Företag i fokus:

Alexander från Södertälje representerar Sverige i VM

51995568383_b119560512_o

Alexander Johnsson, CNC-operatör i svarvning. Bild: Pressbild, Cc.

I oktober senare i år hålls WorldSkills Competition 2022 Special Edition där Svensk yrkeslandslaget tävlar, med 17 deltagare, mot andra länder.

Bland de uttagna deltagarna som ska representera Sverige finns Södertäljebon, och CNC-operatören inom svarvning, Alexander Johnsson.

Yrkes-VM var planerad att hållas i Shanghai hösten 2022, men ställdes då de kinesiska arrangörerna ansåg att tävlingen inte gick att genomföra på grund av landet fortfarande omfattas av strikta pandemirestriktioner.

Efter det kinesiska beslutet gick flera länder ihop och skapade mästerskapet WorldSkills Competition 2022 Special Edition för att arrangera de olika tävlingsyrkena.

– Vår målsättning har alltid varit att lösa situationen på bästa möjliga sätt så att våra yrkesskickliga ungdomar ska få mäta sig mot andra länders tävlanden. Vi har jobbat stenhårt för att hitta ett alternativ till Shanghai, och det känns fantastiskt att äntligen kunna meddela att tävlingarna blir av, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden i ett pressmeddelande.

I mästerskapet, som officiellt ersätter höstens Yrkes-VM i Shanghai och har VM-status, deltar 15 länder för att tävla i cirka 60 olika yrken.

Till hösten kommer Alexander Johansson från Södertälje representerar Sverige i yrket CNC-operatör.

En CNC-svarvare är en kvalificerad industrioperatör som har kunskaper att programmera och hantera de CNC-styrda svarvmaskiner och känner till metoder för att effektivisera och kvalitetssäkra produktion.

– Alla ungdomar i Yrkeslandslaget är riktigt peppade på att visa upp sina färdigheter, säger Patrik Svensson.

Vinnaren som tar hem guldet kommer att kunna titulera sig med VM-statusen WorldSkills Champion.

Läs även: – Succé för Södertäljeborna Hampus och Eric under Yrkes-SM i Växjö

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 juli 2022 12:42
Senast uppdaterad: 13 juli 2022 12:52

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors