Företag i fokus:

Annons

SENASTE NYTT: Kan ha vilselett polisen – Minuter före skjutningen i Saltskog

524B8045-5300-4C0C-B537-40E1E0994EDB

Läsarbilder.

På torsdagskvällen chockades ett helt bostadsområde när flera skott avlossades med vad som tros vara ett automatvapen.

En person dör på plats och en fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men vad som skedde minuterna innan dödsskjutningen i Saltskog lämnar ett stort frågetecken.

Klockan 18:15 på torsdagen skakades Saltskog av att ett tung automatvapen avlossar flera skott mot två unga män som faller handlöst mot marken. En av männen avled på plats, den andra fördes i ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter. Tidigt på fredagsmorgonen meddelade polisen att den skadade, enligt uppgifter en 16-åring pojke, fortfarande vårdas på sjukhus för allvarliga skador. 

– Jag hörde hur dom tömde ett magasin, säger en person, som hörde den kraftiga skottlossningen i Saltskog, till Telgenytt.

I samband med skjutningen ska, enligt uppgifter till Telgenytt, fyra personer setts lämna platsen på moped, mörkklädda och maskerade.

Frågan som många ställer sig är att hur detta kunde ske – trots de enorma resurserna som Polismyndigheten har i Södertälje så lyckades ytterligare två män skjutas på öppen gatan.

Stora polisiära resurser på plats efter skjutningen i Saltskog. Läsarbild.

Skottlossning inträffade klockan 18:15, men bara minuterna innan inträffade en annan skjutning – cirka 5 kilometer bort i Brunnsäng. Telgenytt fick på torsdagskvällen uppgifter om att två skott avlossats i Brunnsäng, vilket polisen bekräftar under torsdagskvällen.

– 18:04 fick vi samtal om skottlossning i Brunnsäng också, det är tidigare än den i Saltskog, säger Mats Eriksson på polisen till Telgenytt.

Flera polisenheter ryckte ut till Brunnsäng där den misstänkta skottlossning ska ha skett, men enligt polisen kunde de inte säkerställa om att en skottlossning hade inträffade i området.

Då kommer nästa larm, nästa skottlossning, 9 minuter senare, i Saltskog – 5 kilometer bort.

Denna gång är larmet om skottlossning betydligt allvarligare. När polisen kommer fram till platsen möts de av två män som skjutits mitt i ett bostadsområde. Knappt två veckor tidigare sköts en annan ung man på samma adress, Barrtorpsvägen, men överlevde mordförsöket.

Ögonvittnen i Saltskog uppmärksammade när fyra personer lämnade platsen på moped i samband med skjutningen. Nu är teorin att skjutningen i Brunnsäng kopplas till dödskjutningen i Saltskog som inträffade bara 9 minuter tidigare.

Skjutningen i Brunnsäng, där minst två skott avlossades, tros vara en vilseledande handling för att kunna utföra det planerade dådet i Saltskog. En teori som polisen i nuläget inte bekräftar.

I samband med torsdagens skjutning avled en person till följd av sina svåra skottskador och en annan fördes med ambulanshelikopter till sjukhus där han just nu vårdas.

Utredningsarbetet har fortsatt under natten. En teknisk undersökning av brottsplatsen har pågått och kommer att fortsätta under dagen. Polisen har pratat med boende i området och samlat in vittnesuppgifter. Ingen misstänkt är gripen i nuläget.”, skriver polisen på sin hemsida.

Läs även – Blodig konflikt i Södertälje – ”En ond cirkel”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 oktober 2022 07:53
Senast uppdaterad: 10 oktober 2022 15:18

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)