Företag i fokus:

Annons

Lärare som bryr sig om elever motarbetas av föräldrar

2022_02_skola-1

Foto: Pixnio.

I en artikel uppmanar Tony Garabet (KD) föräldrar som behöver hjälp med sina barn att bland annat ta hjälp av skolan, elevhälsan eller lärare.

Tyvärr så känner vi lärare att vi ofta motarbetas när vi lyfter problemen med vårdnadshavare.

Vi på skolan förespråkar engagemang och samarbete för elevens bästa. Föräldrar engagerar sig istället genom att ifrågasätta professionella lärare och dess undervisning. Vår önskan är att vårdnadshavare ska hjälpa och samarbeta med oss genom att ställa frågan; ”Hur kan jag hjälpa mitt barn för att lyckas i skolan”.

Föräldrar vägrar ofta inse deras barns roll i större sammanhang, exemplevis i klassrummet eller i skolan. Hemma svär inte barnet, respekterar vuxna i sin omgivning, slänger inte maten, skräpar inte ned, är rädda om sina hem, slåss inte med mera.

Vi får elever som är trötta, svär, skräpar ned, slänger mat, respekterar inte vuxna, tar sönder material, skriker, slåss. När lyfter fram problemet till föräldrarna skyddar föräldern sitt barn och säger oftast; ”Det inget fel på mitt barn, det är alla andras fel att mitt barn gör som hen gör” – istället för att samarbeta med oss på skolan och säga; ”Hur kan vi hjälpas åt?”.

Ta ansvar, lyssna på oss och gå inte i försvar när vi vill väl – vi har barnen större delen av deras vardag. Det spelar ingen roll hur mycket vi arbetar med värdegrunder, samarbetsövningar, sliter oss i håret eller påminner dagligen om vad som är rätt och fel. Elever skyller ifrån sig och säger; ”hen började”, ”alla andra gör så” och menar då att man kan ta sig rätten att göra det också.

Vi behöver samarbeta med att uppfostra våra barn och inte motarbeta varandra. Lämna undervisningen till oss som är professionellt utbildade och låt oss hjälpas åt med uppfostran istället.

Vi sliter med att säga till våra elever att söka upp en vuxen, eller ta hjälp av en vuxen, när det händer något. Men då säger eleven; ”Min pappa sa att jag ska slå tillbaka om jag blir slagen”.

Vad är dilemmat och konsekvensen av det?

Som förälder/vuxen är man misslyckad när man blundar för problemen och inte tar hjälp. Svenska samhället räcker ut handen för att du ska kunna få hjälp när du har problem. Ta emot och be om hjälpen istället för att förneka och blunda.

Vi behöver komma ifrån kollektiva tänkandet för att vi själva mår dåligt och känna skam när vi behöver hjälp. 

Läraren.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 oktober 2022 18:05
Senast uppdaterad: 14 oktober 2022 18:09

Nedsläpp: Almtuna – SSK

C2D2DC6B-9856-4271-A699-6E8151EF032D

Foto: Shamash Oyal

Det stundar nya matcher för SSK:s herrlag. Det ska spelas tre matcher den här veckan och man inleder imorgon på bortaplan mot Almtuna.

Förra veckan spelade SSK två matcher, de inbringade 4 poäng. I fredagens hemmapremiär fanns det två spelare på skadelistan. Den ena var forwarden Sebastian Dyk och glädjande nog är han nu efter några veckors frånvaro redo för matchspel igen, det bekräftar han själv för Telgenytt.

Den andra spelaren som saknades mot Västerås i fredags var backen Albin Carlsson. Enligt LT:s bevakning av dagens träning så saknades Carlsson även där. Spel imorgon i Uppsala blir det inte för honom.

-Han spelar inte imorgon men förhoppningsvis spelar han på fredag, säger huvudtränare Magnus Bogren om Carlssons medverkan framöver.

Något särskilt i spelet ni har fokuserat på inför Almtuna?

-Ja, det är det väl. Tycker vi gör en bra första och tredje period mot Västerås, andra perioden mindre bra. Tittar man på allting efter också, statistik, så skulle vi ha vunnit den matchen.

-Där är mycket att ta med men sett över 60 minuter måste vi spela med mer tålamod, hitta mer trygghet i helheten. Inte bara göra 40 minuter bra utan försöka vara mer noggranna med pucken. Vi slarvar för mycket, framför allt i andra perioden där vi ger dem momentum. Det har vi jobbat med bland annat.

Specialteams hackar lite tycker jag?

-I och med att Dyk är tillbaka så har vi jobbat lite med powerplay, försöka få i gång det ännu mer. Vi gör ju ett 6 mot 4 och ett i 5 mot 4 men tycker ändå att vi behöver bli lite bättre där.

-Inte krångla till det, göra det enkelt, vi har skickligheten. Går det inte första gången så är det att jobba på. Då kommer det att komma.

-Vi har släppt in lite för mycket i boxplay, vi jobbar hårt med det och finns inget trolleri utan det är samma idé som allt det andra. Behålla lugnet, jobba med det vi har sagt och tro på det. Inte hitta på massa andra grejer.

Var placerar ni Dyk imorgon?

-Han går in med Christopher Liljewall och Ludwig Blomstrand.

Då blir Egor Polin 13:e forward imorgon?

-Ja, han blir extraspelare. Han har gjort det jättebra och är absolut med i snacket men imorgon blir det så.

(Annonslänk)

Då är det ingen annan frånvaro förutom Albin Carlsson att rapportera om?

-Nej.

Kommer inte Rasmus Ekström åka med till Uppsala?

-Det får vi se, vi har inte bestämt hur vi gör, vem som åker med. Det tar vi imorgon när vi ser gänget.

Målvaktsvalet är det väl inte lönt att fråga om, det håller du väl på till imorgon?

-Haha, jag gör väl det.

Trolig laguppställning mot Almtuna:

Målvaktsval ej offentliggjort

Backpar

Daniel Norbe – Olli Vainio

Viktor Grahn – Julius Bergman

Henrik Malmström – Veeti Vainio

Kedjor

Marcus Eriksson – Filiph Engsund – Linus Videll

Ludwig Blomstrand – Christopher Liljlewall – Sebastin Dyk

Viktor Liljegren – Dominic Turgeon – Emil Alba

William Wiå – Jacob Bjerselius – Jacob Dahlström

Extra: Egor Polin

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 oktober 2023 16:38
Senast uppdaterad: 3 oktober 2023 17:28

Brand i trapphus i Blombacka – Släcktes snabbt

brandbild räddningstjänst .

Arkivbild: Shamash Oyal

Strax innan 17-tiden larmades räddningstjänsten till Blombacka. Enligt de första initiala larmrapporterna från SOS Alarm, uppstod en en brand i trapphus i ett flerfamiljshus på Fjärilsstigen.

Det var på tisdagseftermiddagen som flera räddningsenheter larmades till Blombacka. När räddningstjänsten kom fram, bekräftades det att ett paket brann i ett trapphus.

-Vi larmades till platsen och det visade sig vara ett paket som ska börjat brinna, säger Räddningstjänstens operatör till Telgenytt.

Branden släcktes innan den hann sprida sig till någon av de närliggande lägenheterna. Vad som orsakade branden är i nuläget oklart

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 oktober 2023 16:25
Senast uppdaterad: 3 oktober 2023 16:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors