Företag i fokus:

Vill stoppa ännu ett hotellbygge – Går till domstol igen

hotell. Montagebild Alex Ataseven

 Bild/Illustration: Fojab/Kjellander Sjöberg/Södertälje kommun.

I mars överklagade Föreningen Vårda Södertälje beslutet om Marenhotellet till Mark- och miljödomstolen för att stoppa planerna.

Nu vänder föreningen sig till domstol igen, men denna gång kräver de planerna om ett hotellbygge på Torekällberget stoppas.

”Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje grundade Torekällbergets museum 1929 och gav det till kommunen på 1960-talet for att den skulle ta hand och värna om detsamma. Gåvan: Torekällbergets Friluftsmuseumsområde gavs som en helhet. Det var inte tänkt att kommunen skulle bryta ut en tomt och sälja denna, vilket tyvärr skedde.”, skriver föreningen Vårda Södertälje till domstolen.

Diskussionerna om att fastighetsägaren Qetar/TKB Development vill bygga ett värdshus med hotell och restaurang på Torekällberget fortsätter.

Vid ett flertal tillfällen har Vårda Södertälje visat sitt missnöje över beslutet om hotellplanerna på Torekällberget.

Bland annat ändrades detaljplanen från det tidigare ursprungsförslaget efter klagomål, och i juni fattade Södertälje kommun beslut om att anta detaljplanen i Kommunfullmäktige.

Beslutet möjliggjorde bland annat att fastighetsägaren kunde ansöka om bygglov, men däremot måste planen vinna laga kraft i kommunen innan startbesked kan ges.

Trots att detaljplanen ändrades gjordes ett tappert försök om att stoppa planerna helt.

 Hotellplanerna på Torekällberget har överklagats. Bild/Illustration: Södertälje kommun/Kjellander Sjöberg.

Nu har beslutet överklagats till Mark- och miljödomstolen av föreningen Vårda Södertälje som kräver att planerna ska stoppas, baserat på följande argument enligt överklagan:

• Hotellbyggnaden är för stor och dominerande för det område där den är tänkt att ligga.
• Byggnaden tar upp sa gott som hela tomten.
• Nora Kvarn, ett av Södertäljes landmärken, kommer att skymmas och inte framträda som förut.
• Angöringsmöjligheter till hotellet och parkeringen är inte färdigarbetade och måste ta kommunens mark (Mariekälla 1:25) i anspråk.
• Ankommande bussar kan inte vända vid hotellet så att de måste låta sina passagerare gå ca 200 m uppför en backe med brant lutning.
• Diverse leveranser till hotellet av livsmedel och soptömning kan inte särskiljas pga platsbrist.
• Många av djuren på Torekallberget som är en del i Friluftsmuseets ide kommer troligen inte att kunna vara kvar.

”Frågan är inte tillräckligt utredd.”, skriver föreningen till domstolen.

Läs även: – Föreningen vill stoppa Marenbygget – Går till domstol

Föreningen Vårda Södertälje vill även stoppa planerna vid Marenplan. Bild/Foto: Fojab/Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 augusti 2022 14:14
Senast uppdaterad: 3 augusti 2022 14:14

KLART: Ikea säkrar mark i Södertälje

2022_03_ikea

Pressbild: IKEA

Ikea har tecknat ett avtal med Södertälje kommun om köp av mark i Almnäs, där de planerar att uppföra en omfattande distributionscentral. Det rapporter Lt.

(Annonslänk)

Ikea har undertecknat ett intentionsavtal och ett markavisningsavtal med Södertälje kommun. Det ger företaget rätt att förvärva, enligt tidigare uppgifter, 82 000 kvadratmeter mark i Almnäsområdet där Ikea planerar att använda halva markområdet, 41 000 kvadratmeter, till att bygga en ny distributionscentral.

– En fortsatt långsiktig närvaro i Stockholmsregionen är viktig, sade Ikeas presstalesperson Louise Ridell Ehinger tidigare till Telgenytt.

Enligt LT slöts avtalet mellan redan i januari, men hölls konfidentiellt tills det vunnit laga kraft efter ett godkännande av kommunfullmäktige. Tidningen rapporterar att priset för marken är satt till 1 200 kronor per kvadratmeter, vilket totalt motsvarar en köpeskilling på 98,4 miljoner kronor.

Läs även: – IKEA bekräftar planer på förlängt intentionsavtal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 18:00
Senast uppdaterad: 15 april 2024 17:10

Ärkebiskopen fördömer knivattacken mot biskopen

BEE7A7C1-FDCA-4D67-A8A0-1AD1BD2218A9

Biskopen Mar Mari Emanuel och Södertäljebaserade ärkebiskopen Benyamin Atas.

En dramatisk knivattack inträffade under en mässa i en kyrka i förorten Wakeley i Sydney, där flera personer, däribland den välkända biskopen Mar Mari Emanuel, skadades. Händelsen, som fångades i en direktsändning, fördöms nu av den Södertäljebaserade ärkebiskopen Benyamin Atas.

– Våldet är oacceptabelt mot vårt folk, säger ärkebiskopen, ledare för det patriarkaliska ställföreträdarskapet för den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, till Telgenytt.

Det fredliga firandet av mässan i Wakeley under måndagen förvandlades till en skräckfylld scenario när en knivbeväpnad man attackerade flera närvarande mitt under pågående gudstjänst. Attacken, som utfördes under en livesändning, utfördes av en man klädd i svart och med munskydd. Han gick fram till altaret och högg upprepade gånger mot biskop Mar Emanuel.

Den världskände Biskopen Mar Mari Emanuel vårdas just nu på sjukhus i Sydney.

Videoklipp från händelsen visar hur kyrkobesökarna utbrast i skrik och panik, medan några flera personer försökte ingripa för att stoppa angriparen. Den misstänkte gärningsmannen greps i samband med dådet.

Flera drabbade rapporteras ha skadats när de gick till biskopens undsättning, men ska inte ha fått livshotande skador. Biskop Mar Emanuel, som först attackerades, fick uppemot åtta knivhugg.

– Vi fördömer det som har hänt en religiös och fin person. Våldet är oacceptabelt mot vårt folk. Som ärkebiskop och kyrka fördömer vi det hänsynslösa våldet. Vi tackar Gud för att det inte slutade illa, säger ärkebiskop Benjamin Atas, som tillägger att han inte vill spekulera mer om händelsen.

Rapporter indikerar att gärningsmannen inte lyckades fälla ut kniven helt, vilket ledde till att biskopens skador blev lindriga. Han vårdas för närvarande på sjukhus.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 16:09
Senast uppdaterad: 15 april 2024 16:50

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors