Företag i fokus:

Arrangerar stor insamlingsgala för barn i Libanon och Syrien

Nuri

Nuri Kino, här på internationell konferens i Washington. Foto: Susan Korah.

Den 2 december håller Välgörenhetsorganisationen, ADFA en stor insamlingsgala och julbord i Södertälje.

Detta till förmån för barn och familjer i nöd i Syrien och Libanon.

Tidigare i år var ADFA och Nuri Kino på en internationell träff i Washington där de höll en omtalad presskonferens. I slutet på januari 2023 reser Kino och ADFA åter till Washington för en ny presskonferens, men denna gång med fokus på Assyrier/Syrianers rättigheter.

Nuri Kino och hans organisation kämpar på många fronter, men i nuet riktas fokus åt ett annat håll än Washington – mellanöstern.

I mars tidigare i år anordnade ADFA en klädinsamlingen för de drabbade i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Krig och elände och nu en svår inflationen som slår extra hårt mot familjer i Syrien och Libanon. Brist på elektrisitet, en olidlig tillvaro, barn som tvingas stå i kö i flera timmar för en brödbit är allt mer en vanligare syn i de hårt drabbade länderna.

Det vill välgörenhetsorganisationen A Demand for Action, ADFA, och Nuri Kino, författare, journalist och initiativtagare till organisationen, ändra på. För att motverka hunger under jultider har det nu arrangerats en insamlingsgala som hålls i Mor Afrems festlokal i Södertälje den andra december.

Målet är att samla tillräckligt med bidrag för att kunna dela ut 40 ton mat till drabbade barn och familjer i Libanon och Syrien.

Under galan kommer stjärnor så som Petra Marklund, Peter Kvist, Camilla Thulin, Pischa Strindstedt och flera andra att delta för att visa sitt stöd för de drabbade människorna.

– Tillsammans med världsstjärnor ska vi bringa mer ljus till Södertälje, och sedan föra det vidare till Syrien och Libanon, säger initiativtagaren, Nuri Kino, till Telgenytt.

För att delta i galan krävs en föranmälan som görs på ADFAs egna hemsida

Läs även: – Här är eldsjälarna från ADFA – ”Kände direkt att vi ville hjälpa”

Annonslänk

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 november 2022 09:59
Senast uppdaterad: 1 november 2022 10:06

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors