Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Kan ha vilselett polisen – Minuter före skjutningen i Saltskog

524B8045-5300-4C0C-B537-40E1E0994EDB

Läsarbilder.

På torsdagskvällen chockades ett helt bostadsområde när flera skott avlossades med vad som tros vara ett automatvapen.

En person dör på plats och en fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men vad som skedde minuterna innan dödsskjutningen i Saltskog lämnar ett stort frågetecken.

Klockan 18:15 på torsdagen skakades Saltskog av att ett tung automatvapen avlossar flera skott mot två unga män som faller handlöst mot marken. En av männen avled på plats, den andra fördes i ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter. Tidigt på fredagsmorgonen meddelade polisen att den skadade, enligt uppgifter en 16-åring pojke, fortfarande vårdas på sjukhus för allvarliga skador. 

– Jag hörde hur dom tömde ett magasin, säger en person, som hörde den kraftiga skottlossningen i Saltskog, till Telgenytt.

I samband med skjutningen ska, enligt uppgifter till Telgenytt, fyra personer setts lämna platsen på moped, mörkklädda och maskerade.

Frågan som många ställer sig är att hur detta kunde ske – trots de enorma resurserna som Polismyndigheten har i Södertälje så lyckades ytterligare två män skjutas på öppen gatan.

Stora polisiära resurser på plats efter skjutningen i Saltskog. Läsarbild.

Skottlossning inträffade klockan 18:15, men bara minuterna innan inträffade en annan skjutning – cirka 5 kilometer bort i Brunnsäng. Telgenytt fick på torsdagskvällen uppgifter om att två skott avlossats i Brunnsäng, vilket polisen bekräftar under torsdagskvällen.

– 18:04 fick vi samtal om skottlossning i Brunnsäng också, det är tidigare än den i Saltskog, säger Mats Eriksson på polisen till Telgenytt.

Flera polisenheter ryckte ut till Brunnsäng där den misstänkta skottlossning ska ha skett, men enligt polisen kunde de inte säkerställa om att en skottlossning hade inträffade i området.

Då kommer nästa larm, nästa skottlossning, 9 minuter senare, i Saltskog – 5 kilometer bort.

Denna gång är larmet om skottlossning betydligt allvarligare. När polisen kommer fram till platsen möts de av två män som skjutits mitt i ett bostadsområde. Knappt två veckor tidigare sköts en annan ung man på samma adress, Barrtorpsvägen, men överlevde mordförsöket.

Ögonvittnen i Saltskog uppmärksammade när fyra personer lämnade platsen på moped i samband med skjutningen. Nu är teorin att skjutningen i Brunnsäng kopplas till dödskjutningen i Saltskog som inträffade bara 9 minuter tidigare.

Skjutningen i Brunnsäng, där minst två skott avlossades, tros vara en vilseledande handling för att kunna utföra det planerade dådet i Saltskog. En teori som polisen i nuläget inte bekräftar.

I samband med torsdagens skjutning avled en person till följd av sina svåra skottskador och en annan fördes med ambulanshelikopter till sjukhus där han just nu vårdas.

Utredningsarbetet har fortsatt under natten. En teknisk undersökning av brottsplatsen har pågått och kommer att fortsätta under dagen. Polisen har pratat med boende i området och samlat in vittnesuppgifter. Ingen misstänkt är gripen i nuläget.”, skriver polisen på sin hemsida.

Läs även – Blodig konflikt i Södertälje – ”En ond cirkel”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 oktober 2022 07:53
Senast uppdaterad: 10 oktober 2022 15:18

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors