Företag i fokus:

Annons

Unik utställning i Södertälje med en eftertraktad konstnär

Montage Alex Ataseven

Utställningen av konstnären Santiago Mostyn. Foto: Privat

Den 23 september presenterades höstens stora utställning, Dream One, i Södertälje konsthall av konstnären Santiago Mostyn.

För den som inte hunnit se den fantastiska utställningen, finns möjligheten ett tag till.

Konstnären Santiago Mostyn har efter sin resa till hemlandet Trinidad och Zimbabwe skapat kulturell och geografisk utställning som inspirerats av poeten Édouard Glissants tankar och skapats av Laercio Redondo och Birger Lipinski.

– Jag är stolt över att en av Sveriges mest eftertraktade konstnärer valt att skapa ett nytt verk här i Södertälje. Som konstnär kan Santiago Mostyn som få andra ladda en berättelse med politisk sprängkraft genom ett nästan musikaliskt berättande. I Dream Onefinns en djup politisk och etisk dimension som berör frågor om rotlöshet och hem, teman som är ständigt aktuella i Södertälje, en kommun präglad av migration och flykt, säger konsthallschefen Joanna Sandell.

Södertälje konsthall. Foto: Privat.

I sitt arbete med utställningen har Santiago Mostyn bland annat fått hjälp av flera profiler som röstberättare. Bland de som medverkat är bland annat skådespelaren Richard Sseruwagi, reggae artisten Eek-a-Mouse och skådespelaren Katarina Strandmark, barn till skådespelaren Eric Strandmark som omkom i en flygolycka i Trinidad år 1963.

– I installationen får vi höra ljud genom paranötter som växer i Karibien, nötternas skal blir ett slags resonanshölje för ljudkällorna. Biologiskt och tekniskt material blir ett i installationen. På så vis är utställningen därmed en sinnebild för vår tid, där mobiltelefonen och den bärbara datorn nästan blivit en förlängning av vårt eget medvetande, oavsett vem vi är och var vi kommer ifrån, säger Sandell.

Utställningen presenterades 23 september och pågår fram till den 4 november.

Laercio Redondo och Birger Lipinski har skapat konstverk som inspirerats av poeten Édouard Glissants tankar. Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 oktober 2022 05:00
Senast uppdaterad: 2 oktober 2022 01:57

JUST NU: Kraftig rökutveckling från lokal

DDFA1242-BD38-4863-8724-784DE919C1FE

Foto: Shamash Oyal.

Räddningstjänsten ryckte ut under torsdagskvällen till Prästgårdsvägen med flera enheter. Enligt uppgifter rapporterades kraftig rökutveckling som drabbat flera boende.

Det var vid 19-tiden i Geneta Centrum som SOS Alarm fick rapporter om en misstänkt skorstensbrand och beordrade flera räddningsstationer till adressen.

Initialt misstänktes det röra sig om en soteld eller skorstensbrand.

– Flera stationer har ryckt ut, Södertälje är redan på plats. Det är ännu oklart om det handlar om en lokal eller en restaurang. Kan eventuellt för sig om en skorstensbrand, säger en representant för räddningstjänsten till Telgneytt.

Räddningstjänsten på plats i Geneta Centrum. Foto: Shamash Oyal

Än så länge är det dock oklart vad som orsakat rökutvecklingen. Boende i närheten har uttryckt sina observationer till Telgneytt, där några beskriver röken som liknande den från bränd plast. Flera boende har drabbats till följd av att röklukten trängt sig in i flera bostäder i området.

Inga rapporter om personskador eller allvarliga incidenter har rapporterats, och situationen övervakas noggrant av räddningstjänsten.

Texten uppdateras.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 19:44
Senast uppdaterad: 7 december 2023 19:48

Södertäljepolisen: – ”Vi har mycket mer våld än Italien”

Polis

Foto: Shamash Oyal

I ett försök att få bukt med den tilltagande organiserade brottsligheten i kommunen vänder sig nu Södertäljepolisen till Italien för att hämta inspiration och expertkunskap.

Polisen ser stora likheter mellan brottsligheten i Södertälje och den som länge härjat i delar av Italien. Det rapporterar SVT Nyheter i Södertälje. Även om den organiserade brottsligheten ännu inte fått samma fäste här som i vissa italienska regioner, menar Torbjörn Hermansson, samordnare mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, att det finns mycket att lära av italienarnas långa erfarenhet av att bekämpa exempelvis maffian.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

– Som tur har den organiserade brottsligheten inte hunnit så långt i Sverige än, men vi har mycket mer våld än Italien och andra europeiska länder, säger Torbjörn Hermansson till SVT Nyheter.

Redan i vår väntas italienska maffiaexperter besöka Södertälje för att hjälpa polisen att kartlägga problembilden och hitta nya vägar framåt i det brottsförebyggande arbetet.

Samarbetet med Italien är unikt och polisen ser det som ett viktigt led i att vända den negativa trenden och få bukt med den organiserade brottsligheten.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 18:52
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors