Företag i fokus:

Här lämnar mördaren platsen efter mordet på 41-åringen

Montage Alex

Foto: Polisen / Shamash Oyal.

Vid 19:40-tiden, lördagen den 1 oktober, mördades en 41-årig man i Ronna på öppen gata av en person som färdades på en elcykel.

Mördaren fångades av en närliggande kamera precis efter mordet när färden fortsatte i riktning mot Lina Hage.

På lördagskvällen den 1 oktober promenerade 41-åringen och en vän längst Enhörnaleden och var, enligt uppgifter till Telgenytt, påväg till sina vänner.

När de två vännerna når busshållplatsen, som ligger mittemot Ronnaskolans gymnastiksal, dyker helt plötsligt en maskerad gärningsman på elcykel upp. Den maskerade personen tar fram ett vapen och riktar den mot 41-åringen – och avlossar. Ett skott träffade bensinstationen, cirka 200 meter bort.

41-åringen, som träffas av flera skott och avlider på platsen, tros ha skjutits till döds av misstag och att en annan person var den tilltänkta måltavlan. Mördaren lämnar platsen i riktning mot Lina och fångas upp av närliggande kamera och kort därefter hittas även den misstänkte mördarens elcykel i stadsdelen Lina Hage.

Mördaren misstänkta elcykel. Foto: Polisen.

Bara dagar efter mordet greps och häktades en 17-åring pojke, bosatt i Hägersten och känd av polisen sedan tidigare.

Enligt Johan Allard, mordutredare vid Södertäljepolisen som LT talat med, söker polisen nu personer som kan ha gjort iakttagelser i samband med dödsskjutningen lördagen den 1 oktober.

– Polisen har säkrat film där vi identifierat en misstänkt skytt som åker på en svart elcykel med breda däck och reflexer på båda hjulen. Skytten kommer först norrifrån på Enhörnaleden och passerar korsningen Robert Anbergs väg/Enhörnaleden fram till brottsplatsen och efter mordet ses skytten åka tillbaka norrut i riktning mot Lina, säger Johan Allard till tidningen.

Enligt Allard ses flera bilar passerar mordplatsen, bland annat en taxibil som passerar brottsplatsen just när skjutningen sker. Nu vädjas personer som kan ha gjort iakttagelse den aktuella kvällen att kontakta polisen.

Läs även: – 17-åring häktad för mord – Det här vet vi om honom

Mördaren fångas på bild körandes i riktning mot Lina, precis efter dödsskjutningen. Foto: Polisen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 oktober 2022 20:01
Senast uppdaterad: 17 januari 2023 10:47

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors