fujitsus ofullständiga anbud.

I överklagan framförde Tieto att kommunkoncernen borde ha ogillt Fujitsu anbud eftersom de inte uppfyllde samtliga obligatoriska krav vid tidpunkten för anbudstidens utgång.

(Annonslänk)

Bland annat ska Fujitsu fått ändra sin anbud efter den 18 mars 2022, som var sista dag för inlämnande av anbuden till Telge Inköp. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten av Tieto som ansökte om överprövning och yrkade rättelse om att en ny anbudsutvärdering ska genomföras – utan hänsyn av anbudet från bland annat Fujitsu.

Kommunkoncernen har i strid mot LOU använt det förhandlade förfarandet för att komplettera anbuden, inte bara justera dessa.”, skrev Tieto i överklagan till Förvaltningsrätten.

Men Tieto får inget gehör i domstolen. Nu har Förvaltningsrätten granskat ärendet och framfört att de avslår bolagets överklagan om rättelse och en ny anbudsutvärdering. Därmed ger domstolen Södertälje kommun rätt i ärendet.

”Det har inte kommit fram att kommunkoncernen har genomfört förhandlingarna med Fujitsu på ett sätt som strider mot LOU. Eftersom det inte har kommit fram omständigheter som utgör skäl för att ingripa i upphandlingen ska ansökan om överprövning avslås”, skriver Förvaltningsrätten i beslutet.

Läs även – Telge Inköp misstänkts för fusk i upphandlingar

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 15 november 2022 21:47

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)