Företag i fokus:

En person skjuten i Södertälje – Förd till sjukhus

polis

Arkivbild

En person har förts till sjukhus med befarade skottskador.

Enligt uppgifter till Telenytt ska fler skott ha hört avlossats från stadsdelen Hovsjö där en person skjutits och fört till sjukhus med ambulans.

Just nu pågår en intensiv sökinsats efter misstänkta gärningspersoner med flera polisenheter och även en polishelikopter.

Händelsen inträffade strax efter midnatt, klockan 01:13 i Hovsjö, varpå ett stort polispådrag inleddes. Just nu befinner polisen sig på plats för att undersöka området och den skottskadade ska ha förts till sjukhus med ambulans för vård av sina skottskador.

– Vi larmades till Hovsjö om en misstänkt skottlossning, när vi åkte till platsen visade sig att en person ska ha blivit skottskadad och att vi misstänker att brottsplatsen kan vara en källare i ett bostadshus, säger Carina Skagerlind, polisen presstalesperson, till Telgenytt.

Polispatruller som befinner sig på platsen genomför just nu en brottsplatsundersökning samt talar med eventuella vittnen, men hur gammal den skottskadade personen är i nuläget oklart.

Foto: Shamash Oyal

Enligt polisens uppgifter har ett antal personer i närområdet har kontrollerats, men ingen är ännu frihetsberövad. 

– Jag skulle säga att han inte har livshotande skador, personen kunde prata med oss innan han fördes med ambulans till sjukhus, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson. 

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord är inledd, och söker just nu med stora resursers efter misstänkta gärningspersoner.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 oktober 2022 00:38
Senast uppdaterad: 24 oktober 2022 06:58

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors