Företag i fokus:

Annons

Nya Södertäljealliansen petar bort rödgröna från makten

Montage Alex Ataseven

Boel Godner(S), Tage Gripenstam(C), Elof Hansjons(S), Lars Greger(MP), samtliga petas ner från sina positioner. Foto: Alex Ataseven/Södertälje kommun.

Nu är det klart – Nya Södertäljealliansen, som är ett samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet, petet ner Rödgröna från makten i Södertälje.

På riksnivå var de rödgrönas nederlag ett faktum redan samma dag som alla röster räknades, men i Södertälje var det en kamp in i det sista.

Den tidigare gruppledaren David Winerdal (KD) markerade snabbt sin ståndpunkt vid rödgrönas sida och uteslöt helt ett samarbete med SD och RP. Ett uttalande som kom att väcka starka känslor bland Kristdemokraternas väljare som ville se en koalition med M och L, precis som på riksnivå.

Men Winerdal höll fanan högt och vek sig inte, trots den enorma kritiken.

I ett enhälligt beslut petades Winerdal ned med en omedelbar verkan från sin position och ersattes av Anna-Tuulia Syrjänen. Knappt en vecka senare krokar Syrjänen och KD arm nya partikollegor och ingår ett nytt samarbete som går under namnet Södertäljealliansen.

Det nya allianssamarbetet får tillräckligt med mandat att peta bort de rödgröna från makten och fråntar majoriteten i kommunfullmäktige.

KDs tidigare gruppledare, och kommunalråd, petades ner från sin position föregående vecka. Foto: Södertälje kommun.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och i Södertälje har Socialdemokraterna styrt staden i princip oavbrutet i cirka 100 år. Dagens besked om maktskiftet, och det nya allianssamarbetet, är historisk då Södertälje som stad varit unik i Sverige som en rödgrön dominerade kommun i flera decennier.

Ett långt rödgrönt styre är brutet och nu väntar en process där flera ordförandeposter och ordförandeskap i nämnder tas i anspråk av den nya Södertäljealliansen.

Boel Godner (S), Elof Hjansons (S), Tage Gripenstam (L) och Lars Greger (MP) förlorar sina positioner som kommunalråd i Södertälje.

Kommunstyrelsens nya ordförande blir Alexander Rosenberg (M).

Alexander Rosenberg, Moderaternas gruppledare och numera Kommunstyrelsens nya ordförande.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 september 2022 06:37
Senast uppdaterad: 22 september 2022 06:37

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)