Företag i fokus:

Annons

Winerdal efter vändningen – ”Hade lovat väljarna”

Davdi Winerdal

David Winerdal, före detta gruppledare KD. Foto: Södertälje kommun.

Efter ett styrelsemöte i september fråntogs David Winerdal rollen som gruppledare för Kristdemokraterna.

En månad senare röstade han emot det egna partiet och stoppade maktskiftet i Södertälje.

Ett historik maktskifte stod på glänt när Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna i samarbete med Sverigedemokraterna och Realistpartiet fick tillräckligt med mandat för att styra Södertälje.

Samma dag som maktövertagandet skulle ske, måndagen den 17 oktober, läcker Aftonbladet uppgifter om att Winerdal anmält Kristdemokraternas ordförande, Robert Halef, och menar att han under hot ska ha skrivit under avtal där han sade ifrån sig samtliga uppdrag.

Halef slog ifrån alla anklagelser och förklarade i kommunfullmäktig att det var ett enhälligt beslut från styrelsen om att avsätta Winerdal. Vidare framför Halef att Winerdal skrev under dokumenten någon dag senare och inte samma dag som lokal partiet höll sitt möte som Winerdal uppgav.

– Efter någon dag skickar David Winerdal ett sms till mig, som jag har kvar på mobilen, om att han vill träffas och vill säga upp samtliga uppdrag, sade Halef.

Enligt Aftonbladets uppgifter har det först klagomål mot David Winerdal om ”olämpligt beteende mot kvinnliga medarbetare”.

Det ska vara en av anledningarna till att han avsattes som kristdemokraternas gruppledare.

– All typ av kritik som man får måste man ta allvarligt på, så är det även för mig, säger Winerdal och menar att han i nuläget inte kan yttra sig mer om anklagelserna som riktas mot honom.

Måndagens omröstning i kommunfullmäktige.

När det var dags att rösta fram kommunstyrelsens ordförande valde David Winerdal och Martin Ahlman att rösta emot det egna partiet och därmed stoppade maktövertagandet i Södertälje.

– Det var ett val som jag och Martin Ahlman gjorde tillsamman och gjorde det i försvar mot det vi upplever att vi hade lovat väljarna, säger David Winerdal till Telgenytt.

Totalt fick Kristdemokraterna 2 828 röster i Södertälje. Av dessa fick David Winerdal 203 personröster och Ahlman 30 röster.

Flest fick Robert Halef, 875 röster. På en andra plats placerades Tony Garabet med 544 personröster och på en tredje plats, med 236 röster, Fadi Abdalahad.

I samband med att Ahlman och Winerdal gick emot det egna partiet blir de poliska vildar och därmed oberoende Kristdemokrater.

Hur är relationen till KD idag?

– Än så länge har vi inte haft möjlighet att ha en djupare kontakt av olika anledning, säger Winerdal.

Sedan 2018 har Kristdemokraterna, med Halef och Winerdal i spetsen, samarbetat tätt med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Efter KDs vändning, om att samarbeta med borgerliga partierna, och Winerdals anmälan mot partivännen, har Halef anklagats för att ha kriminella samrören.

– Jag är den som alltid stått vid Robert sida, och när jag har hört något sådana saker har jag allt försvarat Robert. Vi har haft en bra relation, säger Winerdal.

Hur ser du inför kommande mandatperiod?

– Det är en samverkan med politiker som jag och Robert har haft med under många år och startat upp en reformagenda som varit väldigt viktiga för Södertälje. Där har vi fått igenom väldigt mycket kristdemokratisk politik. Och i stort så är det samma politiker som vi nu kommer samverka med och fortsätta den reformagendan. Det är någonting som jag naturligtvis har en tillförsikt inför, säger David Winerdal, som numera är en oberoende kristdemokrat.

Läs även: – Demokratin född 24 maj 1919 – död 17 oktober 2022

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 oktober 2022 17:00
Senast uppdaterad: 21 oktober 2022 21:33

Här dansar rekordmånga barn den klassiska dansen ”Bagie”

220571AD-10E1-4236-BD90-DDC59FF63A65

Foto: Alexander Isa/Shamash Oyal

Vid en inställd lektion på Majtorpsskolan introducerade vikarien Shamash Oyal den traditionella dansen ”Bagie” till sina elever. En tillställning som enligt honom själv kan vara världsrekord i antalet deltagare.

– Det började med att jag introducerade dansen till mina elever i årskurs 3, och därifrån spred det sig vidare till andra årskurser. Otroligt roligt att vara med om barnens entusiasm, säger Shamash Oyal, som under fritiden arbetar ideellt på Telgenytt sedan starten 2021.

Det var en vanlig skoldag som snabbt förvandlades till en minnesvärd händelse. När en lektion oväntat ställdes in tog en elev i årskurs 3 tillfället i akt att dela med sig av sin kulturella bakgrund. Fär att sysselsätta barnen tog Shamash Oyal initiativet att lära barnen åk 3 den traditionella och populära assyriska dansen ”Bagie” som snabbbt blev populär bland andra elever.

Elevena på Majtorpskolan. Foto: Shamash Oyal

– I samråd med idrottsläraren på skolan fortsatte intresset för dansen och varje torsdag under skolans så kallade ’morgonpuls’ lyckades vi engagera många elever under flera veckors tid. Och idag kunde vi äntligen samla alla elever till en gemensam dans, säger Oyal och fortstätter.

– Dessutom är dans effektivt för att minska stress och främja lyckokänslor genom frisättning av endorfiner. Det är också ett utmärkt sätt att stärka sociala band och uttrycka sig kreativt. Kort sagt, dans gynnar både kropp och själ. Jag är glad och tacksam till både elever och lärarna på årskurs 3 för en fantastisk insats för barnen.

Kul att så många medverkade. Har du någonsin sett så många barn dansa ”Bagie” samtidigt tidigare?

– Det har jag faktiskt inte gjort, det var en unik och magisk upplevelse. Jag skulle nästan kunna slå vad om att vi slog världsrekord idag, säger Shamash Oyal och skrattar.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:49

Inget klart besked om SSK-forwardens skada

79DB7FC2-FAD3-4403-8485-8558A17F69FD

Jacob Dahlström, till höger, missar även matchen mot Mora Foto: Daniel Hansson/ Shamash Oyal

SSK tar imorgon kväll emot Mora på hemmaplan i den 24:e omgången av Hockeyallsvenskan.

I onsdags hade SSK nästan en ordinarie trupp med sig till Hovet, förutom sedan tidigare långtidsskadade Veeti Vainio så saknads också backen Henrik Malmström och forwarden Jacob Dahlström. Den sistnämnde kommer även vara indisponibel mot Mora.

Hur allvarlig skadan som håller Dahla borta från spel är vill inte assisterande tränare Mattias Zackrisson svara på:

-Han är inte disponibel till imorgon, så det är lite oklart. Han kommer inte vara med i alla fall.

I en tidigare intervju med Magnus Bogren så väntade man svar från de läkarundersökningar som skulle göras på Dahlström.

Har ni fått något svar om vad för skada det rör sig om?

-Vi har som policy att det bara är huvudtränaren och läkarna som uttalar sig om det där. Han kan inte spela, det är vad jag vet.

-Annars ser det ut som att det blir samma lag som mot AIK. Vi får se hur det ser ut imorgon på värmningen med Malmström, fyller Zackrisson i fortsättningsvis.

Så då ändrar ni inte på ett vinnande koncept gällande formationer och backpar?

-Vi känner att vi börjar hitta kemi i de kedjorna vi har. Tycker vi har fyra kedjor som producerar och levererar efter våra förväntningar. Det känns stabilt.

Är där något speciellt som ni har slipat på träningen nu inför Mora?

-Vi försöker skruva på allting och bli bättre hela tiden. Vi tränar för att bli bättre inte för att underhålla.

Manfall på träningen lät värre än det är?

-Ja, det blir så. Lite försiktighetsåtgärder, det gör ont att vinna hockeymatcher. Så vi måste tänka till lite hur hårt vi kan matcha dem på träning.

Magnus Bogren har under kvällen inte varit tillgänglig för en kommentar om Jacob Dahlströms skada.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 20:55
Senast uppdaterad: 7 december 2023 21:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors