Företag i fokus:

Annons

Winerdal efter vändningen – ”Hade lovat väljarna”

Davdi Winerdal

David Winerdal, före detta gruppledare KD. Foto: Södertälje kommun.

Efter ett styrelsemöte i september fråntogs David Winerdal rollen som gruppledare för Kristdemokraterna.

En månad senare röstade han emot det egna partiet och stoppade maktskiftet i Södertälje.

Ett historik maktskifte stod på glänt när Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna i samarbete med Sverigedemokraterna och Realistpartiet fick tillräckligt med mandat för att styra Södertälje.

Samma dag som maktövertagandet skulle ske, måndagen den 17 oktober, läcker Aftonbladet uppgifter om att Winerdal anmält Kristdemokraternas ordförande, Robert Halef, och menar att han under hot ska ha skrivit under avtal där han sade ifrån sig samtliga uppdrag.

Halef slog ifrån alla anklagelser och förklarade i kommunfullmäktig att det var ett enhälligt beslut från styrelsen om att avsätta Winerdal. Vidare framför Halef att Winerdal skrev under dokumenten någon dag senare och inte samma dag som lokal partiet höll sitt möte som Winerdal uppgav.

– Efter någon dag skickar David Winerdal ett sms till mig, som jag har kvar på mobilen, om att han vill träffas och vill säga upp samtliga uppdrag, sade Halef.

Enligt Aftonbladets uppgifter har det först klagomål mot David Winerdal om ”olämpligt beteende mot kvinnliga medarbetare”.

Det ska vara en av anledningarna till att han avsattes som kristdemokraternas gruppledare.

– All typ av kritik som man får måste man ta allvarligt på, så är det även för mig, säger Winerdal och menar att han i nuläget inte kan yttra sig mer om anklagelserna som riktas mot honom.

Måndagens omröstning i kommunfullmäktige.

När det var dags att rösta fram kommunstyrelsens ordförande valde David Winerdal och Martin Ahlman att rösta emot det egna partiet och därmed stoppade maktövertagandet i Södertälje.

– Det var ett val som jag och Martin Ahlman gjorde tillsamman och gjorde det i försvar mot det vi upplever att vi hade lovat väljarna, säger David Winerdal till Telgenytt.

Totalt fick Kristdemokraterna 2 828 röster i Södertälje. Av dessa fick David Winerdal 203 personröster och Ahlman 30 röster.

Flest fick Robert Halef, 875 röster. På en andra plats placerades Tony Garabet med 544 personröster och på en tredje plats, med 236 röster, Fadi Abdalahad.

I samband med att Ahlman och Winerdal gick emot det egna partiet blir de poliska vildar och därmed oberoende Kristdemokrater.

Hur är relationen till KD idag?

– Än så länge har vi inte haft möjlighet att ha en djupare kontakt av olika anledning, säger Winerdal.

Sedan 2018 har Kristdemokraterna, med Halef och Winerdal i spetsen, samarbetat tätt med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Efter KDs vändning, om att samarbeta med borgerliga partierna, och Winerdals anmälan mot partivännen, har Halef anklagats för att ha kriminella samrören.

– Jag är den som alltid stått vid Robert sida, och när jag har hört något sådana saker har jag allt försvarat Robert. Vi har haft en bra relation, säger Winerdal.

Hur ser du inför kommande mandatperiod?

– Det är en samverkan med politiker som jag och Robert har haft med under många år och startat upp en reformagenda som varit väldigt viktiga för Södertälje. Där har vi fått igenom väldigt mycket kristdemokratisk politik. Och i stort så är det samma politiker som vi nu kommer samverka med och fortsätta den reformagendan. Det är någonting som jag naturligtvis har en tillförsikt inför, säger David Winerdal, som numera är en oberoende kristdemokrat.

Läs även: – Demokratin född 24 maj 1919 – död 17 oktober 2022

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 oktober 2022 17:00
Senast uppdaterad: 21 oktober 2022 21:33

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Boende efter dödskjutningen i Blombacka – ”Obehagligt”

Polis

Foto: Alexander Isa.

Trots stora polisära resursers har tre personer skjuts ihjäl på kort tid i Södertälje. I helgen sköts en 25-åring man till döds och blev skjutvapnets sjunde offer i år. Tre personer har gripits misstänkta för mord.

Trots en hög polisnärvaro inträffade ännu en dödsskjutning. Gunnar Appelgren, Kriminalkommissarie, berättar för SvD att vid söndagens dödsskjutning var uniformerad polis bara cirka 200 till 300 meter bort.

– Jag har aldrig varit med om så motiverade gärningsmän tidigare. Det har varit likadant vid tidigare mord, det är polistätt men man chansar ändå, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter kopplas söndagens dödskjutning till en pågående konflikt mellan flera olika gäng i Södertälje som sprider oro och otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det har väldigt mycket poliser som åkt runt här, men det är obehaget det som har hänt, säger en person som bor i området till Telgenytt. Polisen kan samtidigt inte vara överallt. I det här fallet så hände det ju inomhus, de kan inte stoppa allt, säger personen.

Polisen på plats efter söndagens dödsskjutning. Foto: Shamash Oyal

Den 10 juni tidigare i år sköts en ung man till döds på en lekplats, bara ett stenkast från söndagens dödskjutning. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds på väg till jobbet.

Känner ni er oroliga för att vistas i området, med tanke på att det skett två mord här på kort tid?

– Nej, inte så mycket. Jag är född och uppvuxen in Södertälje och så länge man inte lägger sig i så är man safe tycker jag. Folk går kanske inte ut ensamma om kvällarna, det är väl det. Men det är betryggande att man ser polisbilar ganska ofta, säger boende i området till Telgenytt.

Kort efter söndagens dödsskjutning meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för mordet och är anhållna för vidare utredning.

BILDEXTRA: Dödsskjutningen i Blombacka

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 14:40
Senast uppdaterad: 6 december 2022 14:40

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)