🕝 1 minuter
Alexander från Södertälje representerar Sverige i VM
Publicerad 13 juli 2022 14:42
Uppdaterad 13 juli 2022 14:52

Alexander Johnsson, CNC-operatör i svarvning. Bild: Pressbild, Cc.

I oktober senare i år hålls WorldSkills Competition 2022 Special Edition där Svensk yrkeslandslaget tävlar, med 17 deltagare, mot andra länder.

Bland de uttagna deltagarna som ska representera Sverige finns Södertäljebon, och CNC-operatören inom svarvning, Alexander Johnsson.

Yrkes-VM var planerad att hållas i Shanghai hösten 2022, men ställdes då de kinesiska arrangörerna ansåg att tävlingen inte gick att genomföra på grund av landet fortfarande omfattas av strikta pandemirestriktioner.

Efter det kinesiska beslutet gick flera länder ihop och skapade mästerskapet WorldSkills Competition 2022 Special Edition för att arrangera de olika tävlingsyrkena.

– Vår målsättning har alltid varit att lösa situationen på bästa möjliga sätt så att våra yrkesskickliga ungdomar ska få mäta sig mot andra länders tävlanden. Vi har jobbat stenhårt för att hitta ett alternativ till Shanghai, och det känns fantastiskt att äntligen kunna meddela att tävlingarna blir av, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden i ett pressmeddelande.

I mästerskapet, som officiellt ersätter höstens Yrkes-VM i Shanghai och har VM-status, deltar 15 länder för att tävla i cirka 60 olika yrken.

Till hösten kommer Alexander Johansson från Södertälje representerar Sverige i yrket CNC-operatör.

En CNC-svarvare är en kvalificerad industrioperatör som har kunskaper att programmera och hantera de CNC-styrda svarvmaskiner och känner till metoder för att effektivisera och kvalitetssäkra produktion.

– Alla ungdomar i Yrkeslandslaget är riktigt peppade på att visa upp sina färdigheter, säger Patrik Svensson.

Vinnaren som tar hem guldet kommer att kunna titulera sig med VM-statusen WorldSkills Champion.

Läs även: – Succé för Södertäljeborna Hampus och Eric under Yrkes-SM i Växjö

Dela artikeln