Företag i fokus:

Tony Garabet (KD) : – ”Låt oss inte ge upp hoppet”

Tony Garabet

Foto: Privat.

Oron för det ökade våldet sprider sig i Södertälje. Som svar för senaste tidens dödsskjutningar har Polismyndigheten svarat med att etablera en nationell förstärkning i Södertälje.

Nu uttrycker även Södertäljeprofilen, Tony Garabet, sin oro efter dödskjutningarna.

– Det är tragiskt och ledsamt. Mina tankar och hjärta går till hela Södertälje, de som är i sorg och de som är oroliga, säger Kristdemokraten, Tony Garabet, till Telgenytt.

Södertäljeprofilen och ungdomscoachen Tony Garabet, som ställde upp för Kristdemokraterna inför valet 2022 och röstades in i kommunfullmäktige på första försöket, ser en oroväckande trend.

– Jag har bott i Södertälje i 22 år och det som händer på senare tid i Södertälje har eskalerat. Det är oroväckande, inte minst när oskyldiga människor dör eller skadas, säger Garabet.

På grund av dödsskjutningarna, och det eskalerade våldet, har Södertälje få nationell förstärkning. Det innebär förstärkning med utrednings- och polisiära resurser från hela Stockholmsregionen och NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Klicka på bilden för att komma till Södertäljes populära biljardbar.

Garabet kämpat hårt och kampanjade aktivt sedan han gav sig i politiken tidigare i år, men arbetet med ungdomarna har han inte skärt ner på. Nu uppmanar han ungdomarna att vara försiktiga, rädda om varandra samt ta avstånd från all kriminalitet.

– Ni är så viktiga och är samhällets framtid. Ta skolan på allvar som leder till er en fin utbildning. Engagera er i någon form av idrott eller aktivitet på fritiden och viktigaste av allt, respektera och älska alla människor, stora som små. Inte minst era föräldrar och alla era lärare, säger Garabet.

Men Tony Garabet vill även ge ett budskap till föräldrarna som han anser har ett stort ansvar.

– Tillbringa mera tid med era barn, lyssna på dem, var där för dem och ha intresse i allt gör. Se även till att barnen har en meningsfull fritid och ha alltid en bra dialog med skola, fritidsgården och deras aktiviteter, säger han.

Vidare framför han att stöd finns att få för de föräldrar som behöver hjälp.

– Ni kan alltid vända er till skolans elevhälsa, lärare, ledare eller Södertälje kommun. Låt oss inte ge upp hoppet och låt oss besegra det mörka med det ljusa, avslutar Tony Garabet (KD).

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 oktober 2022 06:30
Senast uppdaterad: 8 oktober 2022 03:05

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors