Företag i fokus:

Annons

Unik utställning i Södertälje med en eftertraktad konstnär

Montage Alex Ataseven

Utställningen av konstnären Santiago Mostyn. Foto: Privat

Den 23 september presenterades höstens stora utställning, Dream One, i Södertälje konsthall av konstnären Santiago Mostyn.

För den som inte hunnit se den fantastiska utställningen, finns möjligheten ett tag till.

Konstnären Santiago Mostyn har efter sin resa till hemlandet Trinidad och Zimbabwe skapat kulturell och geografisk utställning som inspirerats av poeten Édouard Glissants tankar och skapats av Laercio Redondo och Birger Lipinski.

– Jag är stolt över att en av Sveriges mest eftertraktade konstnärer valt att skapa ett nytt verk här i Södertälje. Som konstnär kan Santiago Mostyn som få andra ladda en berättelse med politisk sprängkraft genom ett nästan musikaliskt berättande. I Dream Onefinns en djup politisk och etisk dimension som berör frågor om rotlöshet och hem, teman som är ständigt aktuella i Södertälje, en kommun präglad av migration och flykt, säger konsthallschefen Joanna Sandell.

Södertälje konsthall. Foto: Privat.

I sitt arbete med utställningen har Santiago Mostyn bland annat fått hjälp av flera profiler som röstberättare. Bland de som medverkat är bland annat skådespelaren Richard Sseruwagi, reggae artisten Eek-a-Mouse och skådespelaren Katarina Strandmark, barn till skådespelaren Eric Strandmark som omkom i en flygolycka i Trinidad år 1963.

– I installationen får vi höra ljud genom paranötter som växer i Karibien, nötternas skal blir ett slags resonanshölje för ljudkällorna. Biologiskt och tekniskt material blir ett i installationen. På så vis är utställningen därmed en sinnebild för vår tid, där mobiltelefonen och den bärbara datorn nästan blivit en förlängning av vårt eget medvetande, oavsett vem vi är och var vi kommer ifrån, säger Sandell.

Utställningen presenterades 23 september och pågår fram till den 4 november.

Laercio Redondo och Birger Lipinski har skapat konstverk som inspirerats av poeten Édouard Glissants tankar. Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 oktober 2022 05:00
Senast uppdaterad: 2 oktober 2022 01:57

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)