Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Här är eldsjälarna från ADFA – ”Kände direkt att vi ville hjälpa”

2022_03_52EDE086-803B-43CF-B691-397BBD99BEE6-1151x800-1

Foto: Alex Ataseven.

Förra året kraftsamlade organisationen ADFA för att samla in kläder till de drabbade i Armenien. Nu anordnar de en klädinsamlingen på nytt för de drabbade i konflikten mellan Ryssland och Ukraina som bröt ut förra veckan.

Kriget i Ukraina har fått organisationen ADFA, A Demand for Action, att agera på nytt. Så sent som i helgen beslutades det att anordna en insamling för att samla kläder och förnödenheter till de drabbade.

– Vår mål är att nå barn och familjer vid gränsen till Polen och än så länge har det flutit på riktigt bra tack vare alla eldsjälar, säger Amar Sabri till Telgenytt och berättar att initiativtagaren Nuri Kino just nu är på väg till Polen för att hjälpa behövande på plats.

På några dagar har organisationen lyckats fylla över 70 stora kartonger med kläder och målet är att fylla minst 100 kartonger. Oräkneliga människor har under dagarna åkt till restaurangen Flame i Weda för att dels bidra med kläder och dels för att hjälpa till på plats.

– Tidigare har volontärerna kommit från Södertälje, men den här gången ansluter sig folk från hela Storstockholm. Det är väldigt många som hört av sig och vill bidra med hjälp, men det är för trångt här inte, det finns inte plats för alla, säger Amar Sabri vice ordförande ADFA till Telgenytt.

När Telgenytt besöker klädinsamlingen under onsdagen befinner sig cirka 35 volontärer på plats för att bidra med hjälp. Två av dessa var vännerna Alexandra Aho och Gina Melki som anslöt sig när de uppmärksammade ADFAs initiativ.

– Det händer mitt framför ögonen på en, men man känner sig helt hjälplös. Som civil kan man inte göra så mycket, men när vi såg det här kände vi direkt att vi ville hjälpa till, säger Alexandra Aho till Telgenytt.

Tack vara ett stort kontaktnät lyckades ADFA få in enorma bidrag i sitt arbete, både från privatpersoner och företag.

Stora kartonger, containern samt hela frakten ner till Polen, helt gratis från företag som vill hjälpa till. Och inte minst alla eldsjälar som var på plats för att volontera och visa sitt stöd för de drabbade i Ukraina.

En av de stora kartongerna redo att skickas till Polen. Foto: Alex Ataseven.

Utöver detta har organisationen samlat in över 200 000 kronor i bidrag som oavkortat ska gå till mat och bland annat hygienartiklar till behövande.

Initiativtagaren Nuri Kino är i skrivandets stund på väg till Polska gränsen med fem stora bussar laddade med förnödenheter till behövande.

När Nuri Kino och bussarna vänder tillbaka hem till Sverige kommer dessa bussar att fyllas med flyktingar. Bussarna kommer främst fyllas med barn och mödrar där ADFA, i samarbete med Migrationsverket, lovat att ta hand om de drabbade.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2022 00:00

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)