Annons

Advokatbyrån
LexSeven

Metin ataseven

Advokat & notarius publicus

Metin Ataseven

Familjedag när nationaldagen firas på ett svenskt-assyriskt sätt

2022_06_282234572_552866242857858_1165854483114924532_n

På nationaldagen har Assyriska föreningen i Södertälje anordnat en fullspäckad dag med flera aktiviteter för för både barn och vuxna.

Under tre timmar erbjuds all från tipspromenad till utomhusaktiviteter. Följ med när nationaldagen firas på ett svenskt-assyriskt sätt

– Kultur- och identitetsstärkande står i fokus och Sveriges nationaldag blir då ett ypperligt tillfälle för att fira medlemmarnas dubbla identiteter, säger Besima Aho, en av initiativtagarna till familjedagen.

Assyriska föreningen starten 1971 i Södertälje och har sedan dess fungerat som en viktig social mötesplats och träffpunkt för så väl vuxna som för barn och unga, nyanlända och etablerade assyrier i Södertälje.

– För många av oss har föreningen spelat en viktig och central roll i vår uppväxt. Det är och har alltid varit en trygg och naturlig mötesplats. Pandemiåren har satt spår i föreningslivet och det är otroligt glädjande att nu äntligen kunna bryta den långvariga isolering som pandemin inneburit för många, säger Sonya Aho, ordförande i Assyriska föreningen i Södertälje.

Unga artisten Leah Assyria Zhaco från Göteborg kommer att vara på plats.

Familjedagen på nationaldagen den 6 juni blir startskottet i arbetet med att stärka barns och ungdomars personliga och kulturella identitet.

Dagen inleds med en svenska nationalsången följt av nationalsången översatt till assyriska, framförd av den artisten Leah Assyria Zhaco från Göteborg.

– Många av oss är födda i Sverige, liksom våra barn. Genom att fira Sveriges nationaldag i en miljö, som vanligtvis lyfter den assyriska identiteten och kulturen, hoppas vi kunna bidra till en ökad integration och samhörighet med två kulturella världar, säger Alexandra Masso, initiativtagare till familjedagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2022 00:00

Polisen ryckte ut efter larm om smällar från vapen i Södertälje

polishelikopter

Arkivbil: Shamash Oyal.

På måndagskvällen inkom uppgifter om en misstänkt skottlossning i utkanten av Södertälje. 

Enligt polisens uppgifter ska den misstänkta skottlossningen ägt rum vid Tysslingeområdet.

Det var vid 21-tiden som inringare hört smällar i Tysslinge varpå en stor polisinsats inleddes med bland annat polishelikopter.

– Personer hade hört knallar från ett vapen i Tysslingeomårdet, så vi arbetade med ett antal patruller och helikopter, säger Daniel på polisen till Telgenytt.

I samband med larmet arbetade flera patruller med att undersöka ljudens ursprung som kort därefter lokaliserades. Det visade sig vare en man med vapenlicens som hade avlossat sitt jaktvapen.

Polisen befinner sig just nu på platsen och undersöker händelsen, men det är i nuläget oklart om vapnet brukats på sådant vis att det kommer leda till en anmälan.

– Det är inte helt klart om det blir en anmälan eller inte, vi fortsätter att arbeta med den delen, säger polisen till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 20:43
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 20:43

Dog efter att ha rånats och misshandlats – Två män döms till fängelse

297214428_1453398985193662_2236672990594494739_n

Foto: Polisens förundersökning.

I vintras omkom en 30-årig man efter att ha blivit lurad till en plats i Södertälje där han rånades och misshandlades till döds. Två män dömdes till fängelse, men den tredje friades i hovrätten.

Det var den 6 januari 2022 som några personer satt i en bar i centrala Södertälje och umgicks. Då bestämde två av männen att råna 30-åringen och lurade honom till Linanäs.

30-åringen trodde dock att han skulle få skjuts till en annan adress, men väl i bilen påstod männen att de först skulle träffa en person för att hämta alkohol.

Men istället kördes han till en plats där han misshandlades brutalt.

Väl framme Vid Linanäs Marina blev 30-åringen misshandlad, rånad och lämnades medvetslös på platsen utan skor i minusgrader.

Gärningsmännen lyckades få med sig mobil, skor och kontanter och därefter återvänder de till baren där de tidigare druckit öl ihop.

De dömda männen sitter med 30-åringen innan han kidnappas, rånas och misshandlas. Foto: Polisens förundersökning.

Efter händelsen ska minst en av männen uppmärksammats med trasiga knogar och enligt vittnesuppgifter ska männen dagen efter ha varit ”glada men lite skrytiga” och sagt bland annat att ”han förtjänade stryk”.

30-åringen misshandlades så svårt att han sex dagar efter händelsen omkom till följd av sina skador.

Totalt åtalades tre män för rån och vållande till annans död efter händelsen. Två av männen dömds till fängelse, men den tredje friades.

Hovrätten fastställer nu straffet mot en 29-åring till två års fängelse för rån och vållande till annans död och en 30-åring man döms till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till rån.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 18:32
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 18:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors