🕝 1 minuter
Södertälje kommun rasar i företagsranking
Publicerad 30 september 2022 18:59
Uppdaterad 3 december 2022 20:30

Arkivbild

Företagsklimatet i Södertälje har försämrats till den grad att kommunen rasar i Svenskt Näringslivs årliga undersökning. Idag placeras Södertälje kommun på plats 240 av 290 svenska kommuner.

Service, dialog, upphandlingar och tjänstemännens attityder är några av de kategorier som företagen ger Södertälje kommun underkänt i.

I april 2019 tillsatte kommunen en politisk styrgrupp där Tage Gripenstam (C) tillsattes som ordförande. Styrgruppen skulle, tillsammans med tjänstemännen, främja det lokala företagandet i Södertälje, men de senaste tre åren har kommunen rasat i undersökningar utförda Svenskt Näringsliv.

I år placerades Södertälje kommun på plats 240 av 290, vilket är ett stort tapp från 2019 då Södertälje låg på plats 208. Endast 21,4 procent av företagen i Södertälje tycker att företagsklimatet är bra. Detta trots att Södertälje bland annat består av Scania, Astra, VW och cirka 7000 andra företag som idag sysselsätter tusentals människor.

Enligt Svenskt Näringsliv har företagsklimatet försämrats i Södertälje sedan år 2013. Källa: Svensk Näringsliv.

Undersökningen, utförd av Svenskt Näringsliv som företräder privata företag i Sverige, visar även ett resultat där Södertälje kommunen har försämrats på flera parametrar.

En kategori där bottenbetyg tilldelas är bland annat kommunens upphandlingar. Enligt undersökningen anses även att kommunens attityder till företagarna har försämrats, samt att företagen upplever en försämrad service och bemötande från kommunen. 

Telgenytt har sökt ordförande Tage Gripenstam (C) och näringslivschefen för en kommentar utan vidare framgångar.

Läs även: – Telge Inköp misstänkts för fusk i upphandlingar

Dela artikeln