Telge Nät betalar ut 74 miljoner i elkompensation till hushållen

2022_06_4EAC2B70-B783-4908-949C-88CE9E09D5C3

Foto: Alex Ataseven.

I januari avsatte regeringen sex miljarder kronor i elpriskompensation till hushållen i Sverige efter den höga elförbrukning under vintermånaderna.

Nu meddelar Telge Nät att elpriskompensation för 17.200 hushåll i Södertälje och Nykvarn utbetalas som ett engångsbelopp i augusti. 

– Det känns bra att kunna betala ut hela beloppet på en gång, direkt till kundens konto. Skulle vi dra en del på varje faktura skulle många behöva vänta länge innan hela beloppet var reglerat, säger George Yacoub, chef kundservice och verksamhetsstöd, Telge Nät i ett pressmeddelande.

Foto: Alex Ataseven.

Totalt betalar Telge Nät ut 74 miljoner kronor i kompensation till hushållen. Beloppet per hushåll baseras på hur stor elförbrukning varit i december, januari, februari och mars.

Det högsta beloppet som betala ut är 2000 kronor i månaden som motsvarar 2000 kWh per månad. Kompensationen utbetalas genom att kunden gör en anmälan via Swedbanks kontoregister, senast 10 augusti 2022. 

– För att registrera behöver du inte vara kund hos Swedbank eller ha ett konto där. Du kan alltså anmäla ett kontonummer som du har hos annan bank, säger Yacoub.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 juni 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors