Företag i fokus:

Annons

Förvarade sprängmedel och vapen – Frikänns i tingsrätten

FÖR.U2

Foto/Bild: Polisens förundersökning / Alex Ataseven.

En 51-årig man häktades och åtalades i november 2021, misstänkt för att ha ordnat en lägenhet till kriminella där de förvarade vapen, sprängmedel och droger.

Nu frias han helt i Södertälje tingsrätt som menar att mannen inte medverkat till den brottslighet som åklagaren åtalat honom för.

Det var i november förra året som polisen stoppade och visiterade en 24-årig man som är känd av polisen sedan tidigare. Vid visitationen upptäcktes polisen inget misstänksamt och släppte honom vidare, men polisen släppte inte sina misstankar där.

Istället valde polisen att genomsöka skogspartiet som 24-åringen befann sig i strax innan han stoppades för visitation. I skogspartiet hittades nycklar till en lägenhet där polisen gjorde ett stort fynd.

I lägenheten fann polisen två halvautomatiska pistoler, en helautomatisk automatkarbin med tillhörande magasin och ammunition, drygt 2,5 kilo kokain, fem dynamitstavar och fyra elsprängkapslar.

Lägenheten kopplades till en 51-åriga man som polisen i förundersökning menar att han hyrt lägenheten till kriminella som en förvaringsplats.

Vapen och droger förvarnades i lägenheten. Bilder: Polisens förundersökning.

I förhör berättar den 50-åriga mannen att han varit ovetande om vad som funnits i lägenheten. Det fanns dock inga uppgifter om att han ska haft tillgång till lägenheten genom innehav av nycklar eller liknande framgår det i tingsrättens beslut.

Enligt mannen själv ska han enbart förmedlat lägenheten vidare till en bekant, förstahandskontrakt var skriven på en annan, en 53-årig man som inte misstänkts för något brott.

I beslutet pekar tingsrätten på polisens tekniker som säkrade spår i form av DNA och fingeravtryck i lägenheten från ett flertal personer.

Utav dessa är fyra personer kända till namn. Ingen av dessa har hörts under förundersökningen. Det är möjligt att någon av dessa hade kunnat kasta ljus över skuldfrågan.”, skriver Södertälje tingsrätt i beslutet.

Enligt tingsrätten finns det ingen direkt bevisning som kopplar honom till upptäckten i lägenheten.

Den 20 juli föregående vecka frikänndes 51-åringen och släpptes ut från häktet där han suttit sedan november 2021.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juli 2022 07:41
Senast uppdaterad: 27 juli 2022 09:21

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)