Företag i fokus:

Annons

Nya Södertäljealliansen petar bort rödgröna från makten

Montage Alex Ataseven

Boel Godner(S), Tage Gripenstam(C), Elof Hansjons(S), Lars Greger(MP), samtliga petas ner från sina positioner. Foto: Alex Ataseven/Södertälje kommun.

Nu är det klart – Nya Södertäljealliansen, som är ett samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet, petet ner Rödgröna från makten i Södertälje.

På riksnivå var de rödgrönas nederlag ett faktum redan samma dag som alla röster räknades, men i Södertälje var det en kamp in i det sista.

Den tidigare gruppledaren David Winerdal (KD) markerade snabbt sin ståndpunkt vid rödgrönas sida och uteslöt helt ett samarbete med SD och RP. Ett uttalande som kom att väcka starka känslor bland Kristdemokraternas väljare som ville se en koalition med M och L, precis som på riksnivå.

Men Winerdal höll fanan högt och vek sig inte, trots den enorma kritiken.

I ett enhälligt beslut petades Winerdal ned med en omedelbar verkan från sin position och ersattes av Anna-Tuulia Syrjänen. Knappt en vecka senare krokar Syrjänen och KD arm nya partikollegor och ingår ett nytt samarbete som går under namnet Södertäljealliansen.

Det nya allianssamarbetet får tillräckligt med mandat att peta bort de rödgröna från makten och fråntar majoriteten i kommunfullmäktige.

KDs tidigare gruppledare, och kommunalråd, petades ner från sin position föregående vecka. Foto: Södertälje kommun.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och i Södertälje har Socialdemokraterna styrt staden i princip oavbrutet i cirka 100 år. Dagens besked om maktskiftet, och det nya allianssamarbetet, är historisk då Södertälje som stad varit unik i Sverige som en rödgrön dominerade kommun i flera decennier.

Ett långt rödgrönt styre är brutet och nu väntar en process där flera ordförandeposter och ordförandeskap i nämnder tas i anspråk av den nya Södertäljealliansen.

Boel Godner (S), Elof Hjansons (S), Tage Gripenstam (L) och Lars Greger (MP) förlorar sina positioner som kommunalråd i Södertälje.

Kommunstyrelsens nya ordförande blir Alexander Rosenberg (M).

Alexander Rosenberg, Moderaternas gruppledare och numera Kommunstyrelsens nya ordförande.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 september 2022 06:37
Senast uppdaterad: 22 september 2022 06:37

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors