Företag i fokus:

Han lanserar ny bok – Mitt under pågående hotellbygge

Montage Alex Ataseven

Hotelldirektören Steffen Sanders med sin nya barnbok. Foto: Alex Ataseven.

Att sitta still och luta sig tillbaka är inget hotelldirektören föredrar.

Från bokningschef på Radison Blue, till hotelldirektör på Elits nya 500-miljoners satsning i Södertälje, och nu lanseringen av en helt ny barnbok.

Till hösten är lyxhotellet Elite, i Astras gamla huvudkontor, planerad att stå klart för att erbjuda flera faciliteter såsom uppvärmda utomhuspooler och turkiskt hamam.

Hotelldirektören Steffen Sanders har, trots händerna fulla med arbete och förberedelser inför premiären, lyckats skriva en barnbok som nyligen lanserades.

– Jag har en krävande vardag som hotelldirektör, och det är mycket fokus på gästnöjdhet, ledarskap, arbetsmiljö, ekonomiska nyckeltal, uppföljningar med mera, så det är härligt och meditativt att kunna få göra någonting helt annat på fritiden. Att skriva barnböcker är som att kunna fly till en helt annan värld, och att kunna koppla av, berättar hotelldirektören Steffen Sanders till Telgenytt.

I en alltmer digital värld, där allt yngre barn brukar titta mycket på tv och har egna mobiltelefoner, anser Steffen att det är särskilt viktigt att barn ska kunna få läsa riktiga, fysiska böcker.

Med boken ”Saga på Ölandsgatan”, som tagit över ett år att skriva, vill han bland annat hjälpa barn att bättre kunna förstå sina syskon och att hantera generella utmanande situationer som uppstår.

– Att läsa böcker tidigt kan forma stora delar av ens barndom, och jag skulle gärna vilja bidra till att kunna förgyllas några barns barndom. Jag är själv uppvuxen med två syskon, precis som Saga, huvudkaraktären i boken, och mycket av det som Saga upplever i boken är självupplevd och bygger på mina egna erfarenheter som barn, säger Sanders.

Boken har även signerats och sponsrats till SFI-verksamheter, nyanlända, ekonomiskt utsatta familjer och familjer med begränsade ekonomiska medel. Detta för att väcka läslusten hos barn genom att de får en alldeles egen bok.

– Jag anser att böcker är viktiga för framför allt barn. Böcker gör det roligt att lära sig ett nytt språk, och att kunna bygga på ordförrådet, säger han

För Steffen var barnböcker ett redskap att lära sig svenska som barn och nu hoppas han att hans barnbok kan hjälpa andra att lära sig det svenska språket.

– Om man som barn läser många böcker utvecklas man i större utsträckning. Man har mer empati, bättre förståelse för andra människor och andras beteenden, kan sätta ord på känslor, uttrycka sig bättre, lära sig främmande språk på ett enklare sätt, och har bättre chanser i skolan och på arbetsmarknaden, säger hotelldirektören Steffen Sanders till Telgenytt.

Läs även: – ”Hotellgrundaren har avlidit – Hann inte uppleva sitt nya projekt i Södertälje”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 september 2022 20:14
Senast uppdaterad: 28 september 2022 20:14

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Här är företagen som hyllades under galan

7A2416ED-DE15-4872-ACB1-BD2621FD6A4C

Foton: Södertälje kommun

I veckan hyllades flera lokala företag under Södertäljegalan, allt från unga entreprenörer till Årets Cityföretag, som tidigare nämnts blev ICA Kringlan.

(Annonslänk)

I början av veckan ägde Södertäljegalan rum på Science Park, arrangerad av kommunens näringslivsavdelning tillsammans med Företagarna Södertälje/Nykvarn. Under evenemanget tilldelades totalt fem utmärkelser: Årets Cityföretag, Årets Företagare, Årets Unga Företagare, Årets Nyföretagare, samt det nya priset Årets Kringelställe, vilket syftar till att förhöja kommunens dragningskraft.

Årets Nyföretagare-priset gick till Happy Dogs Daycare AB, som drivs av systrarna Alekzandra Wallin och Isabelle Ryberg. De har etablerat sin verksamhet på Täppgatan vid Badparken, där de erbjuder ett modernt hunddagis med en tillhörande butik.

Trots en utmanande start med förseningar i att erhålla nödvändiga tillstånd har de snabbt etablerat sig som en framträdande aktör inom hundomsorg i Södertälje.

Juryns motivering lyder:
”Företaget har även visat en exceptionell förmåga att anpassa sig och växa, genom att introducera nya tjänster som hundfrisering, vilket inte bara möter utan också överstiger kundförväntningarna. Denna flexibilitet och innovationskraft har möjliggjort för dem att expandera verksamheten inom en kort tidsram och det utan att kompromissa med kvalitet. Deras engagemang i samhället, genom samarbeten med lokala skolor och Arbetsförmedlingen, visar på ett djupt ansvarstagande. Framtidsplanerna att utvidga tjänster som hunddagis och valpkurser, tillsammans med att optimera butikserbjudandet, visar på en klar vision. HD Daycare AB är en förebild för både affärsetik och samhällsinsats, vilket gör dem till en självklar mottagare av titeln Årets Nyföretagare i Södertälje.”

Happy Dogs Daycare AB, Årets Nyföretagare
Foto: Södertälje kommun

Årets Kringelställe tilldelades Anders Eldö och Kristina Holmsen som driver ”smultronstället” Vildvux i Järna.

”Här råder genuin matglädje när ekologiska och närodlade råvaror tillagas med kärlek. Med mat av hög kvalitet och en trevlig atmosfär är det ett lunchställe som många Södertäljebor är stolta över. Anders och Kristina med personal är kunniga och engagerade och ordnar aktiviteter som höstmarknad, julmarknad och yogapass. Vildvux är en pärla på landsbygden som erbjuder en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.”, skriver juryn i motiveringen.

Kristina Holmsen och Anders Eldö, Årets Kringelställe
Foto: Södertälje kommun

Priset Årets Unga Företagare går till Stig Joel Karlsson, en av grundarna av Järna Ved & Entreprenad AB. Detta pris erkänner unga företagare under 35 år som har uppnått framstående resultat med sitt företagande under det senaste året. Karlssons företag, som är verksamt inom flera branscher, har på kort tid visat både god omsättning och lönsamhet.

Juryns motivering lyder:
”Han lärde upp sig till smed och har sedan breddat sig inom entreprenad och ved. Genom effektivt arbete har hans verksamhet inom vedförsäljning blomstrat och han har många nöjda kunder som får varmt tack vare detta. Till årets unga företagare har utsetts Stig Joel Karlsson, Järna Ved & Entreprenad AB.

Årets Unga Företagare, Stig Joel Karlsson
Foto: Södertälje kommun

Årets Företagare-priset gick till familjeföretaget Skyab AB, drivet av ägarna Timo och Jonas Hacksell. Företaget, som grundades 1988, började med import och försäljning av liftar innan de övergick till uthyrning. Idag har Skyab AB en omsättning på över 40 miljoner och uppvisar hög lönsamhet.

”Företaget har genomgått ett generationsskifte på ett föredömligt sätt och sönerna driver idag företaget med stor framgång. De har mycket framgångsrikt utvecklat sina tjänster och sortiment, allt för att stödja sina kunder. Företaget har fokus på både kunder och medarbetare och säkerställer hög nivå för hållbarhet, arbetsmiljö, kvalitet och miljö. De har även ett starkt engagemang i föreningslivet och det kommunala näringslivet. Företaget är en god förebild till ett framgångsrikt företagande och en värdig vinnare till årets företagare.”, skriver juryn i motiveringen.

Skyab AB, Årets Företagare
Foto: Södertälje kommun

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 07:21
Senast uppdaterad: 19 april 2024 07:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors