Företag i fokus:

Annons

JUST NU: KD i Södertälje vill ingå samarbete med rödgröna

DAVID

Pressbild: Södertälje kommun.

Just nu pågår förhandlingar mellan partierna om vem som ska styra Södertälje kommande fyra år.

Ett parti som båda blocken söker stöd hos är KD, men Kristdemokraterna markerar tydligt vart man vill stå i Södertälje.

Till Telgenytt berättar Kristdemokraternas gruppledare i Södertälje, David Winerdal, är det för tidigt att säga hur utgångspunkten ser ut just nu när ett distrikt återstår att räkna.

– Dels är inte alla röster räknade, det skulle kunna bli skillnad på mandatfördelningen. Skulle det bli så, då har vi alla fyra partier som styr sagt att vi gärna styr nästa mandatperiod också. Så om vi har tillräckligt med mandat så gör vi det, säger Winerdal till Telgenytt.

Enligt uppgifter till Telgenytt förs det diskussioner mellan M och KD, där Moderaterna vill att partiet samarbetar på kommunal nivå som på riksnivå.

Kristdemokraternas Ebba Bush öppnar dörren för ett samarbete med den borgerliga sidan, men i Södertälje har David Winerdahl en annan åsikt.

Både Boel Godner (S) och Alexander Rosenberg (M) förhandlar med KD. Montage: Alex Ataseven.

– Jag kommer aldrig stödja mig på Sverigedemokraterna, alltså att vara beroende av deras stöd, säger David Winerdal.

– Hur ser du på att Kristdemokraterna samarbetar med M, SD och L på regeringsnivå, men att ni säger nej till dem i Södertälje ?

– Jag tror även att KD hade övervägt det om de hade kunnat ingå en regering utan SD, men på riksnivå är det ett måste för att få till ett maktskifte. Det är en belastning att gå in i samverkan och samarbete med Sverigedemokraterna som inte har erfarenhet av att styra någonting.

Även om KD ställer sig på rödgrönas sida måste rödgröna fortsatt söka stöd hos eventuellt V för att kunna styra. Om det nu inte sker dramatiska förändringar i mandatfördelningen när alla röster är räknade.

Totalt har 52 distrikt av 53 räknats.

Kan bli maktskifte – Så ser mandatfördelningen ut

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 september 2022 14:11
Senast uppdaterad: 13 september 2022 18:56

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Boende efter dödskjutningen i Blombacka – ”Obehagligt”

Polis

Foto: Alexander Isa.

Trots stora polisära resursers har tre personer skjuts ihjäl på kort tid i Södertälje. I helgen sköts en 25-åring man till döds och blev skjutvapnets sjunde offer i år. Tre personer har gripits misstänkta för mord.

Trots en hög polisnärvaro inträffade ännu en dödsskjutning. Gunnar Appelgren, Kriminalkommissarie, berättar för SvD att vid söndagens dödsskjutning var uniformerad polis bara cirka 200 till 300 meter bort.

– Jag har aldrig varit med om så motiverade gärningsmän tidigare. Det har varit likadant vid tidigare mord, det är polistätt men man chansar ändå, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter kopplas söndagens dödskjutning till en pågående konflikt mellan flera olika gäng i Södertälje som sprider oro och otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det har väldigt mycket poliser som åkt runt här, men det är obehaget det som har hänt, säger en person som bor i området till Telgenytt. Polisen kan samtidigt inte vara överallt. I det här fallet så hände det ju inomhus, de kan inte stoppa allt, säger personen.

Polisen på plats efter söndagens dödsskjutning. Foto: Shamash Oyal

Den 10 juni tidigare i år sköts en ung man till döds på en lekplats, bara ett stenkast från söndagens dödskjutning. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds på väg till jobbet.

Känner ni er oroliga för att vistas i området, med tanke på att det skett två mord här på kort tid?

– Nej, inte så mycket. Jag är född och uppvuxen in Södertälje och så länge man inte lägger sig i så är man safe tycker jag. Folk går kanske inte ut ensamma om kvällarna, det är väl det. Men det är betryggande att man ser polisbilar ganska ofta, säger boende i området till Telgenytt.

Kort efter söndagens dödsskjutning meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för mordet och är anhållna för vidare utredning.

BILDEXTRA: Dödsskjutningen i Blombacka

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 14:40
Senast uppdaterad: 6 december 2022 14:40

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)