Företag i fokus:

Stor polisrazzia – Sex personer begärs häktade

2022_02_polis-tingsratt

Arkivbild.

En större mängd kokain och hasch beslagtogs när polisen i helgen bland annat slog till mot en lägenhet i Södertälje.

Totalt greps sex personer efter den stora polisrazzian, misstänkta för grova narkotikabrott, vilket Lt var först att rapportera om.

De gripna männen ska vara mellan 16 år och 22 år gamla, men även en 50-åring greps vid tillslaget. Samtliga är misstänkta för grova narkotikabrott.

Fyra män som greps lördagen den 15 oktober, en 16-åring, en 17-åring, en 22-årig och en 38-åring, misstänkts för försök till grovt narkotikabrott.

Dagen därpå, söndag den 16 oktober, grep polisen ytterligare två personer. En man i 50-åldern och en 20-åring man som misstänkts för synnerligen grovt narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott.

Enligt länstidningen misstänks även en 18-åring för delaktighet i narkotikaärendet. Han sitter dock häktad sedan den 1 oktober misstänkt för delaktighet i skjutningen i Ronna, den 30 september, där en 19-årig man mördades.

Polischefen Mats Löfving. Montage/Bild: Shamash Oyal / Polismyndigheten.

Sedan tidigare har stora polisära resurser skickats till Södertälje för att få bukt på våldet och på dödsskjutningarna. Bland annat har uniformerad polis skickats till staden, men även andra former av experter och resurser från nationell nivå till Södertälje.

– Man kan påstå att hela svensk polis just nu kraftsamlar till Södertälje, sade polischefen Mats Löfving till SR vid ett tidigare tillfälle.

Enligt operationsledaren Rickard Holz, som Lt talat med, kan insatsen få en lugnande effekt på den pågående konflikten mellan gängen.

– Det är förhoppningen att det borde få en dämpande effekt när färre aktörer är ute på gatorna, säger Holz till tidningen.

Med helgen insats har polisen nu 14 personer anhållna och häktade. Misstänkta för bland annat mord, mordförsök, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Läs även: – Tolv skjutningar i Södertälje 2022 – Sex med dödlig utgång

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 oktober 2022 15:48
Senast uppdaterad: 18 oktober 2022 16:21

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors